TUTORIAL Fonduri europene fara "bani de acasa": 200.000 de euro pentru afaceri mici. Cativa pasi simpli pentru microintreprinderi

​Firmele cu cel mult 9 angajati vor putea primi finantari europene intre 25.000 de euro si 200.000 de euro pentru afaceri in mediul urban, printr-o linie de finantare care urmeaza sa se deschida in perioada urmatoare. Documentatie, proceduri, solutii - StartupCafe si Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene  (ACRAFE) va prezinta un tutorial realizat de consultantul Gonczi Timea, in intampinarea oamenilor de afaceri care vor dori sa ia banii UE din prioritatea de investitie 2.1. a Programului Operational regional (POR) 2014-2020.

Bani europeni pentru investitii in mediul urban realizate de microintreprinderi. Finanțare 100%, află mai multe despre această oportunitate unică

In curand, estimativ in luna septembrie sau octombrie 2015, urmeaza sa se lanseze prima linie de finantare nerambursabila din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, dedicata investitiilor realizate in mediul urban de microintreprinderi cu un istoric de functionare de minim 1 an. Avantajul extraordinar al acestei prioritati de investitie este intensitatea finantarii de 100% - adica investitii care pot fi realizate fara contributie proprie.

In 31 iulie, Autoritatea de Managament pentru Programul Operational Regional a lansat proiectul de ghid specific pentru prioritatea de investitie 2.1., apel de proiect dedicat microintreprinderilor. Proiectul de Ghid al solicitantului se afla momentan in consultare publica, pana la data de 30 august si ar putea sa apara modificari in forma finala care urmeaza sa se publice dupa incheierea consultarii.

Ce tip de activitate se finanteaza?

Principala activitate sprijinita prin intermediul acestei prioritati de investitie vizeaza:

- Constructia / modernizarea si extinderea spatiului de productie / servicii microintreprinderilor, inclusiv dotare cu active corporale si necorporale.






documente






(24 Aug 2015)
DOC,
122KB





Doar activitatile de productie si servicii vor fi finantate. Lista activitatilor eligibile (clasele CAEN) a fost publicata impreuna cu ghidul consultativ. La momentul depunerii cererii de finantare, solicitantul trebuie sa aiba deja domeniul de activitate vizat de investitie, autorizat la sediul identificat ca loc de implementare a proiectului. O singura activitate se finanteaza, iar aceasta activitate poate fi prinicipala sau secundara.

Locul de implementare a proiectului trebuie sa fie in mediul urban, adica:

- Orasele si municipiile din Romania

- Satele care din punct de vedere administrativ-teritorial apartin de orase, si nu de comune

- Microintreprinderile sunt eligibile si daca sediul lor social este in mediul rural – numai locatia de implementare trebuie sa respecte critieriul privind realizarea investitiei in mediul urban.

Care este valoarea minima si maxima a unui proiect?

Valoarea eligibila a proiectului trebuie sa fie cuprinsa intre 25.000 si 200.000 de euro. Rata de schimb RON/EUR utilizata in cadrul acestui apel de proiecte este de 4,43 RON/EUR.

Prin acest apel de proiecte sunt finantate proiecte in baza Schemei de ajutor de minimis, ceea ce inseamna ca valoarea maxima a ajutorului ce poate fi acordata unei intreprinderi unice, pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi, este de 200.000 de euro, intensitatea ajutorului fiind de 100%.

In cazul intreprinderilor care efectueaza transport rutier de marfuri in numele unor terti sau contra cost, plafonul este de 100.000 de euro pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi.

Alocarea totala a acestui apel de proiecte, cat si alocarea detaliata pe regiunile de dezvoltare, inca nu este publica. In regiunea Bucuresti Ilfov ne putem astepta la o lansare mai tarzie, deoarece inca nu s-au finalizat evaluarile ex-ante privind utilizarea instrumentelor financiare, in urma careia se poate stabili finantarea acestui domeniu in regiunea amintita.

Cine poate accesa aceste fonduri?

Solicitantii eligibili sunt microintreprinderile (care au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane de euro, echivalent in lei). Microintreprinderile pot fi constituite in una dintre urmatoare forme: SRL, SNC, SCS, SA, SCA, cooperative.

Sunt excluse de la finantare urmatoare forme de organizare: PFA, II, IF, CMI.




Click pentru a extinde




Ce se poate achiziționa?




Click pentru a extinde




Eligibilitatea cheltuielilor si limite maxime




Click pentru a extinde




Pentru proiectele care implică executia de lucrari de constructii se solicita ca aceeasi instrastructura / acelasi segment de infrastructura sa nu fi beneficiat de finantare publica in ultimii 5 ani inainte de data depunerii cererii de finantare.




Click pentru a extinde




De asemenea, in cazul proiectelor care implica lucrari de constructii, se solicita ca terenul si/sau cladirea sa fie in proprietatea solicitantului (microintreprinderii), sa fie intabulat si fara sarcini. La depunerea proiectului se solicita deviz general in conformitate cu legislatia in vigoare si Certificat de urbanism.

NU sunt eligibile următoarele categorii de cheltuieli:

a. echipamente, utilaje second-hand
b. achiziționarea de terenuri si/sau construcții,
c. costurile operationale, de functionare, de testare și intretinere
d. costuri administrative
e. costuri de personal
f. cheltuieli financiare, respectiv prime de asigurare, taxe, comisioane, rata și dobânzi aferente creditelor, amenzi, penalitati, cheltuieli de judecata
g. contributia in natura
h. amortizarea
i. cheltuielile cu leasingul
j. mijloacele de transport inmatriculabile si neinmatriculabile: ascensoare, pod rulant, stivuitoare, etc.
k. activități de audit financiar extern

Modalitatea de depunere a proiectelor si Criteriile de selectie

Cererile de finantare se vor putea depune, dupa lansarea cererii de proiecte, la sediul agentiilor pentru dezvoltare regionala unde va avea loc implementarea proiectului.






Click pentru a extinde


Proiectele vor putea fi depuse intr-o perioada de 6 luni.
Proiectele depuse in primele 2 luni vor fi contractate daca obtin cel putin 85 de puncte si se incadreaza in alocarea financiara disponibila pentru acest apel.

Daca alocarea financiara disponibila nu este acoperita, pragul lunar de calitate scade in mod succesiv cu 5 puncte/luna.

Proiectele care obtin mai putin de 50 de puncte sunt respinse.

Principii de selectie a proiectelor:

- Domeniul de activitate in care se realizeaza investitia - max. 30 de puncte

- Caracterul inovativ al investitiei propuse - max. 10 puncte

- Cresterea productivitatii muncii (se calculeaza ca raport intre cifra de afaceri si nr. de angajati cu norma intreaga ai microintreprinderii) - max. 30 puncte

- Capacitatea operationala si financiara a solicitantului – max. 10 puncte

- Includerea unor masuri de imbunatatire a calitatii mediului inconjurator si de crestere a eficientei energetice – max. 6 puncte

- Includerea unor masuri de asigurare a egalitatii de sanse si tratament – max. 4 puncte

- Complementaritatea cu alte investitii realizate din alte surse de finantare – max. 3 puncte

- Proiectul se implementeaza intr-o statiune turistica sau resedinta de judet – max. 7 puncte
POR 2.1 este o oportunitate de finanţare nerambursabila unica, de care fiecare microintreprindere urbana dornica sa se dezvolte trebuie sa profite.

Resurse utile:

Ghidul solicitantului POR 2.1 – varianta consultativa AICI.

Formular verificare gratuita eligibilitate si solicitare consultanta gratuita AICI.

Gonczi Timea este director departament de consultanta Goodwill Consulting, membru ACRAFE.

Citeste si:

VIDEO Tutorial. Cum va functiona noul sistem online MySMIS prin care vom putea cere fonduri europene

DOCUMENTE Se apropie cei 200.000 de euro pentru microintreprinderi, fara bani de acasa. Cine plateste TVA


Noi fonduri UE: Firmele mici si mijlocii din Romania vor putea lua 865 de milioane de euro prin noul Program regional