INTERVIU Cum convingi un investitor ca meriti banii lui? Radu Georgescu explica ce asteptari are de la un startup

Radu Georgescu, business angel si fondator al GECAD Group, a vorbit la un interviu StartupCafe despre ce asteptari are de la un startup care ii cere sa investeasca in el, care sunt punctele slabe ale firmelor romanesti mici, aflate la inceput de drum si cum arata din perspectiva lui industria romaneasca de startup-uri.


VIDEO realizat cu echipament Nikon; Editor Video: Balázs Nitsch-Petioky
  • Vad foarte multe cereri de investitie, aproximativ 200 de cereri de investitie pe luna (circa 2.500 pe an). Din acestea, aleg una sau doua. Rata esecului, in randul startup-urilor, pana la obtinerea unei investitii, este foarte mare.
  • Ma intereseaza sa vad o garantie a faptului ca acea companie va fi de succes. Daca tu antreprenor incerci sa obtii bani de la un fond de investitii trebuie sa convingi acel fond ca vei fi de succes. Nu exista o reteta, fiecare antreprenor poate face acest lucru in diferite moduri. Unii conving prin energie, altii conving prin cunoasterea businessului, prin networking, prin echipa sau prin istoria pe care o au in spate.
  • Ideea este cel mai putin important lucru din tot ce este nevoie. Idei avem cu totii. In fiecare dimineata am cel putin 20 de idei, toate sunt nemaipomenite, dar cineva trebuie sa le puna in practica. Sa transforme aceste idei intr-un business plan, sa execute produsul, sa gaseasca clienti.
  • Capacitatea de executie este foarte importanta, dar antreprenoriatul este un cumul de multe alte lucruri, are atat de multe “manere”! Este vorba de experienta, de munca, de energie, intuitie.
Care sunt punctele slabe intalnite la startup-urile romanesti care ii cer sa le sustina prin investitii?

  • Cred ca cel mai des intalnit punct slab pe care l-am intalnit este inocenta. Ma intalnesc cu foarte multi copii care au o idee si habar nu au ce sa faca cu ea si cred ca daca primesc niste bani procesul s-a incheiat. Dar, intregul proces abia atunci incepe.
  • Obiectivul nu este de a obtine o investitie, investitia este doar primul pas. Din acel moment incepe totul. Ai bani, incepi sa ai responsabilitate fata de banii investitorilor, incepe sa fie nevoie sa muncesti cu adevarat pentru a pune lucrurile in miscare.
  • Lipsa de intelegere a ce inseamna dezvoltarea unei companii este greseala pe care am intalnit-o adesea.
 
VIDEO realizat cu echipament Nikon; Editor Video: Balázs Nitsch-Petioky

Cum arata industria startup-urilor romanesti

  • Industria startup-urilor s-a inventat in urma cu 4-5 ani, in Romania. Dar lucrurile s-au dezvoltat foarte mult. Aparitia hub-urilor a fost un factor important, locul in care multi tineri se intalnesc, vorbes si isi impartasesc experientele. Daca esti intr-un hub alaturi de alte 40 de ministartup-uri, iar una dintre companii primeste o investitie si incepe sa creasca, toti ceilalti sunt martorii acestor experiente, vad ce se intampla, invata, iar in momentul cand vor primi si ei o finantare nu vor mai face aceleasi greseli. Vor face altele probabil, iar acesta este un lucru bun.
  • In acest moment, in Romania sunt multe initiative care incep cu "startup", precum initiativa voastra (n.r. - Startupcafe.ro). Sunt multe astfel de initiative care ajuta tinerii antreprenori sa se cunoasca, sa cunoasca investitorii, sa cunoasca procedurile, sa invete sa construiasca o firma.
  • Cred ca lumea se uita in doua extreme cand vine vorba de Romania si nici una nu e buna. Sunt oameni care spun: Romania este extraordinara, este nemaipomenita, toata lumea vrea sa investeasca aici, suntem cei mai buni din sud-estul Europei. Pe de alta parte, in cealalta extrema, sunt oameni care spun: nu avem nimic, nimeni nu ne baga in seama etc. Cred ca niciunii nu au dreptate si cred ca o privire balansata asupra problemei ar fi corecta. Romania are plusuri si minusuri.
  • Un investitor se uita la Romania in contextul global. El are posibilitatea sa investeasca oriunde, de la Statele Unite, pana la Arabia Saudita, in toata lumea. Are de ales din aceasta plaja imensa. Romania se situeaza intr-un loc destul de neutru, atat cu plusuri cat si cu minusuri.
  • Trebuie sa avem cat mai multe companii care sa fie recunoscute international, care sa aduca profit investitorilor. Daca ma intrebi ce trebuie sa faci ca investitorii straini sa investeasca in Romania, ei trebuie sa vada exemple de succes ale altor investitori, care au investit aici si au castigat.
VIDEO realizat cu echipament Nikon; Editor Video: Balázs Nitsch-Petioky


Care sunt zonele de interes ale urmatoarelor investitii GECAD Group

  • Ne intereseaza companii si mai ales antreprenori care sa ne convinga ca pot crea o companie de succes, ca pot sa faca diferenta in piata, pot executa un plan de business credibil. In general nu ne-a placut sa alergam dupa propria umbra. Am trecut prin zona de securitate IT (un domeniu inca foarte interesant), eCommerce, distributie de software, bitcoin - nu vrem sa revenim la investitii in aceste zone.
  • In general, ne place sa inovam atat in ceea ce priveste tehnologia cat si modelele de business si nisele de piata.
  • Este mult mai important antreprenorul decat nisa. Sunt multi investitori care au o nisa la care se uita, si probabil ca fac bine ce fac, si cauta in nisa respectiva companii in toata lumea in care sa investeasca. Noi am fost interesati sa investim in antreprenori care vor avea succes.
Sunt startup-urile romanesti la fel de bine pregatite precum cele din Vest?

  • Din punct de vedere tehnic, startup-urile romanesti din IT, sunt cel putin egale cu startup-urile de oriunde din lume. Dar, spre deosebire de acum 20 de ani, tehnologia este doar o unealta, iar ceea ce face un business castigator nu este doar tehnologia. Diferenta va fi facuta de modelarea de business si execute. Din aceaste perspective, putem sa mai crestem, iar acest lucru se intampla, devenim pe zi ce trece din ce in ce mai buni. Apar din ce in ce mai multe companii, iar actiunile de educare a startup-urilor ajuta foarte mult.
Antreprenorul in serie Radu Georgescu a fondat in urma cu 23 ani GECAD Group, prin care a facut de-a lungul celor peste doua decenii cateva exituri importante, precum vanzarea software-ului antivurus RAV (in 2003), catre Microsoft, in 2010, prin vanzarea companiei ePayment (cunoscuta azi sub numele PayU Romania) catre grupul Naspers, a urmat apoi Axigen (furnizorul de tehnologie în domeniul comunicarii prin email, achizitionat de un grup de antreprenori romani), iar in 2013, vanzarea furnizorului de solutii si servicii pentru distributia electronica de software, Avangate catre fondul american de investitii Francisco Partners.
Cel mai recent exit a vut loc luna trecuta, prin vazarea platformei de tranzactii cu Bitcoin, compania Coinzone, catre danezii de la Coinify ApS. In prezent, antreprenorul mai are investitii in Vector Watch, un start-up romanesc înfiintat în 2014, care lucreaza la productia de smartwatch-uri, intr-un magazin online dedicat iubitorilor de caini, Doggy&Co – lansat doar pe piata din Marea Britanie.
Un alt start-up din UK, in care GECAD a investit, este Tynka – companie care dezvolta o aplicatie dedicata studentilor pentru ca acestia sa fie la curent cu activitatile si evenimentele specifice intereselor lor, din campusuri sau în alte locuri. O alta investitie pe piata londoneza este Gluru, fondata de cativa fosti angajati ai Google, Amazon, Rackspace si Apple.