Ovidiu Popica

Cine castiga din majorarea salariului minim in 2016

Imagine principala
Cine castiga din majorarea salariului minim in 2016
Majorarea salariului minim pe economie va majora cheltuielilor
patronilor de firme cu cel putin o cincime si exista deja temeri ca,
unii dintre antreprenori, ar putea concedia salariati. Chiar unul dintre
oficialii guvernului, vicepremierul Vasile Dancu, a admis ca studii
guvernamentale au aratat riscul pierderii a 100.000 de locuri de munca
in special in zonele sarace ale tarii. Calculele StartupCafe arata ca
din majorarea salariului minim cel mai bun procent de crestere il va
avea statul, prin taxele pe care le va colecta le diverse bugete.

Majorarea cu 19% a salariului minim pe economie, din mai 2016, nemultumeste si patronii si sindicatele. Primii spun ca nu vor putea suporta cresterea, cu aproape o cincime a cheltuielilor salariale, fara sa concedieze oameni. Obiectia patronilor are la baza un rationament economic obisnuit intr-o economie de piata: leafa creste daca si performanta angajatului e mai buna. Romania sta inca foarte prost la indicatorul productivitatea muncii motiv pentru care o majorare semnificativa a salariilor, printr-o decizie administrativa a guvernului, nu-si gaseste motivatia economica.

Pe de alta parte, argumentul negociatorilor sidicali este ca suma minima pentru un salariat cu norma intreaga, de 8 ore, ar trebui sa fie 1400 de lei cat au calculat organizatiile sindicale ca ar fi valoarea cosului pentru un trai minim decent. Vicepremierul Vasile Dancu a admis intr-o aparitie recenta la Realitatea TV ca cererea sindicatelor e legitima dar, spune oficialul, guvernul a cerut un ragaz de patru luni pentru a vedea cum suporta micile intreoprinderi noul nivel al salariului minim. Vasile Dancu a afirmat ca varianta sindicatelor ar fi determinat pierderea a 100.000 de locuri de munca in zonele cele mai sarace, povara fiind resimtita in special de micile intreprinderi.

Cine castiga din majorarea salariului mimim in 2016

Calculul din tabelul alaturat arata ca vistieria statului e prima care castiga din majorarea salariului minim, cel putin intr-o prima etapa. Procentual, desi cresterea salariului brut este de 19%, angajatul va primi efectiv in mana putin peste 17%, in plus. Daca salariatii vor avea mai multi bani in buzunar, e de asteptat ca macar o parte din cresterea de salariu sa stimuleze economia printr-un consum ceva mai mare.


20152016Dif. NominalaDif. %
Salariu Minim1050 lei
1250 lei200 lei19.05%
Salariatul Primeste777 lei912 lei135 lei17.37%
Patronul Cheltuie1292 lei1538 lei246 lei19.04%
Statul Incaseaza515 lei626 lei111 lei21.55%

Vezi si Tabelul complet cu defalcarea calculelor pentru salariul minim 2016, in format Google Docs.

Potrivit fundamentarii guvernului, 1,13 milioane de salariati ar putea beneficia de noul nivel al salariului minim in 2016,  din care doar aproape 40.000 provin din sectorul bugetar. Restul salariatilor, peste un milion in evaluarile guvernului, lucreaza in intreprinderi private si e de vazut daca temerile guvernului privind pierderea unor locuri de munca se vor adeveri sau nu. 

Majorarea salariului mimim va antrena si alte majorari pentru ca acesta este baza de calcul pentru o serie de alte drepturi prevazute de legislatia in vigoare:

  • sporul de noapte (25% din salariul de baza)
  • sporul pentru ore suplimentare (minim 75% din salariul de baza)
  • sporul pentru munca in zile de sarbatori legale,
  • calculul pentru zilele de concediu de odihna (venituri din ultimele 3 luni anterioare lunii de concediu)
  • indemnizatia de concediu medical (75%-100% din media ultimelor 6 luni de venituri lunare)
Citeste si: Salariul mimim brut va creste cu 19%, de la 1 mai 2016. Costurile pentru patroni
Parallax

Vizualizari
90
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Productiviatea muncii si salariul minim Mereu este aruncata aceasta fumigena salariu mic care tine de o productivitate scazuta fiind inoculata idea ca romanii ar fi neproductivi. Productivitatea muncii e un raport intre volumul productiei si timpul de ore lucrate. Volumul productiei, respectiv timpul de ore lucrate este influentat de mai multi factori, iar angajatul este doar unul dintre ei. Un factor ar fi avansul tehnologic din intreprindere una e sa tai iarba cu coasa, alta e sa conduci o masina. Un alt factor este managementul productiei, si aici vorbim de managementul ineficient si poate ca nu e corect ca angajatul sa plateasca pentru incompetenta directorului, alt factor poate fi performanta slaba in vanzari si atunci chiar daca angajatul de la Piatra Neamta poate fabrica mai multe centrale termice Motan, daca nu sunt clienti reduci productia dar numarul de angajati ramane constant. Toti acestia sunt factori care nu depind de angajat si este incorect sa arunci vina pe angajat. Legat de salariul minim din zonele sarace unde unii lucreaza pe doi lei, iar altii sunt dispusi sa lucreze chiar pe doi bani in alte zone, 50€ in plus chiar nu conteaza, pentru 100 de angajati din Botosani 5000€ reprezinta cinele de afaceri ale unui director intr-o luna in Occident. Imi aduc aminte cum la Continental Automotive Iasi au facut o reducere de costuri per angajat de trei sau patru euro pe luna in privinta asigurarii medicale private oferite de firma. De la 7 la 4 euro, la 10.000 de angajati in Romania inseamna 30.000 de euro lunar, suma care nici nu conteaza la cifra de afaceri globala a grupului. Astea sunt fumigene pentru angajati, sfatul meu pentru patroni ar fi sa isi cumpere mai putine masini germane, mai putine proprietati imobiliare, vacante platite de firma si investeasca mai mult in propria intreprindere ca sa poate creste productivitatea muncii.
poza de profil
Se adevereste! Ca statul este cel mai mare HOT!Fura din 2 parti cu 2 maini!Dar nu inteleg la ce le trebuie bani??
poza de profil
Nu uitati... Nu uitați sa puneți printre câștigători sindicatele unde indemnizația in multe dintre ele reprezintă o cota din salarii. Salarii mai mari, venituri mai mari pentru burtile veșnicilor șefi de sindicate.
poza de profil
cine profita? In afara de stat, creste volumul cotizatiilor sindicale cu 19%, creste recompensarea sefilor de sindicat.Iar patronul care-si reduce consistent productia pastrand nr de angajati e falimentar: CFR marfa, CE Oltenia, CE Hunedoara
poza de profil
raspuns In principiu ai dreptate doar ca analiza nu este facuta la sectorul/ sectoarele care sunt vizate de aceasta modificare.1. Cred ca, Guvernul are datele statistice care sunt cele mai elocvente . Astfel, dupa o analiza a sectoarelor de munca cu cei mai multi angajati cu salar minim si o analiza a profitului in raport cu cifra de afaceri se poate observa ca anumite sectoare au profit de 4-10 maxim 12% iar salarul minim creste cu 19%. Este adevarat ca nu toti angajatii din aceste sectoare au salarul minim dar atunci cand cresti baza, esti obligat sa cresti toate pragurile de salarizare chiar daca nu cu acelasi procent. Toti acei patroni vor avea de realizat venituri mai mai cu un 15-20% pe medie pentru a sustine aceste salarii (pentru a lucra in profit). Aceasta crestere se poate obtine ori prin cresterea pretului de vanzare sau prin cresterea productiviatii. Din pacate nu cred ca un argument de negociere cu un alt client spunandu-i ca ti-a crestut salarul minim va fi un argument bun pentru marirea pretului clientului. Cu siguranta productivitatea muncii nu o sa creasaca fara o alta investitie care trebuie facuta din acel profit de 4-12% . Deci, patronii vor incerca sa se mentina pe linia de plutire si vor face un compromis dai afara pe cel care nu-si face salarul minim si cu ceilalti incerci sa cresti productivitatea. Din pacate acele persoane vor merge in somaj (in loc sa fie contributori vor fi asistati ai statului).2 Calculul prezentat in material cu toate cheltuielile pentru un angajat sunt prea minimaliste ar trebui luat in calcul mai multi factori:- Exista si o regie cand calculam acest salar care cuprinde taxe locale , utilitati apa, gaz curent, taxe cu personal indirect productiv si nu in ultimul rand si un procent cat de mic de profit.Insumate toate acestea pot fi intre 12-25% in aceste sectoare de activitate. Deci, pentru ca un angajat sa poata lua net 912 ron el trebuie sa produca de 1845 ron .Cam despre asta vorbim asta in cazul fericit.
poza de profil
sfatul tau.. sfatul tau pentru patroni poti sa-l pastrezi pentru tine. fa-te patron si aplica-l!... demonstreaza-le tu ca 30.000 euro in plus sau in minus nu conteaza.
poza de profil
cresterea salariului minim la 1.250 lei Daca nu cumva ma insel, salariul minim pe economie era corelat si cu punctul de pensie. Stiam ca erau si ceva prevederi legale in acest sens. Aceasta majorare ar putea insemna ca si punctul de pensie s-ar majora la acelasi nivel? ma cam indoeisc, cu atat mai mult cu cat punctul de pensie este acum undeva pe la 830 lei, chiar daca salariul minim era 1.050 lei. Chiar daca se va majora punctul de pensie cu 5% de la 01.01.2016, decalajul intre acesta si salariul minim tot va ramane de cca. 30%, mai putin bineinteles, pt. pensionari!!!
poza de profil
R: sfatul tau.. Se demonstreze mai intai un patron cu ce ajuta un automobil de 80 de mii de euro afacerea sa si apoi demonstrez si eu ca la cifra de afaceri a grupului Continental 30 de mii nu conteaza. Nu de alta dar in Germania un mic patron locuieste intr-un apartament ca orice om normal si conduce o masina populara facuta pentru oamenii de rand. In Romania acelasi patron vinde produsul cam la acelasi pret, dar plateste angajatul cu 200 de euro si se plange ce greu o duce el, in timp ce isi ridica vile de 300 de mp, face vacante in sudul Europei si isi cumpara masini scumpe.
poza de profil
R Cu siguranta in anumite industrii sensibile la pret efectul va fi imediat. Pe termen lung scopul nostru nu este sa concuram pe pret cu altii pentru ca nu vom castiga competitia cu America de Sud, Asia si chiar Africa zone cu o forta demografica mult mai buna. Antreprenorul trebuie sa imparta o parte din profit cu angajatii in spiritul "moralei protestante germane", spre exemplu combustibilii sunt chiar mai scumpi decat in Germania, insa OMV nu plateste oamenii la fel. O vanzatoare Carrefour e la fel de productiva ca o frantuzoaica, dar nu are un venit comparabil. Antreprenorul poate creste pretul intr-adevar daca piata suporta, poate organiza mai bine activitatea ca sa produca aceleasi bunuri si servicii cu personal mai putin. Sau... poate sa vanda mai mult la acelasi pret.
poza de profil
generalizezi cam lejer Patronul tau roman este mai intai roman, dup-aia "patron". Daca tu te simti mai prejos decat un neamt la capitolul bun simt si obiceiuri financiare, tine-o pentru tine. Nu suntem toti la fel. Cat despre modul in care alege o persoana sa-si cheltuie banii.. daca nu-ti place conceptul de proprietate privata (da, patron fiind, e firma lui, sunt banii lui), poti sa emigrezi in Coreea de Nord. Tot acolo ar trebui sa ajunga si sclavii care accepta sa munceasca pe nimic. Parerea mea..
poza de profil
R Este posibil sa fi generalizat lejer, nici nu am pretentia unor adevaruri absolute. Tot ceea ce auzim si vedem sunt doar opinii. Asa este, fiecare face ce vrea cu banii sai, dar nu cu banii firmei care se cheltuie dupa anumite reguli. Banii firmei devin banii asociatilor doar sub forma de dividende, apoi pot fi cheltuiti dupa bunul plac. Mergem intr-o parcare si alegem 100 de masini scumpe si verificam cate sunt inmatriculate pe firma si cate ca bun personal, rezultatele ar fi interesante. Ca inspector la fisc intreb proprietarul unei mici afaceri cu 2-3 bacanii cu ce il ajuta un automobil de 60 de mii de euro? E clar ca il folosesti in scop personal, dar problema mare este ipocrizia cu care le vorbeste angajatilor despre dificulatile sale. Intr-adevar sunt si anterprenori onesti care traiesc doar din salariul de la firma sau indemnizatia de administrator, reinvestesc profitul sau il retrag sub forma de dividente platind taxele de rigoare, nu deconteaza cheltuieli personale, traiesc modest, si nu in slava desarta.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri