Denisa Crăciun

Peste 40% dintre salariații români sunt nemulțumiți de jobul actual. Ce fac firmele pentru a păstra angajații (studiu)

Interviu

Peste 40% dintre angajații români sunt nemulțumiți și foarte nemulțumiți de locul de muncă actual, potrivit unui studiu realizat în 2024. 

Salariul, relația cu managerul și lipsa recunoașterii profesionale sunt principalele nemulțumiri ale angajaților, conform unui raport realizat de eJobs și Up România. Astfel, 34% dintre angajați se declară nemulțumiți de jobul actual, iar 7 sunt foarte nemulțumiți.

De cealaltă parte, 54% dintre respondenți spun că sunt mulțumiți de jobul din prezent, iar 6% foarte mulțumiți de mediul de lucru și de etapa în care se află cariera lor.

Peste 32% dintre angajați spun că deși sunt tentați să schimbe locul de muncă, nu au găsit încă o variantă mai bună. De asemenea, Aproape 12% consideră că piața nu le oferă alte opțiuni.

  • 26,4% deja caută și aplică la alte joburi și nu vor mai rămâne mult timp în locul în care se află acum;
  • 5,9% și-au dat deja demisia și urmează să plece;
  • 7,6% au decis să mai aștepte întrucât consideră că nu este momentul potrivit pentru a face o schimbare de carieră;
  • 5,7% se află într-o zonă de confort și le este greu să facă o schimbare;
  • 4,6% speră că situația actuală se va îmbunătăți;
  • 3,4% s-au obișnuit cu oamenii cu care lucrează.

Salariul este principalul motiv de nemulțumire pe care îl au angajații români, fiind menționat de 67,3% dintre respondenți. Este, de altfel, argumentul care cântărește cel mai greu atunci când decid să accepte o ofertă de job, dar și cel care îi poate stârni cele mai mari nemulțumiri. Lipsa oportunităților de promovare este un alt motiv de frustrare pentru angajați, regăsindu-se în răspunsurile a 29,9% dintre participanții la studiu. Alte motive care i-ar determina să-și părăsească locul de muncă actual sunt relația cu managerul (28,7%), lipsa recunoașterii muncii (25,4%), pachetul de beneficii (22,5%), volumul de muncă (22,4%), relația cu echipa  (21,3%), programul de lucru (20,2%) ori lipsa unui echilibru între job și viața personală (19,5%)”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs.ro. 

Alte motive menționate în sondaj au mai fost mediul de lucru, proiectele în care sunt implicați, instabilitatea job-ului sau lipsa feedback-ului.

Cum ar putea firmele să păstreze angajații 

Dacă ar fi, totuși, în punctul de a-și da demisia pentru o altă oportunitate, 43,9% spun că o contraofertă salarială i-ar putea face să se întoarcă din drum. 12,7% s-ar răzgândi dacă angajatorul actual le-ar oferi un pachet de beneficii mai generos.

  • 10,9% ar avea nevoie de o îmbunătățire a condițiilor de lucru;
  • 7,4% de un plan de carieră profesional;
  • 6,8% ar vrea să primească șansa de a lucra pe alte proiecte în cadrul companiei;
  • 15,9% spun că se află într-o etapă în care nimic nu i-ar mai putea face să se răzgândească.

„În lumina acestor constatări, este esențial să subliniem importanța redefinirii conceptului de muncă. Vorbim de o recalibrare necesară în modul în care angajatorii percep beneficiile asociate acesteia. Cu atât mai mult cu cât angajații români au deja o perspectivă destul de clară asupra modului în care ar trebui să arate întreg ecosistemul în care își desfășoară activitatea, fie că vorbim despre mediul de lucru, relația cu managerul sau colegii până la salariul și pachetul de beneficii extrasalariale. Printre acestea din urmă, cardurile de masă rămân în topul preferințelor, fiind apreciate de 52,5% dintre respondenți, care consideră că ar trebui să fie incluse în orice ofertă de angajare. De asemenea, lista de beneficii este completată de abonamentul medical la o clinică privată (35,1%), programul flexibil (33,5%), asigurarea medicală (29%), posibilitatea de a lucra de acasă (26,4%), sau accesul la o platformă de beneficii extrasalariale (25,2%)”,declară Loredana Vătăvoiu, Marketing Director în cadrul Up România.

Cu toată că aproape jumătate dintre respondenți recunosc că sunt nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de jobul actual, 31% cred că interesul și implicarea lor în activitățile pe care le desfășoară în companie sunt mult mai ridicate comparativ cu anii precedenți. În cazul a 14% se observă o ușoară scădere, în timp ce 7% spun că sunt mult mai scăzute.

Pentru 29% au rămas constante, iar pentru 19% au crescut. De partea angajatorilor, lucrurile se văd astfel: 38% consideră că între 60% și 80% dintre membrii echipei sunt performanți; 27% observă această performanță în peste 80% dintre colegii lor; la fel de mulți spun că doar 40%-60% dintre membrii echipei sunt performanți, iar 8% remarcă un nivel crescut de performanță în mai puțin de 40% dintre membrii echipei.

Ce fac firmele pentru a păstra angajații

„Atunci când vine vorba despre angajatori, principala metodă prin care încearcă să rețină oamenii în companie pe termen lung este legată de crearea unui mediu de lucru plăcut, după cum spun 56,8% dintre companiile participante la același sondaj. 45,5% dintre ei fac și evaluări anuale și măresc salariile în funcție de performanță. 38,2% oferă bonusuri drept recompensă pentru realizări deosebite, iar 36,4% adaptează constant pachetul de beneficii”, detaliază Raluca Dumitra.

Dacă un angajat valoros decide, totuși, să părăsească echipa, 30% dintre manageri spun că încearcă să evite o astfel de pierdere printr-o contraofertă salarială. 20% propun proiecte noi care să-i stârnească interesul, 15% inițiază o discuție despre posibilitățile de avansare, 9% plusează la capitolul beneficii, 7% oferă flexibilitate sau posibilitatea de a lucra de acasă, în timp de 19% consideră că nu îl mai pot motiva în această etapă și, prin urmare, nu întreprind nicio acțiune.

„Sunt tot mai multe companii preocupate de nivelul de satisfacție și de implicare ale angajaților și care verifică anual aceste aspecte. Datele pe care le au arată că salariul este ceea ce apreciază cel mai mult un angajat la locul de muncă. Urmează mediul de lucru, relația cu echipa, stabilitatea jobului, flexibilitatea programului de lucru, recunoașterea și aprecierea muncii și beneficiile extrasalariale”, spune Loredana Vătăvoiu.

Atunci când performanța unui membru al echipei scade, 67% dintre manageri poartă o discuție pentru a încerca să afle motivele, 9% pun la dispoziție training-uri pentru îmbunătățirea abilităților, 8% ajustează sarcinile pentru a se potrivi cu obiectivele individuale, iar 7% implementează un plan de mentorat sau de coaching. 7% reevaluează programul de muncă și 4% oferă sesiuni regulate de feedback.

Sondajul a fost realizat în perioada martie – aprilie 2024, pe un eșantion de 4.086 de angajați și 380 de companii.

Parallax

Vizualizari
235
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
ecou
Nicolae
OK, si acum sa vorbim despre piata reala: cei peste 50% dintre salariati sunt multumiti de actualul job pentru ca nu li s-a facut vreo oferta pe care sa o poata lua in calcul sau pentru ca sunt convinsi ca varsta e un impediment in gasirea unui loc de munca mai bun. Ceilalti sunt conectati cat de cat la piata muncii, stiu cam care e dinamica si isi cauta un alt job. Iar aici vine diferentierea:
- Majoritatea vor sa isi schimbe locul de munca pentru ca pandemia/situatia economica/razboiul au devenit un leitmotiv pentru stagnarea sau cresterea timida a salariilor in conditiile unei inflatii oficiale (si net subevaluate) de peste 30% in ultimii 4 ani. Nu ca iti urasti meseria, dar urasti mai mult sa nu iti poti achita facturile
- Multi (pentru ca o parte vin de la punctul anterior) s-au saturat sa li se spuna cat de importanti sunt pentru firma, mai ales in perioadele (din ce in ce mai lungi) cu noi proiecte - toate critice - in timp ce constata ca importanta lor se termina cand e vorba de bani
- Mai sunt cativa care intr-adevar cauta conditii mai bune de lucru, dar astia sunt o minoritate ce tine de oportunitate: au in plan un copil sau mai au cativa ani pana la pensie
Interesanta e partea de retentie: le ofera angajatilor un mediu placut de lucru! Adica....au spectacole cu clovni? Ca pe la mine mediul placut inseamna un birou pe care sa poata intra monitoarele si un aparat de cafea. Probabil le bagam si la beneficii, alaturi de asigurarea medicala privata (oricum apuci sa mori de doua ori pana prinzi programare ca asigurat; daca platesti consultatia te primesc imediat fix aceiasi medici). Frustrarile, reprosurile pentru chestii de care nu aveai cum sa stii si overtime-ul in regim de voluntariat included. Iar despre evaluarea performantei....in 9 din 10 companii pe unde am cunoscuti sunt niste formalitati pe care nu mai da nimeni doua parale, in care ca sa obtii peste asteptari ar insemna sa tragi 20 ore/zi, cam 5 specializari. Nu ca ar conta la bonusare, dar macar sa nu creeze asteptari! Ca evaluator ai limitare la numarul de "peste asteptari" pe care poti sa le bifezi.
Discutam cu cineva legat de politica asta noua de a iti lasa oamenii valorosi sa plece si m-a lamurit: pana decide ca nu mai poate trec cateva luni; poate il aburesti (o sa te promovam, o sa te instruim, o sa iti crestem salariul - desi asta e ultima pe lista, ca merge 1-2 luni) si mai sta inca cateva luni dupa ce si-a enuntat intentia de a pleca. In total l-ai mai retinut pe fraier inca aproape un an, timp in care a produs. Si cand pleaca arunci sarcinile lui in carca echipei pentru inca o jumatate de an, eventual cand incep sa dea rateuri le aduci un junior la jumatate de pret ca sa simulezi interesul. Sau mai nou externalizezi la pret dublu, ca sumele alea nu se vad in fondul de salarii ci pe cheltuieli. Si uite-asa ai pus in CV-ul tau de manager reducerea costurilor cu personalul, ca si-asa cand o sa se surpe castelul de nisip tu esti deja plecat la alta firma!
poza de profil
Degetel
Tom
atata timp cat votam aceeasi incomptenti de 30 de ani, au sa ne vanda ca pe praz la kilogram.
nu exista evaluari, suntem pusi capra in fata vestului (caci ei sunt cumparati direct) si nu fac altceva decat sa creeze o piata de desfacere pt vest, aci in Romania.

ce a zis utilizatorul Ecou Nicolae e evident o realitate rece si extrem de dura a aceluiasi model economic in care non-valoarea e egal cu valoarea - o chestiune care vad ca stagneaza de 30 plus ani in aceasta democratie originala romaneasca.

incompetentii cu limba lunga conduc in continuare, in timp ce oamenii care pot si vor sa faca lucrurile sa se intample pleaca. oriunde. in Vest eventual.

aceleasi dileme stupide si lipsite de sens care fac doar sistemul sa mearga (in jos) si inflatia in sus !!!

suntem in continuare vanduti sa inteleg.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri