Claudiu Zamfir

Cei 10.000 - 30.000 euro de la stat. Vin banii pentru antreprenorii debutanti, femeile-manager si alte categorii de oameni de afaceri. Cele 4 programe care trebuie sa inceapa in iunie

Imagine principala
Cei 10.000 - 30.000 euro de la stat. Vin banii pentru antreprenorii debutanti, femeile-manager si alte categorii de oameni de afaceri. Cele 4 programe care trebuie sa inceapa in iunie
Statul ofera si anul acesta ajutoare nerambursabile intre 10.000 de
euro si 30.000 de euro pentru romanii care vor sa intre in afaceri,
femeile-manager si pentru micile firme care au ceva exprienta pe piata,
in 4 programe de ajutor de minimis pentru care Guvernul a adoptat marti
memorandumurile de sustinere a schemelor de finantare din bugetul de
stat. Acesti bani, pentru care inscrierile sunt preconizate sa inceapa
in perioada 21-30 iunie, sunt considerati a fi mai usor de atras decat fondurile
europene.


Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, memorandumul privind sustinerea a patru scheme de ajutor de minimis pentru programele de incurajare si de stimulare a infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, primele din cele zece programe nationale adresate antreprenorilor in anul 2016, se arata intr-un comunicat remis StartupCafe de catre Palatul Victoria.

Schemele de minimis initiate de Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri si gestionate de Oficiile Teritoriale pentru IMM si Cooperatie sunt elaborate pentru anul 2016, cu posibilitatea prelungirii pe urmatorii ani.

Primele 4 scheme nationale care se vor deschide in acest an sunt:
 • 1. Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si  serviciilor de piata (Programul Comert). In 2016 acest program are un buget alocat de 21,049 milioane de lei. Se estimeaza ca 156 de operatori economici vor beneficia de acest program, al carui obiectiv este sprijinirea operatorilor economici, societati comerciale si societati cooperative, prin facilitarea accesului la finantare, in scopul imbunatatirii performantelor economice si tehnice ale operatorilor economici, urmarind adaptarea la cerintele determinate de statutul Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene, prin cresterea nivelului de competitivitate, crearea si mentinerea locurilor de munca, sporirea protectiei consumatorilor si securitatii alimentare. Schema de finantare: alocatie financiara nerambursabila de maximum: 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei.
 • 2. Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii
  microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afacer
  i (Programul SRL-D)
  -
  in 2016 are un buget alocat de 22,7 milioane de lei, estimandu-se
  minimum 501 beneficiari. Obiectiv programului este sa contribuie la
  dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale bazate pe cunoasterea si
  gestionarea optima a resurselor, in vederea adaptarii rapide la rigorile
  determinate de globalizarea pietelor, stimularea si sprijinirea
  demararii si dezvoltarii firmelor nou-infiintate (start-up-uri) prin
  facilitarea accesului tinerilor la sursele de  finantare. Schema de
  finantare: - alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult
  50%, dar nu mai mult de 10.000 euro echivalentul in lei, din valoarea
  totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri;loarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei.
 • 3. Programul national multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul femeilor din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii (Programul Femeia Manager) - in 2016 are un bugetul de 500.000 de lei, preconizandu-se minimum 10 beneficiari. Obiectivul programului este sa stimuleze si sa sprijine demararea si dezvoltarea structurilor economice private infiintate de catre femei, prin facilitarea  accesului acestora la finantare, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si facilitarea accesului femeilor antreprenor la sursele de  finantare. Schema de finantare: alocatie financiara nerambursabila de maximum: 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 50.000 lei.
 • 4. Programul pentru organizarea Targurilor IMM-urilor- in 2016 are un buget de 3 milioane de lei, estimandu-se un numar de 600 de operatori economici beneficiari ai acestui program. Obiectiv programului este promovarea spiritului antreprenorial, stimularea dezvoltarii afacerilor si ocuparii fortei de munca in domeniul IMM, facilitarea contactelor dintre potentialii intreprinzatori/intreprinderi mici si mijlocii (IMM) si agentii economici/institutiile publice sau private care ofera servicii pentru sectorul IMM in scopul cresterii numarului intreprinzatorilor de succes si imbunatatirii performantelor economice si tehnice ale IMM, stimularea si sustinerea IMM inovative, promovarea produselor si serviciilor romanesti. Schema de finantare: alocatie financiara nerambursabila pentru decontarea cheltuielilor IMM aferente participarii la targ.

Cum se face inscrierea

Romanii care vor sa faca afaceri si firmele deja existente se vor putea inscrie in program pe site-ul Directiei Polittici Antreprenoriale din subordinea Ministerului Economiei (AIPPIMM), prin aplicatii electronice care se vor deschide in ziua demararii sesiunii de depunere a cererilor.

Selectia beneficiarilor se face prin inscriere anuala, in limita bugetului alocat fiecarui program, prin legea bugetului de stat, precizeaza Guvernul.

Secretarul de stat pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM), Claudiu Vrinceanu, a enumerat noutatile din acest an ale programelor IMM"

"Noutatea fata de anii anteriori adusa implementarii acestor programe finantate de la bugetul de stat, in vederea sprijinirii infiintarii si dezvoltarii sectorului IMM in Romania, este de natura sa simplifice accesul la finantare al intreprinzatorilor, oferindu-le acestora, pe langa posibilitatea completarii online a planurilor de afaceri sau de investitii, evaluarea electronica si in timp real, caracteristici comune cu anii anteriori si posibilitatea de a urca in aplicatia informatica de inscriere toata documentatia administrativa de care functionarii publici au nevoie la verificarea veridicitatii informatiilor. In alti ani aceste documentatii se depuneau la Oficiile teritoriale pentru IMM si Cooperatie in format fizic".

Ajutorul de minimis se acorda sub forma unor alocatii financiare nerambursabile (AFN) pentru rambursarea cheltuielilor eligibile propuse prin planul de afaceri si aprobate in cadrul etapei de verificare si certificare a cererilor de rambursare a cheltuielilor, iar prin programele destinate tirgurilor se acorda ajutor de minimis constand in rambursarea cheltuielilor cu transportul si cazarea participantilor.

Ca efecte ale implementarii schemelor de minimis pentru infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor se preconizeaza cresterea numarului IMM-urilor nou infiintate si cresterea numarului locurilor de munca nou create si mentinute cel putin pana in 2019.

Actul normativ prin care vor fi promovate la nivel national schemele de ajutor de minimis este ordinul ministrului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Schemele de ajutor de minimis instituite de MECRMA respecta in totalitate regulile pe plan national si european in materie de ajutor de minimis.

In ce constau cele 10 programe de finantare a IMM din uetul de stat in anul 2016

Schemele de minimis pentru sprijinirea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii implementate prin 10 programe nationale sunt bugetate pentru anul 2016 cu suma de 159,490 milioane lei, alocata pe fiecare program dupa cum urmeza:
 
Clic pentru a extinde


Dupa aceste prime 4 programe anuntate marti, care se vor deschide in perioada 21-30 iunie 2016, incepand cu luna iulie ar urma sa se deschida si alte linii de finantare, gradual: Programul Start (pentru startup-uri), Programul pentru finantarea afacerilor din mediul rural, programul pentru dezvoltarea incubatoarelor de afaceri, potrivit surselor StartupCafe.

Citeste si:
Parallax

Vizualizari
188
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri