Claudiu Zamfir

Banii pentru IMM: Se schimba conditiile pentru cei 55.000 de euro de la stat. Modificari si in alte programe

Imagine principala
Banii pentru IMM: Se schimba conditiile pentru cei 55.000 de euro de la stat. Modificari si in alte programe
Anumite categorii de firme mici si mijlocii din Romania, in functie de vechime, vor putea avea acces ceva mai lejer la fondurile nerambursabile de zeci de mii de euro de la stat, pentru investitii, in cadrul programelor de ajutoare de minimis pentru IMM-uri, conform unor hotarari adoptate de comitetul consultativ privind aceste programe.

Conform unui comunicat al Directiei Politici Antreprenoriale din Ministerul Economiei, la sfarsitul saptamanii trecute, Comitetul Consultativ pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii a adoptat o serie de modificari la proiectele procedurilor de desfasurare a programelor de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii:

1. Programul national multianual de microindustrializare
. Acest nou program ofera ajutoare de minimis de pana la 55.000 de euro micilor fabricute private din domenii specifice, ca pielarie, confectii, feronerie , mobilier etc.

Comitetul a adoptat pentru acest program:

- eliminarea conditiei de vechime maxima de 5 ani a societatilor aplicante si introducerea conditiei de vechime minima de 2 exercitii financiare;
- inlocuirea modalitatii de acordare a punctajului pentru praguri de valoare a investitiei eligibile in procent de aport propriu;
- eliminarea categoriei "administrator"  din cuprinsul criteriilor de eligibilitate prevazute la art. 3.2. litera d)  din procedura analizata;
- adaugarea in categoria codurilor  CAEN eligibile a clasei 17 - fabricarea articolelor din hartie si carton;
- acordarea de punctaj suplimentar la finantare societatilor care au obtinut profit din exploatare la 31.12.2015 si eliminarea punctajului pentru pragul previzionat al profitului reinvestit;
- eliminarea conditiei minime de vechime pentru categoria "somer" din punctaje;
- eliminarea obligativitatii stampilei pe documente;
- depunerea documentatiilor intr-un singur original si o copie certificata in loc de 1 original si 2 copii conforme cu originalul;
- adaugarea sintagmei "cu norma intreaga si pe perioada nedeterminata" pentru toate locurile de munca punctate in cadrul programului.

2. Programul pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural. In acest progtram, antreprenorii vor putea obtine, in anul 2016, finantari nerambursabile de la stat de pana la 125.000 de lei (circa 27.700 de euro).

Comitetul consultativ a adopat urmatoarele modificari fata de proiectul lansat in dezbatere:

- eliminarea  formei de organizare Intreprindere Familiala (IF) din categoria aplicantilor eligibili;
- eliminarea constructiilor din categoria cheltuielilor eligibile;
- verificarea existentei autorizarii codului CAEN al furnizorilor beneficiarului finantarii;

3. Programul START.  Prin acest program, firmele mici si mijlocii aflate la inceput de drum vor putea lua un ajutor nerambursabil de pana la 120.000 de lei (26.000 de euro) de la Guvern, pentru investitii.

Comitetul a adoptat urmatoarele modificari:

- acordarea de punctaj suplimentar pentru activitatile din categorii apartinand industriilor creative, asa cum sunt mentionate in Strategia Orizont 2020;
- implementarea in aplicatia de inscriere a posibilitatii de descarcare a planului de afaceri trimis spre verificare in format *.pdf, imediat dupa trimitere;
- simplificarea modalitatii de completare in aplicatie a fluxului de numerar previzionat;
- implementarea programului prin agentie de implementare / institutie de credit partenera;
- acceptarea ONG-urilor ca furnizori eligibili de consultanta.

4. Programul Comert.
Prin acest program,  firmele mici si mijlocii din Romania pot obtine de la stat finantari nerambursabile de pana la 135.000 de lei (aproape 30.000 de euro, la cursul actual).

Comitetul consultativ a adoptat o propunere privind reformularea legaturii activelor achizitionate cu activitatea pe care aplica in sensul inserarii cheltuielilor comune domeniilor de activitate.

5. Programul SRL-D. 
Prin acest program debutantii in afaceri vor putea primi pana la 10.000 de euro de la stat pentru deschierea unei microintreprinderi.

De mentionat ca Prograu SRL-D 2016 nu a fost lansat nici in dezbatere publica momentan, dar are alocat un buget de 22,7 milioane lei in anul 2016, prin bugetul de stat.

Comitetul consultativ a adoptat o propunere care priveste implementarea programului SRL-D prin agentie de implementare sau prin institutie de credit partenera.

Potrivit Consiliului, in cadrul reuniunii de saptamana trecuta s-a discutat forma de implementare a programului in vederea realizarii proiectului de procedura de implementare, a modificarii de acte normative necesare lansarii programului urmand, dupa aceasta etapa si cele impuse de legislatie, sa fie afisate in dezbatere publica variantele propuse a fi dezbatute cu CCDIMM in functie de capacitatea ramasa de implementare a Oficiilor si a directiei de specialitate in urma celor 6 reorganizari in ultimii 4 ani.

6. Proiectul Programului pentru organizarea Targului Intreprinderilor Mici si Mijlocii - TIMM 2016

A fost votat in forma actuala a proiectului cu posibilitatea transmiterii de noi cheltuieli eligibile ce pot aduce plus-valoare IMM-urilor, de catre toti membrii invitati.

Aceste programe, cu exceptia SRL-D, au fost publicate pe site-ul Directiei Politici Antreprenoriale, aippimm.ro.

Hartogaraia suplimentara incetineste lansarile

Organizatiile patronale si alti parteneri din cadrul Consiliului Consultativ au cerut demararea urgenta a programelor de sprijin pentru IMM in anul 2016, insa conducerea Directiei Politici Antreprenoriale din Ministerul Economiei, care gestioneaza aceste programe, a aratat ca este nevoita sa urmeze o serie intreaga de pasi institutionali, suplimentar fata de editiile din anii trecti.

Directorul Adrian Panait a amintit prevederile initiativei legislative a Consiliului Concurentei OUG 77/2014 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr 20/2015, care impune structurii de specialitate pasi suplimentari de parcurs in lansarea programelor fata de anii precedenti, respectiv:

1.    Sa informeze Consiliul interministerial "Consiliul pentru aplicarea politicii in domeniul ajutorului de stat" cu privire la intentia de a institui o masura de acest tip si solicita initierea, de catre Ministerul finantelor Publice, a Memorandumului privind incadrarea masurii in cauza in politicile economico-bugetare si financiare ale statului roman.
2.    Sa transmita Ministerului Finantelor Publice informatiile necesare evaluarii si incadrarii masurilor susceptibile a reprezenta ajutor de stat sau ajutor de minimis in politicile economico-bugetare si financiare ale statului roman.
3.    Sa solicite Ministerului Fondurilor Europene punctul de vedere privind complementaritatea masurii de ajutor cu programele finantate din fonduri europene (complementaritatea trebuie sa evidentieze daca exista o suprapunere a masurii ce se intentioneaza a fi instituita, finantata de la bugetul de stat, cu masurile finantate din fonduri europene).
4.    Ministerul Finantelor Publice sa analizeze strict din perspectiva incadrarii in politicile economico-bugetare si financiare ale statului roman informatiile transmise de furnizori/initiatori, luand in considerare minuta consultarilor din cadrul CIAS si punctul de vedere al Ministerului Fondurilor Europene privind complementaritatea masurii de ajutor de stat cu programele finantate din fonduri europene.
5.    Memorandum initiat de Ministerul Finantelor Publice, avizat de institutia furnizoare a masurii de ajutor de stat/de minimis si aprobat de Primul-ministru al Romaniei.
6.    Masura de ajutor de stat exceptata de la obligatia de notificare la Comisia Europeana poate fi pusa in aplicare doar dupa avizarea acesteia de catre Consiliul Concurentei. In vederea avizarii, vor fi transmise Consiliului Concurentei, pe langa proiectul actului normativ de instituire a masurii (HG, Ordin etc. atasat), o copie a memorandumului mentionat, impreuna cu analiza de oportunitate, elaborata conform prevederilor. art. 3 , alin (4) din OUG 77/2014.

Potrivit sursei citate, la solicitarea CCDIMM reprezentantii Consiliului Concurentei prezenti la reuniune au fost de acord cu propunerea in unanimitate a modificarii actului normativ, avand in vedere faptul ca  programele nationale sunt deja legiferate prin legea 346/2004 completata si modificata ulterior si deja bugetate prin legea bugetului de stat pentru anul 2016.

Desi are doar un rol consultativ, Comitetul Consultativ pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii are o contributie importanta la definitvarea proramelor de fonduri nerambursabile pentru IMM-uri.

CCDIMM este condus de secretarul de stat din Ministerul Economiei responabil de sectorul IMM, Claudiu Vrinceanu.
Parallax

Vizualizari
108
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Multumim pentru articol ! Astept in continuare articole la fel de bune ! Va urmaresc !
poza de profil
Update program Din cate vad pe site nu apare nicio mdificarehttp://www.aippimm.ro/categorie/programe/proiecte-proceduri-implementare-2016/Sunt aceleasi vechi conditii
poza de profil
Sunt vechi ceea ce se vede pe site la programe sunt variantele vechi aflate in consultare publica. in articolul acesta am scris despre odificarile care urmeaza sa se intample asupra acestor variante de proiecte de proceduri ale programelor IMM. Proiectele sunt in consultare, vor fi udatate cand se vor stabili variantele finale. Rabdarea e de aur :)

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri