Claudiu Zamfir

Firmele românești, invitate să aplice la creditele cu garanții FRC Garant Construct și Innovation 2023

Thumbnail

Firmele românești eligibile sunt invitate să aplice online la subprogramele Garant Construct și Innovation din cadrul Programului IMM Invest Plus, prin care se pot accesa credite de la bănci, cu garanții de stat din partea Fondului Român de Contragarantare SA (FRC), care mai are plafon disponoibil.

„Invităm beneficiarii eligibili din toate domeniile de activitate să aplice pentru finanțările garantate în cadrul schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, componentele GARANT CONSTRUCT și/sau INNOVATION, să se înregistreze pe platforma imminvest.ro și să selecteze una dintre cele 15 instituții de credit/bănci partenere.

În următoarele 4 luni de valabilitate a schemei de ajutor de stat conducerea FRC și întreaga echipă tehnică este mobilizată pentru a adăuga la performanțele operaționale din cei 12 ani de activitate, volumele de garanții pe care le acordă în baza mandatului Ministerului Finanțelor într-o schemă axată pe un raport optim randament/risc” - a afirmat FRC, luni, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Fondul Român de Contragarantare SA are rolul de agent al statului în derularea componentelor Garant Construct și Innovation din cadrul Programului IMM Invest Plus, cea mai mare schema de ajutor de stat pentru mediul de afaceri aprobată de Comisia Europeană pentru a contracara efectele războiului din Ucraina asupra IMM-urilor românești.

De la finalul lunii martie 2023 și până în prezent, FRC spune că a procesat solicitările tuturor beneficiarilor interesați de obținerea unor finanțări bancare garantate de stat și cu facilități asociate privind plata dobânzilor și a comisioanelor.

În cele 5 luni de la debutul înscrierilor pe platforma imminvest.ro, s-au acordat garanții de peste 500 milioane lei companiilor care activează în domeniul construcțiilor, arhitecturii și proiectării.

Aceasta reprezintă 50% din plafonul alocat FRC până la 31.12.2023 pentru componenta GARANT CONSTRUCT.

Situația subprogramului Garant Construct pentru IMM, în august 2023, conform FRC:

  • Suma plafonului alocat FRC: 1.217.615.063 RON
  • Suma utilizată din plafon (la data de 24.08.2023): 519.554.616 RON
  • Suma aflată în analiza FRC, conform dosarelor IMM furnizate de bănci prin sistemul electronic de comunicații: 157.699.289 RON
  • Suma aflată în analiză la bănci – dosarele electronice urmează să fie trimise la FRC: 146.348.910 RON.

Astfel, gradul estimat de utilizare al plafonului alocat FRC, considerând informațiile de mai sus este de 68%. De asemenea, „în sistemul de înregistrare imminvest.ro există date că pentru o valoare totală de 534.794.580 RON figurează solicitări din partea IMM-urilor, dar acestea nu au fost, deocamdată, preluate de băncile selectate de potențialii beneficiari” - a precizat FRC. 

Primăriile nu au accesat finanțările Garant Construct prin FRC

Subprogramul Garant Construct dispune de o a doua componentă care vizează finanțarea proiectelor de construcție, arhitectură/proiectare ale unităților administrativ teritoriale (primării, consilii judetene, etc. – UAT), cu un plafon total alocat de 200.000.000 RON.

Pentru acestea însă, „nu au fost înregistrate solicitări pe platforma imminvest.ro până în acest moment” - a precizat Fondul Român de Contragarantare.

„Informăm reprezentanții administrațiilor locale, județene și alte entități aflate în coodonarea acestora că pot depune solicitări pe platforma imminvest.ro la categoria UAT pentru finanțări ale proiectelor de construcții aprobate de structurile legislative locale, conform procedurii de implementare” - a menționat FRC.

Situația accesării subprogramului Innovation

În ceea ce privește componenta Innovation, valoarea totală a plafonului alocat și derulat în exclusivitate prin FRC este de 746.832.000 RON, din care suma utilizată pentru acordarea garanțiilor este de 51.884.049 RON, la care se adaugă 20.232.850 RON care reprezintă suma totală a garanțiilor pentru solicitările aflate în analiză la FRC și, respectiv, 28.536.300 RON care reprezintă valoarea celor care sunt în analiză la băncile partenere și urmează să fie transmise la FRC în perioada următoare.

De asemenea, în sistemul de înregistrare imminvest.ro există date că pentru o valoare totală de 346.415.553 RON există solicitări de finanțare depuse de IMM-uri care urmează fluxul de preluare de  către băncile partenere selectate de potențialii beneficiari. În aceste condiții, gradul estimat utilizare al plafonului alocat FRC este de aproximativ 60%.

„Ne dorim și facem tot ce depinde de noi ca și această finanțare disponibilă până la 31.12.2023 să se bucure de același succes ca și Garant Construct, mai ales în urma dialogului purtat cu instituțiile de credit și a clarificărilor efectuate cu privire la cerințele exprese privind eligibilitatea cheltuielilor. Sperăm ca în cel mai scurt timp să progresăm spre punctul de inflexiune privind asimilarea particularităților și a avantajelor finanțărilor eligibile sub componenta INNOVATION” - mai afirmă Fondul.

Parallax

Vizualizari
3852
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri