Claudiu Zamfir

Banii pentru firmele mici dezvoltate in incubatoare mai intarzie putin. Administratorii pot profita

Imagine principala
VIDEO Banii pentru firmele mici dezvoltate in incubatoare mai intarzie putin. Administratorii pot profita
Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri 2015 mai intarzie circa o saptamana fata de termenul estimat initial, au declarat, luni, pentru StartupCafe, oficiali ai Guvernului. Intarizerea poate fi folosite de administratorii si potentialii administratori de incubatoare de afaceri sa se pregateasca pentru deschiderea sesiunii din acest an a programului.

Potrivit calendarului  - ce e drept, estimativ - comunicat de Ministerul Energiei publicatiei StartupCafe, Programul pentru finantarea incubatoarelor de afaceri 2015 era prevazut sa se deschida , luni, 20 iulie.

Programul nu s-a deschis, insa, luni, din cauza intarzierii ordinului de ministru care trebuia emis pana acum, pentru aprobarea procedurii si a anexelor sale, in vederea derularii schemei.

"S-a trimis spre traiectul de avizare. La sfarsitul lunii iulie urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial. Imediat dupa publicare, in aceeasi zi vom putea da drumul programului", a dat asigurari, luni, secretarul de stat pentru IMM, Anca Ionescu, contactata de StartupCafe.

Ea a estimat ca spre sfarsitul lunii iulie programul va fi deschis, iar primariile si alti adminstratori de incubatoare de afaceri trebuie sa urmareasca site-ul Directiei Antreprenoriat din subordinea Ministerului Energiei, pentru a vedea anuntul de deschidere.

"Imediat dupa publicarea ordinului de ministru in Monitorul Oficial se va putea aplica pentru program, in aceeasi zi putem da drumul programului. Pentru deschiderea unui incubator, primaria transmite oficiului teritoial (al Directiei Antreprenoriat de care apartine - n.r.) cererea potrivit careia vrea sa-si deschida un incubator, oficiul teritorial face o analiza economica pe care o trimite spre aprobare Directiei Politici Antreprenoriale din Minister. Si la acest nivel se face aprobarea", a declarat, pentru StartupCafe, oficialul din Ministerul Energiei, Mediului de Afaceri si IMM.

Anterior, intr-un interviu acordat StartupCafe, Anca Ionescu estima ca prin editia 2015 a programului, vor fi ajutate in jur de 100 de intreprinderi mici si mijlocii si vor fi infiintate 3 noi incubatoare de afaceri. Pana in prezent, 11 incubatoare de afaceri au fost deschise la nivel national, prin acest program, a mai spus ea.

Secretarul de stat Anca Ionescu, despre programele pentru IMM 2015, inclusiv cel privind incubatoarele de afaceri, intr-un interviu acordat saptamana trecuta:
 



Programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri are, in anul 2015, un buget total de 13.300.000 lei.

Prin Program sunt alocate fonduri pentru plata serviciilor Administratorului Incubatorului de Afaceri in valoare de maximum 190.000 lei /ciclu de incubare, si in plus, 9.000 lei/an, pentru organizarea de evenimente.

In cadrul Programului, autoritatile publice locale partenere vor pune la dispozitia incubatoarelor de afaceri spatii cu titlu gratuit si facilitatile necesare pentru a asigura functionalitatea acestora in beneficiul IMM-urilor selectate.

Contravaloarea alocatiei de la bugetul Programului pentru constructia si/sau renovarea/reabilitarea si amenajarea fiecarei  noi locatii care va fi inclusa in Program cu destinatia de  incubator de afaceri este de maximum 500.000 lei si de maximum 200.000 lei pentru reabilitarea/renovarea si reamenajarea cladirii incubatorului la inceputul fiecarui nou ciclu de incubare.

Prin Program sunt alocate fonduri pentru achizitionarea de echipament IT&C si mobilier pentru utilarea fiecarui nou incubator, in limita maxima de 150.000 lei.

Prin Program se pot aloca  fonduri  in valoare de maxim 6.000 lei/ciclu 1 de incubare pentru  proiectarea si gazduirea unui site web propriu al Incubatorului in care sa se prezinte activitatea acestuia, firmele incubate si activitatea lor si in limita fondurilor disponibile, 2.000 lei pentru urmatoarele cicluri de incubare pentru imbunatatirea/ dezvoltarea/ mentenanta site-ului existent.

Conform Ministerului Energiei, fondurile destinate Programului distribuite cu titlu de alocatii financiare nerambursabile sunt:

- alocatii financiare nerambursabile oferite fiecarei firme incubate, la intrarea in incubatorul de afaceri, pentru ca aceasta sa isi achizitioneze in valoare de maximum 20.000 lei, echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru), site, echipamente IT, soft si licente, mobilier, aparatura birotica, autoutilitare in directa legatura cu activitatile codului CAEN autorizat pentru care solicita finantare,  sisteme de protectie a valorilor umane si materiale, aparate si instalatii de masurare, control si reglare in directa legatura cu activitatile codului CAEN autorizat pentru care solicita finantare

- alocatii financiare nerambursabile oferite fiecarei firme incubate, in valoare de maxim 5.000 lei, pe parcursul perioadei de incubare, pentru servicii de consultanta specializata, la cererea firmei, inaintata de catre Adminstrator catre OTIMMC;

- alocatii financiare nerambursabile oferite fiecarui incubator, pentru rambursarea in limita a 3.000 lei/an/IMM, a costurilor cu utilitatile si serviciile conexe (apa-canalizare, electricitate, gaz metan, incalzire, telefonie, internet, salubrizare, curatenie, deratizare-dezinsectie);

- la cererea Administratorilor de Incubatoare, in baza solicitarilor firmelor incubate, prin Program se pot aloca cu  aprobarea OTIMMC, in limita bugetului disponibil si conform Planului Anual de Lucru, fonduri suplimentare destinate beneficiarilor Programului, pentru cofinantarea unor activitati precum: participarea la targuri, expozitii, activitati de promovare, dar nu mai mult de 70% din costul produsului/serviciului achizitionat si nu mai mult de 9.000 lei beneficiar/ciclu de incubare.

Citeste si:

INTALNIRE
ONLINE Cum iei mai usor noii bani europeni. Liderul Asociatiei
consultantilor pentru fonduri UE, Marian Dobrila, le raspunde
cititorilor, miercuri, 29 iulie, ora 12.00, pe StartupCafe.ro


Parallax

Vizualizari
10
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri