Claudiu Zamfir

Noile ajutoare de stat pentru afacerile mici in anul 2016: Pana la 120.000 de lei de la Guvern, cu 10% bani de acasa

Imagine principala
Noile ajutoare de stat pentru afacerile mici in anul 2016: Pana la 120.000 de lei de la Guvern, cu 10% bani de acasa
Antreprenorii romani vor putea beneficia de noi linii de finantare nerambursabila de la Guvern in anul 2016, pentru investitii in microintreprinderi si firme mici si mijlocii. Una dintre noile linii de ajutoare de la stat ar putea oferi pana la 50.000 de lei pentru infiintarea si dezvoltarea de firme la sate, iar o alta linie ar urma sa acorde pana la 120.000 de lei pentru deschiderea si dezvoltarea de mici fabricute atat la tara cat si la oras, conform unor proiecte intermediare de proceduri.

In total, Guvernul va avea la dispozitie, prin bugetul Ministerului Economiei, 159,49 milioane de lei pentru 10 programe de sprijinire a afacerilor mici si mijlocii, din care trei vor fi programe noi, in anul 2016, conform bugetului de stat adoptat miercuri de Parlamet. Alocarea globala este superioara sumei cheltuite in anul 2015, de 96 de milioane de lei, dar nu trebuie sa ne bucuram prematur, pentru ca ramane riscul unei rectificari de buget care sa taie din banii pentru antreprenori.

Pentru a fi insa operationalizate, Guvernul trebuie sa aprobe, in 2016, procedurile de derulare a programelor, in care vor fi prevazute toate detaliile tehnice, conditiile si sumele care vor fi acordate. Din acest motiv sumele mentionate in acest articol trebuie luate cu titlu provizoriu.

Programele Ministerului Economiei, destinate microintreprinderilor si IMM-urilor romanesti, derulate prin Directia Implementare Programe pentru IMM, sunt urmatoarele:

1. Programul national multianual de microindustrializare

Acest program nou are alocat un buget total de 60,89 milioane de lei in anul 2016.

Din informatiile preliminare consultate de StatupCafe, in acest program intreprinderile mici si mijlocii (IMM) ar urma sa primeasca ajutoare financiare nerambursabile de la stat de pana la 120.000 de lei, reprezentand 90% din valoarea investitiei pe care vor trebui sa le faca.

Aceasta inseamna ca pentru a accesa un ajutor nerambursabil maxim, de 120.000 de lei, o firma trebuie sa vina cu partea ei de cofinantare de circa 13.000 de lei, reprezentand restul de 10% din investitia obligatorie.

Prin Program ar urma sa se finanteaze cheltuielile de formare profesionala a angajatilor noi (cursuri sau formare la locul de munca) si de implementare a unor planurilor de investitii depuse de firme. Investititiile pot consta, de exemplu, in achititionarea de utilaje, autoutilitare, echipament IT ori realizarea unui site de prezentare a firmei.

Fabricile pot activa in mai multe sectoare, de la industrie alimentara, confectii, pana la fabricarea masinilor.

2.
Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural


Acest nou program are alocat un buget total de 25,9 milioane de lei in anul 2016.

In program pot intra microintreprinderile, IMM-urile, persoanele fizice autorizate (PFA) etc inregistrate la Registrul Comertului de cel mult un an la data cererii ajutorului. O alta conditie importanta este ca societatea sa aiba sediul in mediul rural si tot la sate sa-si desfasoare activitatea.

Prin program, antreprenorii de la sate pot sa primeasca un ajutor de la stat de pana la 50.000 de lei, reprezentand 90% din investitia pe care trebuie sa o faca acestia, conform unuim proiect intermediar de procedura pentru program. La aceasta suma, beneficiarul ar trebui sa vina si el cu circa 5.555 de lei, reprezentand 10% din investitia obligatorie.

Banii de la stat vor putea fi investiti in echipamente IT, birotica, utilaje, autoutilitare, crearea unui site de prezentare, servicii de promovare, cursuri de antreprenoriat, consultanta etc.

3. Programul pt organizarea Targului IMM-urilor

Acesta este cel de-al treilea program nou, avand prevazut pentru 2016 un buget total de 3 milioane de lei.

Prin program se va organiza targul bianual (primavara si toamna) pentru promovarea produselor autentice romanesti, la care statul vrea sa aduca 500 de IMM-uri.

4. Programul START

Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare START va avea la dispozitie in 2016 un buget total de 17 milioane de lei, in scadere cu 3 milioane de lei fata de anul precedent.

In programul din 2015, IMM-urile au putut lua un ajutor de stat de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 120.000 lei/ beneficiar. Restul de 10% din investitie a intrat in sarcina firmei, din surse proprii.

O conditie esentiala este ca aceste firme sa fie startup-uri, adica sa aiba cel mult 2 ani vechime (de la inregistrarea la Registrul Comertului).

Firmele isi pot cumpara din banii de la stat echipamente tehnologice, aparate si instalatii de masura si  control, autoutilitare, echipamente IT, mobilier, spatii de lucru si de productie.

5. Programul Comert

Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata va avea in anul 2016 un buget de 21,049 milioane de lei, in scadere fata de cei 29,2 milioane de lei din anul 2015.

In anul 2015, IMM-urile beneficiare au primit un ajutor nerambursabil de maximum 135.000 de lei fiecare, reprezentand cel mult 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (fara TVA). Restul de 10% reprezinta contributia beneficiarului la investitie.

Obiectivul principal al schemei de minimis il constituie sprijinirea operatorilor economici, societati si societati cooperative, prin facilitarea accesului la finantare, in scopul imbunatatirii performantelor economice si tehnice ale operatorilor economici, urmarind adaptarea la cerintele determinate de statutul Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene, prin cresterea nivelului de competitivitate, crearea si mentinerea locurilor de munca, sporirea protectiei consumatorilor si securitatii alimentare.

In aceasta schema, IMM-urile trebuie sa aiba vechime de cel putin 2 ani (de la infiintare) atunci cand aplica.

O alta conditie valabila in 2015 a fost ca IMM-urile sa aiba o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane de euro, echivalent in lei, sau sa detina active totale care nu depaseau echivalentul in lei a 43 milioane de euro, la finele anului fiscal anterior (prin active totale se intelege active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli in avans).

6. Programul SRL-D

Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri (SRL-debutant) va avea in anul 2016 o alocare totala de 22,7 milioane de lei (alocarea a beneficiat de o supliemntare cu 1,7 milioane de lei promovata printr-un amendament depus de un deputat liberal, Andreea Paul).

Prin program, statul vrea sa stimuleze infiintarea de noi microintreprinderi si sa dezvolte aptitudinile antreprenoriale ale tinerilor in scopul implicarii acestora in structuri economice private.

In aceasta schema, antreprenorii debutanti pot primi maximum 10.000 de euro, ca ajutor financiar nerambursabil, reprezentand 50% din investitia pe care trebuie sa o faca.

Aceasta inseamna ca, pentru a primi 10.000 de euro, un antreprenor debutant trebuie sa investeasca si el inca 10.000 de euro de la el. Mai mult, de la bun inceput antreprenorul trebuie sa aiba in total, de fapt, pana la 20.000 de euro disponibili, pentru ca ajutorul de 10.000 de euro este oferit de stat prin decontarea ulterioara a cheltuielilor efectuate (in mod eligibil) de antreprenor.

Acesta este si motivul pentru care pana acum Programul SRL-D a fost criticat de potentialii beneficiari, fiind cunoscuta dificultatea pe care o intampina un antreprenor debutant in a-si asigura o finantare de pana la 20.000 de euro.

Un alt aspect criticat a fost si definitia antreprenorului debutant, care impunea ca beneficiarul sa nu fi avut pana atunci nicio activitate antreprenoriala, nici macar ca persoana fizica autorizata, si sa nu fi avut vreodata nici macar o actiune intr-o alta companie. procedura ii exludea astfel pana si pe "actionarii" cuponiadelor (programele de privatizare in masa din anii '90) sau pe cei care au tranzactionat actiuni pe bursa . 

In anul 2015, partea buna a fost totusi ca s-a eliminat limita de vartsa de 35 de ani de pana atunci.

In cadrul programului SRL-D 2016, Ministerul Economiei vrea sa ajute 1.100 de intreprinderi infiintate de debutanti.

7. Programul Femeia Manager

Va avea in anul 2016 un buget total de 500.000 de lei, la jumatate fata de cat a avut in anul 2015.

Programul Dezvoltarera culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM ofera femeilor antreprenor un ajutor financiar de maximum 50.000 de lei, reprezentand 90% din investitii. Femeile trebuie sa vina cu restul de 10%.

In program se pot inscrie, in baza unor planuri de afaceri, IMM-uri detinute de femei sau care au printre asociati si femei.

8. Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri

Are alocat in anul 2016 un buget de 7,057 milioane de lei.

Obiectivul general il constituie dezvoltarea sectorului IMM, prin infiintarea unor noi incubatoare de afaceri in apropierea unei intreprinderi mari, precum si prin dezvoltarea incubatoarelor de afaceri deja existente. In 2015, prin Program s-au acordat fonduri pentru plata serviciilor Administratorului Incubatorului de Afaceri in valoare de maximum 190.000 lei / ciclu de incubare, si in plus, 9.000 lei/an, pentru organizarea de evenimente.

Prin program, autoritatile publice locale partenere pun la dispozitia incubatoarelor de afaceri spatii cu titlu gratuit si facilitatile necesare pentru a asigura functionalitatea acestora in beneficiul IMM-urilor selectate sa functioneze acolo.

9. Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului

Are alocat in anul 2016 un buget de 890.000 de lei.

Prin program, mestesugarii si artizanii vor putea participa gratuit la targuri de profil din Romania. Vor fi suportate cheltuielile de transport pentru beneficiari si pentru produsele acestora (daca este cazul), cheltuielile de cazare a beneficiarilor pe perioada desfasurarii evenimentului, etc. doar pentru participarea la Targ.

10. Programul UNCTAD/EMPRETEC - Romania pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii

Acest program are alocat un buget total de 504.000 lei in anul 2016.

Prin Program se finanteaza workshop-urile UNCTAD (Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare) EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii in domenii de interes pentru dezvoltarea capacitatilor antreprenoriale, in scopul dobandirii cunostintelor teoretice si cu aplicabilitate practica, necesare inceperii si dezvoltarii unei afaceri.

Citeste si:

CALENDAR Cand si cum poti cere ajutoare de stat pentru IMM, in 7 programe de zeci de milioane

Catalogul liniilor de bani europeni pentru firme. Descarca documentul

27.700 de euro de la stat pentru SRL, PFA si alte mici afaceri la sate. Descarca proiectul de procedura

135.000 de lei, ajutor de stat pentru firmele cu cel putin 2 ani vechime. Descarca proiectul de procedura pentru programul Comert 2016

Parallax

Vizualizari
302
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
dar Romania creativa?
poza de profil
Romania Creativa Romania Creatova este o linie de finantare pe fonduri europene, prin noul Program Operational Capital Uman. Cele 10 mentionate in acest articol sunt pe fonduri de la bugetul de stat, prin Ministrul Economiei. Momentan, Romania Creativa nu este finalizat. Ne straduim sa va tinem la curent si cu Romania Creativa si cu alte programe de finantare pentru micii antreprenori. Keep calm si cititi StartpCafe.ro :)
poza de profil
Procedurile si punctajele actuale sunt complet pe langa realitat Procedurile si punctajele actuale sunt complet pe langa realitatea si nevoile pietei. Ca firma de consultanta sunt foarte greu sa le recomandam.
poza de profil
Mulțumim Mulțumim pentru articol!
poza de profil
fonduri nationale Observ ca sumele prezentate aici ca finantare nerambursabila pt fiecare program sunr diferite fata de cele afisate pe site ul Min Economiei EX: Programul national multianual de microindustrializare - valoare este 250 000 lei nu 120 000 cum ati scris
poza de profil
buna ziua buna ziua daca as dori sa infintez o pastravarie as avea acces la bani pentru acceasta investitie si daca da as dori mai multe informati
poza de profil
Ajutor Buna ziua, mar interesa daca mati putea ajuta cu un credit bancar pentru a dezvolta o afacere in domeniul de ..tamplarie

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri