UPDATE: Impozit forfetar 2017: Mod de calcul pentru restaurant. Gradina si terasa ar putea deveni povara la impozit
Ovidiu D. Popica

UPDATE: Impozit forfetar 2017: Mod de calcul pentru restaurant. Gradina si terasa ar putea deveni povara la impozit

Imagine principala
UPDATE: Impozit forfetar 2017: Mod de calcul pentru restaurant. Gradina si terasa ar putea deveni povara la impozit
Impozitul forfetar care urmeaza sa se aplice din ianuarie 2017 va depinde in mare masura de suprafata si locatia afacerii; cu cat suprafata este mai mare si restaurantul mai aproape de zonele centrale din marile orase, cu atat impozitul forfetar anual va fi mai mare.

Legea privind impozitul specific unor activitati ar putea dezavantaja restaurantele care au suprafete mari de terasa ori gradina, inregistrate in autorizatia de functionare ca suprafete utile sau de servire. In afara sezonului cald, terasele si gradinile nu produc bani iar daca suprafetele sunt mari, antreprenorul va plati, practic, pentru spatii care sunt utile afacerii doar cateva luni pe an.
 
UPDATE: Ce fac restaurantele care acum sunt microintreprinderi

(acest paragraf a fost actualizat pe 13 iulie 2017, cu informatii furnizate intr-un interviu pentru StartupCafe.ro, de Gabriel Biris, secretar de stat in ministerul finantelor)



Formula de calcul a impozitului forfetar pentru restaurante

Sunt trei coduri CAEN pe care legea le enumera in Anexa 1 ce stabileste formula de calcul a impozitului specific:  

  • 5610 – „Restaurante”,
  • 5621 – „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”,
  • 5629 – „Alte servicii de alimentatie n.c.a.”.

Pentru acestea, formula de calcul pleaca de la un impozit standard de 1400 de lei pe an la care se aplica un set de factori:
  • rangul localitatii (cu cat localitatea este mai mare cu atat impozitul e mai ridicat)
  • suprafata utila (cu cat suprafata e mai mare cu atat impozitul e mai mare
  • sezonalitatea (coeficient care reduce impozitul dar nu in functie de perioada anului ci in functie de rangul localitatii)
  • un coeficient fix de reducere pentru spatiul tehnic (0.9)

Rangul localitatii: cum se diferentiaza impozitarea

In municipii se plateste in functie zona. Sunt patru zone - de la A la D -, zona A este cea mai scumpa, zona D cea mai ieftina. La randul lor, municipiile sunt impartite in trei categorii:
-Bucuresti (cel mai scump)
-Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Ploiesti, Sibiu Timisoara (cev mai ieftine decat capitala)
-celelalte municipii (unde, pe zone similare, impozitul este cel mai mic, intre municipii)

Urmeaza orasele si statiunile, cu impozit similar si comunele unde impozitul este cel mai mic.

Tabel 1: Impozit forfetar in functie de rangul localitatii (coeficient)






















































































Bucuresti* Zona A* 16*

Zona B 15

Zona C 14

Zona D 12,5

Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Iasi,
Ploiesti, Sibiu, Timisoara
Zona A 14

Zona B 13

Zona C 12

Zona D 11

Municipiu Zona A 12,5

Zona B 10

Zona C 8

Zona D 4

Oras 2

Statiuni 2

Comuna 0,4

Impozit forfetar pe suprafata utila de la restaurant


Pe masura ce suprafata de deservire creste, impozitul se mareste. Coeficientul este intre 2 si 50 ”pasul” de majorare fiind ceva mai mare la suprafetele peste 300mp. Pentru restaurant (conform codurilor CAEN amintite anterior), legea impozitului specific defineste suprafata utila comerciala/de servire ca ”suma suprafeţelor saloanelor, teraselor şi grădinilor de vară, conform certificatului de clasificare/autorizaţie” (art2. lit.d). In cazul afacerilor care au suprafete mari de terasa ori gradina de vara impozitul ar putea cantari greu in bugetul de cheltuieli, daca afacerea merge prost in sezonul cald.

Tabel 2: Impozit forfetar in functie de suprafata utila (coeficient) 






















































































mp

0-30 2

31-50 4

51-70 6

71-90 8

91-120 10

121-160* 14*

161-200 16

201-240 18

241-300 20

301-400 25

401-500 30

501-600 35

601-700 40

701-800 45

peste 801 50


Sezonalitatea: cum influenteaza impozitul specific

Coeficientul de sezonalitate nu se refera la perioade calendaristice; reduce impozitul in functie de tipul localitatii. Tot aici exista o diferentiere, daca afacerea se afla intr-o statiune: de interes national sau local. Potrivit datelor disponibile public la Autoritatea Nationala pentru Turism, sunt 41 de statiuni de interes national si 48 de interes local. Statiunile de interes local au acelasi coeficient de sezonalitate, la impozit, ca satele si comunele.

Tabel 2: Impozit forfetar: ajustare in functie de sezonalitate (coeficient)































































Bucuresti* 0,45*

Brasov

Cluj Napoca

Constanta

Craiova

Iasi

Ploiesti

Sibiu

Timisoara

Municipii, orase 0,4

Statiuni turistice de interes national 0,35

Statiuni turistice de interes local 0,15

Sate, comune 0,15

 
Descarca: Lista statiuni de interes national

Descarca: LIsta statiuni de interes local

Impozitul forfetar: cand se plateste

Proprietarii afacerilor vor trebui sa achite impozitul specific unor activitati de doua ori pe an (art.8 alin.1):
  • pentru Semestrul I, jumatate din suma, pana la 25 iulie inclusiv (prima plata, in 2017)
  • pentru Semestrul II, cealalta jumatate, pana la 25 ianuarie inclusiv (plata in 2018)

Impozitul forfetar. Exemplu de calcul, potrivit formulei din anexa la lege:

Restaurant situat in Bucuresti, zona A, suprafata totala utila 150mp (ipoteza evidentiata in tabele)

1.400(lei) x (16 + 14 x 0.9) x 0.45 =  18.018 lei (echivalent 4004 EURO,
la curs 1 euro = 4,5 lei)


Citeste si:

DOCUMENTE: Ai restaurant bar sau pensiune? Iata cum vei plati impozit forfetar din 2017.

Gabriel Biris, Finante, critica noua lege a impozitului forfetar
Parallax

Vizualizari
1979
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
o prostie cifre exacte:la o nunta la cort la sat, proprietarul ia de la nuntasi 40000 lei si face o cheltuiala de maxim 100000 pentru mancarea din noaptea nuntii. are nunti programate pe doi ani de acum incolo in fiecare weekend. acum cine e pagubitul. am auzit ca restaurant in predeal plateste impozit mai putin decat platesc eu impozit la salariu. legi cu dedicatie. acest parlament e criminal
poza de profil
+danjee - Raspuns Salut! Interesant exemplu, dar cred ca ai pus un zero in plus la cheltuieli, altfel nu iese socoteala :). Daca nu plateste impozit ii merge chiar bine. Nu stiu cum e la Predeal; daca te uiti in tabele vei vedea ca statiunile au un coeficient de multiplicare pe rangul localitatii de 2 iar comunele de 0,4 (deci cam de 5 ori mai scump) la suprafata echivalenta. Oricum mult sub orasele mari....

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri