Cum vrea un startup romanesc sa convinga soferii din toata lumea sa NU foloseasca telefonul in timp ce conduc

​SafeDrive, o aplicatie romaneasca ce rasplateste soferii care aleg sa NU foloseasca telefonul mobil in timp ce conduc, a primit medalia de aur la gala Edison Awards care a avut loc recent la New York. Soferii sunt recompensati cu puncte pe care le pot utiliza sa cumpere cu reducere produse de la cateva magazine partenere. Insa creatorii aplicatiei au ambitii mari: o vor lansa in SUA si isi doresc ca programul sa fie in cativa ani preinstalat pe automobilele unor marci de prestigiu.

Vorbitul la telefon in timpul sofatului este un fenomen tot mai raspandit, la fel si scrisul de mesaje pe Facebook sau navigarea pe diverse site-uri. Pericolul e tot mai mare, iar daca soferul isi ia cateva secunde privirea de la drum, se pot intampla accidente dure. Un startup romanesc a creat o aplicatie care sa-i motiveze pe soferi sa nu foloseasca telefonul si inceputul suna bine fiindca numarul de utilizatori creste, iar compania obtine si venituri, semn ca modelul de business este viabil si promitator.

SafeDrive este o aplicatie mobila disponibila din toamna lui 2014 atat pe App Store, cat si pe Google Play si ofera puncte soferilor care NU isi folosesc telefonul in timp ce conduc. Cel de la volan poate DOAR sa raspunda la apeluri, insa nu trebuie sa faca altceva la telefon pentru a contoriza puncte

Acum numarul de utilizatori mediu este de 4.000/luna, iar5 zilnic 600 de soferi folosesc aplicatia, intervalele cu cel mai mare grad de utilizare fiind intre orele 7-9 si 17.19, a spus pnetru HotNews.ro, Tudor Cobalas, co-fondator al SafeDrive.



Cand automobilul ruleaza cu peste 10 km/h, algoritmul aplicatiei incepe sa calculeze numarul de puncte castigate in timpul unei curse, iar pe ecranul telefonului apare butonul ¬Release¬, care ajuta soferii sa conduca in siguranta, fara a le fi distrasa atentia.
 
In cazul in care soferul vrea sa isi foloseasca telefonul in timp ce conduce, trebuie sa apese butonul ¬Release¬, pierzand astfel punctele acumulate in acea cursa. Odata ajuns la destinatie, punctele obtinute in acea cursa i se adauga in cont. Punctele castigate pot fi convertite in SafeDrive Marketplace in reduceri la produsele companiilor partenere: Mol, evoMAG si 9695.ro.

Planul este ca pe viitor sa creasca numarul partenerilor care dau reduceri, fiindca in acest mod creste si baza de utilizatori si cresc si veniturile companiei, ceea ce ii va permite sa se extinda. Sunt discutii in Romania cu diverse companii, cum ar fi cinematografele si alte locuri cu care soferii interactioneaza relativ des. Soferii primesc reduceri la diverse produse, iar SafeDrive primeste comisioane cand soferii cumpara ceva de la companiile partenere, astfel ca vorbim de un startup care deja obtine venituri.

Cei mai multi useri sunt romani acum, insa va creste ponderea tarilor straine fiindca cei care conduc primesc si "recompense sociale" daca nu utilizeaza telefonul, recompense care conteaza mult in alte tari mai putin materialiste decat Romania. In plus, aplicatia incurajeaza utilizatorii sa concureze intre ei, in sensul de a parcurge cat mai multi kilometri fara a "butona" la telefon. In acest mod, soferul va putea fi mai atent la drum si nu va fi mereu atras sa se uite la ecranul smartphone-ului.

Pasul urmator pentru aplicatie consta in extinderea in SUA si gasirea unor parteneri acolo. Visul este ca in cativa ani aplicatia sa fie preinstalata pe cateva modele auto, ceea ce ar da SafeDrive o notorietate speciala. Fondatorii aplicatiri poarta deja discutii in acest sens, insa este prea devreme pentru a trage concluzii.

Fondatorii startup-ului poarta discutii si cu operatori telecom, dorind ca aplicatia sa fie preinstala pe diverse modele de smartphone.

Trebuie precizat ca aplicatia nu face diferenta intre sofer si pasagerul din dreapta, astfel ca si acesta, daca doreste, poate sa aleaga sa nu foloseasca telefonul si deci sa colecteze puncte in acest mod. Acest lucru nu reprezinta o problema, creatorii aplicatiei considerandu-l a fi un "castig social", fiindca pasagerii stau mai putin cu ochii in telefon, castiga puncte, iar comerciantii parteneri fac vanzari.

Un alt aspect important este ca aplicatia detecteaza daca telefonul este sincronizat prin Bluetooth, astfel ca poti initia apeluri telefonice prin interfata automobilului.

SafeDrive este unul dintre startup-urile admise in programul de pre-accelerare MVP Academy

Impactul social al aplicatiei a fost recunoscut saptamana trecuta in cadrul galei Edison Awards, startup-ul fiind medaliat cu aur pentru rolul pe care il joaca in educarea soferilor si incurajarea condusului responsabil. Aplicatia incurajeaza comportamentul responsabil la volan si a fost premiata la categoria Lifestyle & Social Impact.

Numite dupa faimosul inventator Thomas Alva Edison si datand din 1987, Edison Awards premiaza cele mai inovative produse din lume, fiind unele dintre cele mai prestigioase premii care onoreaza excelenta in dezvoltarea de noi produse, marketing, design si inovatie.
 
Castigatorii Edison Awards sunt selectati de un panel alcatuit din peste 3.000 de oameni de afaceri si academicieni din Statele Unite, pe baza a patru criterii: concept, valoarea adusa de produs, forma finala a produsului si impactul pe care il produce in societate.