Metoda israeliana: Cum vor liderii de business romani sa-i ajute pe antreprenorii din diaspora sa revina, cu afacerile, in Romania. "Justitia face curatenie in afaceri si politica"

Un grup de oameni de afaceri si manageri romani, membri ai organizatiei Romanian Business Leaders (RBL), au demarat, marti, un program prin care vor sa convinga si sa-i ajute pe romanii care au plecat si si-au deschis afaceri in strainatate sa revina in Romania cu businessul, pe model israelian. In proiectul "Repatriot", printre oportunitatile invocate de RBL pentru a face afaceri in Romania se numara si actiunile justitiei din ultima perioada in mediul de business si in politica.

"Romania trebuie sa invete putin de la cateva tari care au exprienta readucerii acasa a oamenilor de talent. Israelul este probabil tara cu cele mai bune rezultate in sensul acesta si e de admirat si acum, dupa 30 de ani, ca in continuare au o intreaga miscare de aducere a evreilor in Israel, de a-i acomoda, de a-i pune in contact unii cu altii, de a le crea oportunitati de business in Israel", a spus omul de afaceri Dragos Rosca, membru RBL.

"Trebuie sa ne uitam la Germania, care in anii '80-'90 au avut o politica de a aduce germanii inapoi din Romania, Polonia, Rusia si din alte tari din estul Europei, trebuie sa intelegem ca succesul din ultimii 20 ani al Turciei s-a datorat multor turci veniti din Germania cu know how, care au infiintat afaceri de succes in turism si industrie", a mai spus Rosca, initiatorul unui fond de investitii si al unei firme de administrare a investitiilor.

La randul lui, Felix Patrascanu, proprietar al companiei Fan Courier, vede in activitatea din ultima perioada a justitiei o oportunitate pentru dezvoltarea afacerilor in Romania.

"Trebuie sa le aratam oportunitatile de a accesa fonduri in Romania, sunt o multime de terenuri nelucrate in Romania, vedem ca justitia face curatenie in mediul de business romanesc si in cel politic - este o noua oportunitate pentru businessul din Romania", a spus Patrascanu.

Cum vor liderii RBL sa-i repatrieze pe atreprenorii "stranieri":
  • 100 de antreprenori, manageri si specialisti ai RBL vor sustine 7 conferinte in comunitatile romanesti din strainatate. Primele conferinte vor avea loc la Torino, in 22 mai, si la Milano, in 23 mai. Seria va continua cu Spania si Marea Britanie.
  • Reteaua RBL le va oferi consiliere atreprenorilor romani care se vor repatria: dezvoltare antreprenoriala, modele de business plan, idei de afaceri, consiliere juridica, consiliere de business, asistenta pentru accesarea fondurilor UE.
  • Un site de resurse, care sa contina inclusiv idei de afaceri. Din pacate, momentan, pe site-ul abia lansat, repatriot.ro , sunt prezentate doar cateva articole vechi preluate din presa romaneasca, pe post de idei de afaceri.
  • Sprijin la finantare. "Vor fi banci alaturi de noi, care vor fi gata sa finanteze afacerile celor intorsi, sunt fonduri de investitii", a declarat liderul de proiect al RBL, Marius Bostan. Potrivit acestuia,  Garanti Bank sustine deja un alt program al RBL, Ateliere de Antreprenoriat. 
  • Networking. Reteaua RBL le va pune la dispozitie "stranierilor" contacte utile in toata Romania.
Programul "Repatriot" se adreseaza romanilor din strainatate, cu spririt si talent antreprenorial. "Oportunitatile mari sunt in Romaia pentru o anumita categorie de oameni: pentru cei care au initiativa, pentru ca este atat de mult spatiu si lucrurile se desfasoara la un nivel inca jos, incat cu initiativa si cu putina experienta acumulata in alta parte si cu dorinta de a face lucrurile, te poti deosebi relativ repete de mediu", a spus Dragos Anastasiu, proprietarul companiei Eurolines.

Antreprenorul, care povesteste ca a trait 15 ani in Germania, a tinut sa mentioneze si categoria de persoane careria NU i se adreseaza programul "Repatriot": "Nu la fel de bine stau treburile pentru cei care nu au initiativa si care sunt nepasatori si pentru care o viata in Germania, Italia sau Spania e mai comoda, care duce, fara convulsii, catre o pensie, in care stiu ca am o crestere de salariu de 1% pe an si stiu, cu 30 de ani inainte, cat o sa am pensia. Pentru ei e mai greu in Romania".

In urma acestui program, RBL isi propune sa genereze repatrierea a cel putin 10.000 de afaceri in Romania, in conditiile in care circa 4 milioane de romani se afla in strainatate. Potrivit datelor invocate de organizatie, 46.000 de firme detinute de romani sunt deschise in acest moment doar in Italia, in conditiile in care numarul societatilor italienilor in Romania este la jumatate.

De asemenea, numarul total al firmelor functionale in Romania este de 200.000, ceea ce inseamna ca numai in Italia romanii au deschis un numar de firme egal cu un sfert din toate soietatile active in Romania.

Totodata, 23% dintre romanii din Italia ar vrea sa revina in Romania si sa-si deschida o afacere, mai sustine RBL, invocand un studiu.