Claudiu Zamfir

27.700 de euro de la stat pentru SRL, PFA si alte mici afaceri la sate. Descarca proiectul de procedura

Imagine principala
27.700 de euro de la stat pentru SRL, PFA si alte mici afaceri la sate. Descarca proiectul de procedura
Antreprenorii vor putea obtine, in anul 2016, finantari nerambursabile de la stat de pana la 125.000 de lei (circa 27.700 de euro), pentru mici afaceri deschise la sate, in cadrul noului  Program pentru firmele mici si mijlocii din mediul rural, potrivit proiectului procedurii de implementare a acestuia, scoase marti in dezbatere publica.

Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) in mediul rural , gestionat de Directia Politici Antreprenoriale dn subordinea Miniterului Economiei, debuteaza cu un buget total de 25.900.000 lei, pe anul 2016.

Cu acesti bani asigurati integral din bugetul de stat, Guvernul vrea sa ajute cel putin 207 afaceri de la sate, se arata in proiectul provizoriu de procedura de implementare.

O firma beneficiara poate primi un ajutor de stat nerambursabil de pana la 125.000 de lei (circa 27.700 de euro, la cursul actual), reprezentand maximum 90% din investitia pe care trebuie sa o realizeze societatea in cadrul programului de sprijin. Resul de minimum 10% din investitie trebuie asigurat de antreprenor, ca aport propriu.

Astfel, cu un ajutor financiar nerambursabil maxim, la cea mai mare intensitate, omul de afaceri beneficiar trebuie sa faca o investitie totala de circa 138.800 de lei (peste 30.000 de euro), din care 13.800 de lei (circa 3.000 de euro) trebuie sa fie contributia sa in investitie.

Ca in toate programele de sprijin pentru IMM finantate integral din bugetul de stat, antreprenorul care reuseste sa fie acceptat in programul pentru afaceri rurale va trebui sa faca toata investitia mai intai din banii banii sai, pentru ca apoi statul sa-i deconteze cheltuielile in limita ajutorului nerambursabil castigat.

Si in acest nou program, antreprenorii vor cere banii in baza unor planuri de afaceri detaliate, online, pe site-ul Directiei Politici Antreprenoriale, printr-o alicatie electronica ce se va deschide in ziua demararii competitiei.

In planul de afaceri online trebuie justificata fiecare cheltuiala in vederea demonstrarii necesitatii acesteia in desfasurarea activitatilor pentru care se acceseaza finantarea - atrage atentia Directia Politici Antreprenoriale, www.aippimm.ro.

Cine poate lua banii de la stat

Programul de sprijin este destinat microintreprinderilor si IMM-urilor, adica firme care au maximum 249 de angajati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de cel mult 50 milioane euro sau detin active totale de pana la 43 milioane euro, echivalent in lei.

Pot primi ajutorul de minimis urmatoarele categorii de agenti economici privati:

1. societatile comerciale,
2. societatile cooperative, inclusiv societatile cooperative mestesugaresti mixte,
3. persoanele fizice autorizate (PFA) care desfasoara activitati economice in mod independent,
4. intreprinderile individuale,
5. intreprinderile familiale.


Acestea trebuie, insa, sa indeplineasca cumulativ o serie intreaga de conditii, intre care mentionam:

- au sediul social si punctul (punctele) de lucru in mediul rural;

- au cel mult 5 ani de la inregistrare la Registrul Comertului la data deschiderii aplicatiei electronice de inscriere a planului de afaceri;

- nu au datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru. Solicitantii care au datorii esalonate, nu sunt eligibili pentru a accesa Programul;

- reinvestesc anual minimm 30% din profit pe o perioada de 3 ani incepand cu anul urmator dupa primirea alocatiei financiare nerambursabile;

- angajeaza pana la depunerea decontului cel putin 1 salariat;

- nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, executare silita,  inchidere operationala, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii;

Ce isi pot cumpara antreprenorii castigatori din banii de la stat

Antreprenorii care vor fi selectati, in urma competitiei, pentru a primi ajutorul nerabursabil vor ptea investi banii in mai multe categorii de echipamente si servicii, printre care:

- Echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru-inclusiv software-ul aferent, necesare desfasurarii activitatilor pentru care a solicitat finantare, cu exceptia jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, instrumentelor si automatelor muzicale;

- Aparate si instalatii de masura,
control, reglare, cititoare pentru cod de bare, cantare electronice cu/fara printer pentru etichetare, aparate de marcat electronice fiscale;

- Autoutilitare.

- Investitiile in active necorporale referitoare la brevete de inventie, marci de produse si servicii (francize, etichetare ecologica, licente), software pentru comertul online, software  necesar activitatii pentru care se solicita finantare;

- Computere , servere, monitoare, imprimante, inclusiv sisteme portabile, licente necesare desfasurarii activitatii, sisteme audio-video etc.

- Achizitionarea de spatii de lucru, spatii de productie si spatii pentru prestari servicii si comert (cladiri, hale de productie, spatii amenajate pentru activitati de prestari servicii, productie si comert, inclusiv din elemente prefabricate). Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie sa aiba destinatie locativa.

- Mobilier, birotica, sisteme de protectie a valorilor umane si materiale.

- Realizarea unui site pentru prezentarea activitatii solicitantului si a produselor sau serviciilor promovate (inclusiv cheltuieli inregistrare domeniu, fara hosting), pentru operatorii economici care nu detin alt site si care trebuie sa fie functional la data depunerii cererii de eliberare a ajutorului financiar nerambursabil, in limita maxima a 10.000 lei.

- Achizitionarea de instalatii sau echipamente specifice in scopul obtinerii unei economii de energie, precum si sisteme care utilizeaza surse  regenerabile de energie pentru eficientizarea activitatilor pentru care a solicitat finantare;

- Achizitionarea de instalatii de incalzire sau climatizare aferente spatiului de comert, productie sau servicii;

- Cursuri de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale, in limita a 4.500 lei.

- Consultanta pentru intocmirea documentatiei in vederea obtinerii finantarii in cadrul prezentului program si implementarea proiectului (nu mai mult de 4% din valoarea eligibila la decont a proiectului, mai putin consultanta -   aceasta activitate poate fi efectuata  inainte de semnarea Contractului de finantare).

Cateva mentiuni importate:

NU se acorda ajutor financiar pentru activele achizitionate in sistem de leasing, second-hand si care au constituit obiectul unei subventionari/ finantari nerambursabile din alte surse.

NU sunt eligibile nici cheltuielile privind taxa pe valoare adaugata (TVA), taxe, avize, comisioane, ambalajul, transportul, punerea in functiune, instruirea personalului pentru utilizarea celor achizitionate.

Beneficiarul este obligat sa efectueze cheltuielile si sa depuna documentatia de decont la sediul Oficiului Teritorial pentru IMM (OTIMMC) de care apartine, in maximum 60 de zile lucratoare de la semnarea contractului.

Cheltuielile vor fi  certificate prin vizita la fata locului a reprezentantilor OTIMMC in termen de 20 zile lucratoare de la depunerea decontului.

In situatia neefectuarii cheltuielilor, sau in cazul in care cheltuielile nu corespund cu elementele de cost aprobate prin notificarea initiala, sau nu sunt noi si puse in functiune, beneficiarul NU primeste finantare pentru acestea.

Resurse utie:

Descarca de AICI proiectul de procedura scos in consutare publica.

Descarca e AICI proiectul de grila de selectie a planurilor de afaceri.

Directia Politici Antreprenoriale asteapta observatii asupra documentelor START 2016 pe adresa de e-mail: directia.imm@imm.gov.ro

Citeste si:

Cand vin banii europeni 2016 pentru fermieri. Explicatii de la cel mai inalt nivel

Parallax

Vizualizari
3001
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
DISCRIMINARE... adica, daca eu am firma de 7 ani, n-am cum sa beneficiez de asemenea masuri. concurenta mea, mai tanara, pana-n 5 ani, da, poate primi 27,000 de euro colectati de catre stat din taxele incasate si de la firma mea. mai simplu spus, platesc taxe si ajut statul sa ma bage in faliment, indreptatnd banii mei catre concurenta. super!nu inteleg de ce exista acete reguli, sa n-ai firma mai veche de X ani! Pai tocmai, dac-i veche si n-ai datorii inseamna ca esti un bun manager, dar banii astia se duc catre cei care doar incearca sa faca afaceri.
poza de profil
No problem Crede-ma asta e ultima problema pe care o ai n acest program si in genera in afaceri. E chiar asa greu sa iti inchizi vechea firma si sa deschizi alta noua? La fel si in programul START, destinat startup-urilor. Problema ar fi fost la Programul SRL-D, unde antreprenorii , ca persoane, trebuie sa fie chiar debutanti in afaceri.
poza de profil
Intrebari Am observat ca si PFA poate beneficia de acest program, dar in acelasi timp o PFA nu poate angaja pe nimeni... deci cum poate beneficia?
poza de profil
STIREA E DE ACTUALITATE? "Beneficiarul este obligat sa efectueze cheltuielile si sa depuna documentatia de decont la sediul Oficiului Teritorial pentru IMM (OTIMMC) de care apartine, in maximum 60 de zile lucratoare de la semnarea contractului, dar nu mai tarziu de 24 noiembrie 2015. "NOIEMBRIE 2015???
poza de profil
actualitate stirea este de actualitate. consultarea publica a fost deschisa marti pe site-ul Directiei. Am mai vazut aceleasi termene si la alte documente scoase in consultare zilele acestea. o explicatie plauzibila este ca proiectele de proceduri au fost elaborate in 2015, dar nu le-au actualizat. totusi, e vorba de documente de lucru, aflate in consultare publica si trebuie imbunatatite.
poza de profil
banii incotro ? o practica veche cu o alta denumire ,directia banilor e aceeasi .Partea interesanta e ca agricultura NU se prea face ,angrourile prospera cu marfa din afara ,arendasii dau cu discu ,inverzesc tarlalele ,si...recolteaza bani de la UE si de la Statul roman cu o investitie mica ,cu o spaga onorabila sau grade de rudenie .A verificat cineva ? ,ai sa fim seriosi ...
poza de profil
Intrebare intrebatoare Daca am o Intrepr.Individuala infiintata in Decembrie 2010 as mai avea vreo sansa la aplicarea acestui proiect ?
poza de profil
poate angaja si PFA De ceva vreme s-a modificat legislația și PFA-urile pot face angajări.
poza de profil
micul fermier buna ziua!imi doresc sa imi incep o afacere cu animale,dar posibilitatile materiale imi sunt limitate de aceea am nevoie de ajutorul vostru....imi place aceasta meserie si chiar imi doresc sa ajung sa dezvolt aceasta afacere cu cea ajutor,astept un rasp cu ceea ce trb sa fac!eu lucuiesc in judetul dambovita si am 26 de ani.....
poza de profil
Sunt creditor privat. Sunt expert în creditarea și finanțarea afacerilor. Îți ofer toate împrumuturile. Lucrez sub autoritatea solidă a guvernului și transferul este garantat. Îi împrumut atât persoanelor, cât și companiilor. Vizitați (arnoidweman@gmail.com) pentru mai multe detalii.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri