Claudiu Zamfir

CALENDAR Banii europeni pentru afacerile creative si alte finantari POCU pentru antreprenori

Imagine principala
CALENDAR Banii europeni pentru afacerile creative si alte finantari POCU pentru antreprenori
Romanii care vor sa isi deschida o afacere in domenii creative, cu fonduri nerambursabile de pana la 25.000 de euro din bani europeni, vor putea sa acceseze linia de finantare Romania Creativa probabil in luna septembrie, conform noului calendar revizuit pentru apelurile de proiecte in Programul Operational Capital Uman. Schema Romania Creativa si alte linii de bani europeni pentru antreprenori sunt prevazute in noul calendar prezentat, luni, de Ministerul Fondurilor Europene.

Schema de finantare Romania Creativa ar urma sa se lanseze in septembrie 2016, printr-un ghid al solicitantului care se va publica in cadrul POCU. Ghidul solicitantului privind schema pentru sustinerea crearii de IMM-uri cu profil non-agricol din zona urbana va fi al 10-lea dintr-o serie de 6 de ghiduri care vor fi publicate in cadrul Programului Operational Capital Uman.

Suma totala care va fi prevazuta in viitorul ghid va fi de 190 de milioane de euro, dar nu toti vor intra in "Romania creativa".

Banii vor fi administrati de institutii publice si private la nivel local si regional, in speranta ca astfel va mai fi eliminata din birocratie pentru beneficiarii finali.

"In cadrul prograului de antreprenoriat avem mai multe scheme de grant global - institutii publice si private pot gestiona proiecte de antreprenoriat din diferite domenii, printre care si Romania Creativa, pentru sustinerea IMM-urilor si a persoanelor care doresc sa-si creeze firme de productie. Acest program de Antreprenoriat se va derla impreuna cu Ministerul Culturii, Ministerul Economiei si cu structuri de grant global care se vor stabili la nivel local si regional" - a declarat, luni, ministrul Fonurilor Europene, Aura Raducu, chestionata de StartupCafe.

Noul calendar amana, practic, termenul estimat anterior de Ministerul Fondurilor Europene, in care lansarea schemei de finantare Romania Creativa aparea in luna martie 2016.

Prin linia de finantare Romania Creativa, salariatii, somerii si persoanele fara ocupatie vor putea accesa pana la 25.000 de euro pentru deschiderea unor afaceri in domeniile industriilor creatice: productie de software, jocuri video, editare video, mestesuguri, design, arhitectura etc.  

Banii ar urma sa se dea prin programul "Romania Creativa",  prioritatea de investitii 8.iii/ obiectivul specific 3.7 din cadrul POCU 2014-2020.

Ajutorul nu este pentru orice fel de afaceri, ci pentru persoanele care vor sa-si deschida firme in industrii creative. Aici intra: publicitatea, arhitectura, artele, mestesugurile, design-ul, moda, editarea (publishing), cercetarea si dezvoltarea, software-ul, jocurile si jucariile.

De asemenea, banii NU vor fi disponibili pentru regiunea Bucuresti - Ilfov, care este considerata a fi una dezvoltata.

Cei vizati pentru sprijinul de pana la 25.000 de euro sunt: persoane fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacere (someri/ inactivi/ persoane care au un loc de munca si infiinteaza o afacere in scopul crearii de noi locuri de munca) cu profil non-agricol in zona urbana, intr-una din regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei (Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est si Sud Muntenia), intr-unul din domeniile aferente industriilor creative.

Conform proiectului de Ghid al solicitantului publicat de MFE, banii se acorda in 3 etape: Etapa I: Educatie antreprenoriala si program de mentorat, Etapa II: Dezvoltarea planului de afaceri, Etapa III: Infiintare firma/ afacere/ exploatarea ideii de business.

Alte scheme de finantare pentru antreprenori prevazute in calendarul POCU:

  • Adaptarea la schimbare a lucratorilor, intreprinderilor si a antreprenorilor - specialitati inteligente, masuri de outplacement. Buget prevazut: 148 milioane Euro. lansare estimata: iulie 2016.
  • Masuri destinate imbunatatirii nivelului de cunostinte / competente ale angajatilor. Buget prevazut: 108 milioane euro. lansare estimata: septembrie 2016.
  • Granturi pentru intreprinderile de economie sociala . Buget prevazut: 74 milioane euro. Lansare estimata: iunie 2016.
  • Sustinerea crearii de IMM-uri cu profil non-agricol din zona urbana- Program de antreprenoriat - scheme de imprumuturi - buget prevazut: 95 milioane Euro. Lansare estimata: anul 2017.
  • Instrumente financiare pentru intreprinderile de economie sociala. Buget prevazut: 37 milioane Euro. Lansare estimata: anul 2017.Click pentru a deschideClick pentru a deschideClick pentru a deschideClick pentru a deschideClick pentru a deschideClick pentru a deschide
Parallax

Vizualizari
337
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri