Claudiu Zamfir

Un mare grup agricol românesc a primit subvenții mai multe, dar a ieșit pe pierderi

bani-euro-grau-dreamstime

Grupul agricol românesc Holde Agri a primit subvenții de 19,2 milioane de lei în anul 2023, în creștere cu 43% față de 2022, dar a ieșit pe pierderi de 27,7  milioane de lei, business-ul plângându-se, printre altele, de lipsa unor instrumente de protecție din partea statului.

„Anul 2023 ne-a testat limitele și ne-a pus în fața unor provocări fără precedent care ne-au adus în situația de a avea primul an de la înființare în care raportăm pierdere contabilă. Motivele principale sunt legate de costurile de înființare a culturilor foarte mari, prețuri de valorificare a recoltei mult mai mici dar și lipsa unor instrumente de protecție din partea statului, în contextul interferențelor din piață, pe fondul războiului din Ucraina, a exporturilor rusești și subvențiilor acordate de alte țări, precum Ungaria și Polonia  Cu toate acestea, datorită eforturilor susținute și adaptabilității echipei noastre, am reușit să înregistrăm o creștere notabilă a producției și să scădem semnificativ costurile indirecte per hectar. Prin urmare, suntem încrezători că sectorul agricol își va reveni în anii următori, cu susținerea statului sub presiunea agricultorilor, dar și prin alinierea prețurilor viitoare pentru cereale la costurile de producție” - explică Liviu Zăgan, CEO și co-fondator al Holde Agri, în raportul privind rezultatele pe anul 2023.

De menționat că în anul 2023 grupul agro a primit subvenții de 19,2 milioane de lei și a plătit arende de 12,2 milioane de lei către proprietarii terenurilor pe care le exploatează în arendă.

„Veniturile din subvențiile aferente anului agricol au înregistrat un nivel cu 27% peste previziunile bugetare, datorat atât creșterii suprafețelor exploatate, cat si a despăgubirilor primite in cursul anului” - precizează grupul agricol. În schimb, cheltuielile cu arendele au scăzut cu 12% în 2023 față de anul 2022.

La finalul anului 2023, Holde avea în exploatare o suprafață totală de aproximativ 13.725 ha, din care 700 ha în proprietate și 13.025 ha în arendă, organizate în patru nuclee - ferma Roșiori situată în Roșiori de Vede (județul Teleorman), Frumușani (județul Călărași), Videle (județul Teleorman) și Conțești (județul Dâmbovița). Din totalul suprafețelor exploatate, 1.922 hectare sunt în regim ecologic (în scădere de la 2.005 hectare în 2022).

La nivel de rezultate financiare preliminare, în 2023, compania a înregistrat venituri totale de 97 milioane de lei, în scădere cu 18% comparativ cu 2022. compania a trecut pe pierdere în anul 2023, având o pierdere ajustată de 27,7 milioane de lei, de la profit net ajustat de 9,2 milioane de lei în 2022.

Cheltuielile cu indemnizațiile aferente membrilor consiliului de administrație, în valoare de 0,7 milioane RON, au înlocuit cheltuielile aferente contractului de management aflat în vigoare înregistrate în perioada similară a anului precedent, comparația acestora fiind nerelevantă (2022: 1,4 milioane RON).

De asemenea, Holde Agri Invest SA raportează o producție de 56.500 de tone la nivelul anului 2023, în creștere cu 31% față de 2022, pe o suprafață totală operată de 13.725 de hectare, în creștere cu 11% comparativ cu anul precedent.

Va crește suprafața irigată

În prezent, Holde se află în curs de a forma cel de-al cincilea nucleu, care va fi situat într-o zonă nouă și va ajuta compania să reducă și mai mult riscul datorat fenomenelor meteorologice. În plus, aceasta va fi o fermă în care vor putea fi irigate până la aproximativ 2.500 de hectare. În acest moment, nucleul nou va fi preluat cu o suprafață irigată de aproximativ 700 de hectare, astfel încât suprafața totală irigată la nivel de grup va ajunge la aproximativ 1.000 de hectare.

În 2024, conducerea Holde vizează ca în cadrul noii ferme să cultive atât porumb în regim irigat, cât și cartofi pentru chips, o cultură care a înregistrat o performanță foarte bună în 2023, și pentru care compania primește din ce în ce mai multe solicitări.

Holde Agri Invest este o companie inițiată în anul 2016 de Liviu Zăgan, Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig. În 2017, fondatorii s-au asociat cu echipa de la Certinvest și împreună au creat un model de business inovator și motivant, înființând în 2018 Holde Agri Invest SA. La scurt timp, Holde a atras prima investiție externă de la Vertical Seven Group fondat de antreprenorii Iulian Cîrciumaru si Andrei Crețu.

Parallax

Vizualizari
2106
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri