Sase intrebari pe care sa ti le pui inainte de a concedia un angajat

Stim, lucrul cu oamenii e dificil. Le oferi un job, cu sentimentul ca te vor ajuta in businessul tau, dar constati dupa o vreme ca ei nu performeaza asa cum ar trebui. Ies la tigara din 10 in 10 minute, stau mai mult pe Facebook sau pe net decat ar trebui, pe scurt, nu-si vad de treaba de care ar trebui sa se ocupe in cadrul firmei. Ai decis: angajatul cu pricina trebuie dat afara! O secunda, insa! Nu te pripi! Mai intai raspunde-ti la cateva intrebari.
  • 1. Stia exact ce are de facut angajatul tau?
Asta este prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui. Asigura-te ca atunci cand i-ai dat de facut o treaba, a inteles despre ce e vorba. Nu-i spune doar "Fa cutare lucru!", ci explica-i si la ce te astepti odata lucrul fiind facut. De multe ori, aceasta este cea mai mare problema cu angajatii: ca nu stiu exact ce au de facut in firma!
  • 2. Are acel angajat capacitatea si mijloacele de a duce la bun sfarsit treaba care i-a fost repartizata?
Uneori, tinerii antreprenori deleaga atributiile subalternilor, dar nu le pun la dispozitie si mijloacele care sa-i ajute sa si le onoreze cu succes. Asigura-te prin urmare ca, daca l-ai pus sa faca o prajitura de exemplu, are la dispozitie si instrumentarul de bucatarie, reteta si aptitudinea de a o gati.
  • 3. E o problema la nivel de companie modul in care se fac angajarile sau X e un caz izolat?
Daca un angajat dintr-o suta nu-si face treaba, e o problema a angajatului. Daca doar unul dintr-o suta si-o face bine, e o problema a companiei.  Caz in care ar trebui revizuita procedura de angajare.
  • 4. Sunt asteptarile mele ca antreprenor prea mari?
Poate fi si acest lucru un motiv de conflict in  firma. Astepti prea mult de la un simplu angajat.Pana la urma, atunci cand l-ai adus pe X in firma, e bine sa stii ca nu ai angajat o clona de-a ta ci o persoana cu nevoi , aptitudini si asteptari diferite. Revizuieste-ti asteptarile cat mai rapid cu putinta!
  • 5. Stiu sa rasplatesc  comportamentul  angajatilor?
Unele companii spun ca rasplatesc munca in echipa, dar recompensele sunt individuale. Altii vor sa reduca competitia interna a salariatilor, dar pe fond o incurajeaza. Asigura-te ca ca stii ce vrei de la angajatii tai si recompenseaza-i cu masura.
  • 6. Ar putea persoana la care vrei sa renunti sa ocupe o alta pozitie in companie?
Inainte de a concedia pe cineva, asigura-te ca persoana respectiva nu are alte calitati care o fac mai recomandabila intr-o alta pozitie.  Nu poti sa-l faci pe Mick Jagger cantaret de muzica populara romaneasca , pentru ca probabil ca nu ar avea niciun succes, nu?  El canta foarte bine rock si asta trebuie sa faca in continuare.

Citeste si: