Denisa Crăciun

Sondaj: 79% dintre români ar cumpăra sau închiria locuințe sustenabile. TOP motive

case-verzi

79% dintre români au în plan să achiziționeze sau să închirieze o locuință sustenabilă, arată un sondaj realizat de o platformă de imobiliare.

Totodată, 72% spun că dezvoltarea durabilă în domeniul imobiliare are o importanță foarte mare sau esențială, în timp ce 21% susțin că este „destul de importantă”, conform unui sondaj Storia.

60% dintre cei chestionați consideră că dezvoltarea durabilă în domeniul imobiliar poate aduce economii pe termen lung pentru proprietari sau chiriași.

Totuși, doar 17% dintre respondenți ar fi dispuși să plătească un preț mai mare pentru o locuință ecologică sau cu impact redus asupra mediului. 47% susțin că această decizie depinde de gradul de sustenabilitate al locuinței și de preț, iar 34% recunosc că nu ar fi dispuși să plătească mai mult.

Studiul mai arată că între o locuință mai mare, dar mai puțin eficientă energetic și o locuință mai mică, dar eficientă energetic, 70% dintre cei chestionați au ales varianta unei locuințe mai mici, dar eficientă energetic.

De ce ar cumpăra românii locuințe sustenabile

Când vine vorba de factorii care ar influența decizia lor de a cumpăra sau închiria o locuință, respondenții au menționat:

  • eficiența energetică - menționată de 82% dintre românii chestionați;
  • izolația termică și fonică (70%);
  • sistemele de încălzire durabile (63%);
  • sursele de energie regenerabilă, precum panourile solare, au fost menționate de 55% dintre respondenți;
  • gestionarea deșeurilor (36%);
  • utilizarea materialelor reciclabile (28%).

„Observăm că interesul oamenilor pentru sustenabilitate în domeniul imobiliar este puternic motivat de aspectele financiare, mai ales în contextul economic actual, marcat de creșterea prețurilor din diverse sectoare. Eficiența energetică primește mai multă atenție decât gestionarea deșeurilor sau utilizarea materialelor reciclabile. În plus, pragmatismul lor se reflectă și în faptul că nu par foarte dispuși să plătească un cost suplimentar pentru locuințele sustenabile”, susține Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Imobiliare.

Studiul mai arată că:

  • 77% dintre români folosesc în locuințele lor becuri cu consum redus de energie, precum LED sau CFL;
  • 60%utilizează aparate electrocasnice eficiente energetic;
  • 53% reciclează deșeurile.

Alte obiceiuri eco-friendly pe care le aplică includ întreținerea plantelor în jurul locuinței (46%), instalarea de izolație termică suplimentară (37%) și utilizarea de produse de curățenie ecologice (34%).

10% dintre respondenți au panouri solare sau alte surse de energie regenerabilă în locuința lor.

Ce așteptări au românii de la locuințele sustenabile

Respondenții au evidențiat o serie de caracteristici și facilități pe care și-ar dori să le vadă integrate în viitoarele locuințe și proiecte imobiliare din România.

Astfel, 69% au menționat spațiile verzi extinse și parcurile în apropierea proiectelor imobiliare, 59%  sistemele de iluminat cu senzori de mișcare și reglare a intensității lumini.

Alte caracteristici dorite sunt sistemele inteligente de gestionare a energiei și a resurselor în locuințe (53%), sistemele de captare și stocare a apei de ploaie pentru utilizare ulterioară (46%), dar și posibilitatea de instalare a sistemelor de reciclare și compostare în complexele locative (45%).

Dacă ar trebui să aleagă, în funcție de importanță, între zona locuinței sau între factorii de dezvoltare durabilă (precum accesul la transport public, apropierea de zone verzi, infrastructura eco-friendly, sursele de energie regenerabilă sau gestionarea deșeurilor), cei chestionați declară în proporție de 51% că ambele criterii au aceeași importanță pentru ei.

Totuși, pentru 38% dintre ei zona este mai importantă, iar pentru 12% dintre cei chestionați primează factorii de dezvoltare durabilă.

62% dintre participanții la studiu nu au auzit despre inițiative de dezvoltare urbană durabilă în orașul sau zona lor, precum cartiere verzi sau proiecte prietenoase cu mediul. 

Chestionarul a fost publicat online, pe Storia.ro și OLX Imobiliare, în luna octombrie 2023, iar răspunsurile au fost colectate de la 569 de respondenți.

Parallax

Vizualizari
92
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri