Investitie de 30 milioane de dolari intr-o aplicatie de chat romaneasca ce vrea sa bata WhatsApp si Skype. Ce promite sa aduca nou in piata

WowApp, aplicatie gratuita de comunicare digitala - de chat, apeluri de voce si apeluri video, dezvoltata de o echipa de romani, dar fondata de un elvetian, a fost lansata pe piata dupa investitii de circa 30 de milioane de dolari. Ce promite nou aceasta aplicatie, intr-o piata dominata de concurenti uriasi precum WhatsApp sau Skype, este un sistem prin care utilizatorii pot primi o parte din profitul incasat de companie.

WowApp a fost fondata in urma cu 5 ani de omul de afaceri Thomas Knobel, care este  si fondator al compania telecom Nobel (retea VoiP). El este un antreprenor de origine elvetiana care a venit in urma cu opt ani in Romania pentru a-si dezvolta afacerile aici, pentru ca, dupa cum o recunoaste chiar el, nu si-ar fi permis o echipa de dezvoltatori in Silicon Valley.

Potrivit reprezentantilor companiei, aceasta aplicatie vine cu un sistem prin care utilizatorii primesc o parte din profitul WowApp din anumite apeluri sau din venitul obtinut din difuzarea de publicitate. "Peste 70% din castigurile pe care WowApp le obtine din vanzarea spatiului publicitar sau din apelurile platite in afara retelei WowApp se intorc catre utilizatori. Acestia decid apoi ce vor face cu fondurile: le pot dona catre ONG-uri sau le pot transfera in propriul cont bancar", spune fondatorul aplicatiei. De fapt fiecare utilizator poate participa folosint aplicatia intr-un sistem de recompense. Pentru a intra in acest sistem el trebuie sa primeasca o invitatie de la un alt utilizator deja activ, iar apoi, la randul lui poate invita alti prieteni sa intre in sistem. In functie de numarul de prieteni invitati recompensele poat creste.

Aceaste recompense vin sub forma unor monede virtuale, wowcoins, pe care le poti tranfera in contul tau bancar unde vor fi automat transformate in dolari sau pot fi donate unor ONG-uri. "La nivel mondial exista deja peste 2.000 de organizatii non-guvernamentale pe care utilizatorii le pot sustine prin intermediul aplicatiei WowApp", mai spun reprezentantii companiei. De asemenea, cei care doresc sa devin utilizatori pot obtine invitatii din partea orcarei ONG partener WowApp. Odata primita invitatia din partea unui alt utilizator sau a unei ONG, noul utilizator isi creaza un cont si isi instaleaza aplicatia. Aceasta functioneaza pe toate aproape toate sistemele de operare (Android, iOS, Windows).

Castigurile financiare sau acele "recompese" se obtin atunci cand utilizatorii alege sa-i fie afisate reclame in timp ce folosesc aplicatia sau cand alege sa foloseasca WowApp ca pe un serviciu de telefonie pre-paid si efectueaza apeluri in afara retelei  WowApp.  Comunicarea, apelurile de voce sau video in reteaua WowApp sunt gratuite.

Utilizatorul poate sa primeasca o parte din profitul obtinut de WowApp pentru fiecare apel taxabil facut sau o parte din profitul pe care aplicatia il obtine din difuzarea de reclame - acest procent difera, insa, in functie de dispozitivul de pe care utilizator urmareste reclama (mobil sau desktop). De asemenea el are optiunea de nu lasa sa i se afiseze reclamele, renuntand astfel la posibilitatea de a primi recompensa respectiva.

Tarifele pentru apelurile taxabile incep de la 0,5 wowcoins/minut pentru apeluri catre Statele Unite sau Marea Britanie si ajung pana la 1 wowcoin/minut pentru apeluri catre India, spre exemplu.

WowApp a fost lansata pe piata, intr-o perioada de testare, in urma cu o luna, timp in care a inregistrat circa 100.000 de membri.

"Romania conduce detasat in topul tarilor cu cei mai multi membri si reprezinta 25,5% din totalul retelei WowApp, 25.500 de romani facandu-si cont pana in prezent. Tara noastra este urmata de Rusia (15.500 de membri), Brazilia (12.000 de membri), Ucraina (5200 membri), Italia (4150 membri) si USA (4.000 membri)", arata compania.

Cat despre veniturile pe care se asteapta sa le incaseze in primul an de la lansare, fondatorul companiei spune ca acestea sunt foarte greu de estimat in conditiile in care aceste venituri nu vor depinde doar de numarul de utilizatori, ci si de cat de mult vor folosi acestia aplicatia (spre exemplu cate apeluri taxabile efectueaza sau cati opteaza pentru serviciul AdMe - prin care primesc o parte din veniturile incasate din publicitate).

WowApp a fost dezvoltata de o echipa de 70 de programatori romani, care planuieste sa se extinda in viitorul apropiat.