INTALNIRE StartupCafe.ro Cum iei mai usor noii bani europeni. Liderul Asociatiei consultantilor pentru fonduri UE, Marian Dobrila, a raspuns cititorilor

de Claudiu Zamfir 20 iulie 2015
​Oamenii de afaceri din zona firmelor mici si mijlocii pot accesa bani europeni inclusiv pentru investitii cum sunt brutariile sau pensiunile agroturistice prin noul Program National de Dezvoltare Rurala, a aratat, miercuri, intr-o intalnire online cu cititorii StartupCafe, Marian Dobrila, liderul Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE).

Liderul ACRAFE a oferit explicatii atat despre fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, cat si despre fondurile structurale si de coeziune gestionate de Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Marian Dobrila a raspuns intrebarilor cititorilor StartupCafe privind noile fonduri europene 2014-2020, atingand si alte teme, printre care:

- Ce conditii s-au schimbat fata de perioada de programare precedenta
- Care sunt noile provocari si / sau facilitati in accesarea banilor europeni
- Cum reusim sa ne amelioram impactul cu autoritatile
- Cum identificam sursele de finantare europene potrivite
- Cum gestionam aplicatiile pentru banii europeni si derularea proiectelor
- Alte sfaturi utile in accesarea fondurilor UE.

Intrucat cititorii StartupCafe au adresat un numar covarsitor de intrebari, timpul s-a dovedit insuficient pentru acoperirea tuturor aspectelor miercuri, insa liderul ACRAFE, Marian Dobrila, va raspunde in zilele urmatoare si celorlalte intrebari adresate in termenul anuntat.

Raspunsurile vor fi postate prin formularul de comentarii de la finalul acestui articol.
Citeste mai multe despre:   
15837 vizualizari
adauga intrebare 86 comentarii
Buna ziua.
Ma intereseaza sa accesez fonduri europene pentru a face o brutarie in mediul urban.
Detin spatiul necesar.
Va mulțumesc.
Petea Andrei [anonim]
Buna ziua. In cadrul submasurii 42 a PNDR a fost aprobata in acest an o schema deajutor de stat prin care se finanteaza procesarea secundara a produselor agricole, inclusiv brutarii. Nu este o conditie locatia investitiei, care poate fi amplasata atat in mediul urban cat si in rural. Schema continua vechile scheme valabile 2013 si poate finanta investitia dumneavoastra. Desi nu este anuntat un termen de lansare a schemei, cred cava intra in pachetul de apel de proiecte septembrie octombrie 2015.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Buna ziua.
Ma intereseaza sa accesez fonduri europene pentru a face o brutarie in mediul urban.
Detin spatiul necesar.
Cand vor fi disponibile aceste fonduri?
Va mulțumesc.
Petea Andrei [anonim]
Buna ziua. Am raspuns deja mai sus..
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Sunt interesat in accesarea unor fonduri nerambursabile pentru construirea unei mici pensiuni. Ce criterii trebuie sa indeplinesc eu si pensiunea.
multumesc!
Mircea Ienciu [anonim]
Vedeti ghidul solicitantului pentru sub-masura 6.4 ! succes
sorin pietrar [anonim]
Buna ziua. Pentru proiectul dumneavoastra sunt disponibile submasurile 62 si 64 din PNDR. Ghidurile solicitantului sunt disponibile pe site-ul AFIR (fost APDRP).Puteti folosi linkul www.apdrp.ro.
Sintetizez mai jos cateva conditii pe care eu le consider esentiale,fara a le putea cuprinde pe toate:
- nu sunt eligibile pensiunile turistice (precum invechea masura de finantare 313) ci doar celeagroturistice, maxim 8 camere, cu conditia ca beneficiarulsa dovedeasca asigurarea mesei pentru turisti din productie proprie sau din produse locale, sau detinerea unui atelier mestesugaresc.
- procentul de finantare este 90%;
- agropensiunea trebuie sa se afle in mediul rural (comuna sau sat apartinator de comuna, nu oras sau sat apartinatorde oras).
- proiectele vor fi finantate printr-o schema de minimis, deci fima care beneficiaza nu trebuie sa depaseasca pragul de ajutor de minimis de 200.000 de euro in ultimii 3ani.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Am o firma infiintata in decursul acestui an, cu obiect de activitate creare/ administrare pagini web, momentan insa fara activitate. As dori creearea unei platforme IT: aplicatie mobil si site. Platforma urmeaza a oferi servicii de intermediere in diferite domenii. Ce program de finantare ar fi eligibil pe aceasta zona?

Multumesc
Marius Badea [anonim]
Buna ziua.
Proiectul dumneavoastra se integreaza in obiectivele axei 2 a Programului operational de competitivitate (POC). Calendarul de lansare anuntat pentru apelul de proiece presupune lansarea primei sesiuni toamna aceasta (septembrie-octombrie), iar proiectul trebuie depus de un cluster IT. Ghidul solicitantului este publicat pe site-ul MCSI, acolo puteti vedea in detaliu celelalte conditii de eligibilitate.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Pe ce criterii ar trebui un fermier sa aleaga firma de consultanta alaturi de care sa intocmeasca un proiect de accesare a fondurilor europene prin PNDR. Nu intodeauna firmele mai ieftine sunt si cele mai bune. Ce sfaturi puteti oferi pentru alegerea unei firme de consultanta? Multumesc.
Mihai [anonim]
Buna ziua.
E un subiect lung, raspund sintetic. La proiectele mici,de 30.000 - 50.000 de euro,va recomand sa va interesati daca exista programe de consultanta gratuite pentru beneficiar. (au existat in trecut, iarprogramul PNDR are o axa dedicata care finanteaza consultantii care participa la licitatie sa acorde gratuit acest tip de asistenta)
Pentru proiectele mijlocii si mari (100.000 de euro sau mai sus),cautati o firmacare a implementat cu succes cateva proiecte si alocati-va un timp sa luati referinte. E important sa fi implementat proiecte similare sau aprobiate de proiectul dumneavoastra. Criteriul pretului consultantei il consider ca ar trebui sa conteze 30-40% in alegerea dumneavoastra, dupa calitatea dovedita a serviciului prestata, masurata in primul rand prin rata de succes la implementare a proiectelor pe care acel consultant le-a derulat in trecut.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Buna ziua, spuneati ca pentru proiecte mici, de pana in 50.000 euro recomandati firme de consultanta care ofera servicii gratuite. Aveti cunostinta de astfel de firme, de preferat din jud. Iasi sau Vaslui?
Multumesc.
Adrian [anonim]
Am un teren agricol, destul de mare (cateva hectare), m-ar interesa sa dezvolt ceva acolo. Ce cultura ar fi indicata (zona de deal), ce fonduri pot fi accesate, care este valoarea maxima a finantarii si cat este cofinantarea pe care trebuie sa o aduc eu? Intra si terenul in contributia proprie sau trebuie sa fie tot in cash?
Mihai Craciun [anonim]
Buna ziua.
Pentru a stabili ce culturi sunt favorabile pentru zona dumneavoastra din punct de vedere al finantatorului, va recomand sa consultati pe site-ul APDRP tabelul care contine gradul de favorabilitateal fiecarei culturi pe zone.Acesta va da o referinta clara daca puteti obtine finantare pentru acel tip de plantatie, desi nu este exclus ca finantatorul sa fi considerat ca o cultura are un grad de favorabilitate redus pentru o anumita zona, dar din punct de vedere tehnologic aceasta sa fie fezabila si invers.
Dupa consultarea gradului de favorabilitate aveti nevoie de un tehnolog care sa va dea un punct de vedere asupra fezabilitatii culturii pe tipul de teren (sol, microclima)
Exista finantare pentru proiectul dumneavoastra in cadrul submasurii 41 sau 41a, aceasta din urma doar pentru plantatii de pomi fructiferi. Masurile cer un aport intre 10-50% din valoarea eligibila a proiectului plus cheltuieli neeligibile, iar procentul se individualizeaza tinand cont de mai multe criterii (zona de constrangeri, varsta aplicantului, etc)
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Din experienta pe care o aveti - cum s-au descurcat firmele care au accesat fonduri pe agricultura, cu aceste probleme? Am constatat cu dezamagire ca experienta altor beneficiari nu a fost una pozitiva - au avut de infruntat birocratia si rezistenta, nu suport, din partea autoritatilor. De asemenea este foarte greu sa mai gasesti oameni seriosi care sa lucreze in agricultura, sa nu te fure si sa-si faca treaba bine. Cum comentati aceste aspecte si ce contraexemple ne puteti oferi?
Constantin Popescu [anonim]
Doua probleme ati ridicat:

1. Lipsa de suport din partea autoritatilor esteo problema pe care o consider reala si acuta. Cred eu ca porneste de la motivatiafunctionarului de a-si apara spatele versus de a promova proiectele si este o problema de fond, strategica, sistemica, rezolvabila ori printr-o mobilizare comuna ori prin trecerea timpului si batatorirea cailor de realizare a proiectelor. Exista totusi un salt mare fata de 2007,acum autoritatile de management si de implementare au o experienta relevanta in spate, iar multe probleme care s-au rezolvat vazand si facand in 2007-2013 acum au solutii mult mai clare si se cunosc inca de la inceputul proiectelor.
2. Neseriozitatea oamenilor din agricultura - nu cred case poate generaliza, dar eun fenomen care exista. Una din solutii pentru prevenirea acestui fenomen a fost implicarea beneficiarilor directi in implementarea si exploatarea de zi cu zi a investitiei. Altii au ales sa plateasca mai mult oamenii, cu bonus de performanta .Ce spun eu nu sunt lucruri noi,ele se aplca oriunde. Am implementat zeci de prioiecte in agricultura si din ce stiu toate merg bine,deci solutii sunt.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
1. Cum putem sa luam banii pe noul PO Competitivitate. S-a deschis axa pentru cercetare. E mai simplu sau e mai dificil decat in perioada 2007-2013? 2. Am vazut ca se realoca niste fonduri pe POS CCE 2007-2013, din contractele reziliate, si se redistribuie beneficiarilor care au avut punctaj bun, dar nu au prins la ultimul apel. Ce sanse sunt sa fie accesato CU FOLOS acesti bani, in conditiile in care mai sunt 5 luni in care pot fi utilizati? Ce proiect poate fi facut atat de repede? Cum se pot mobiliza firmele respective? Ce servicii "accelerate" ofera consultantii?
Marius [anonim]
Buna ziua.

1. Este mai greu pe noul POC axa 1. In primul rand o mare parte din bani, aproape jumatate, sunt alocati in zona de transfer tehnologic, adica te obliga sa obtii rezultate in cercetare cu valoare practica si care pot fi transformate in produse si serviciide piata. Noi suntem obisnuiti cu abordarea cercetarii teoretice,valoroasa si ea,dar insuficient pusa in practica.
Concurenta pe axele clasice de investitii in infrastructura ne asteptam sa fie mult mai mare decat in trecut, cand stateau sesiunile deschise cu anii si nu se absorbeau banii. Acum in doua focuri de cateva luni, anul acesta si anul viitor, se va absorbi tot pe 7 ani.
2. Decizia a fost politica si se incearca salvarea a cat mai mult din sumele cu risc de dezangajare. E o decizie corecta, desi impactul va fi mic, maxim 10% vor reusi sa faca zic eu, oricat ar accelera.Un proiect in 5 luni nu e floare la ureche
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Buna ziua,
Avand in vedere utilizarile multiple ale copacului de Paulownia (cherestea, mobila, ambarcatiuni, instrumente muzicale, combustibil eco, brichete si peleti, compost, albinarit), in ce categorie ar trebui inclus un proiect pentru a beneficia de fonduri europene ?
Legat de acelasi subiect, fondurile se pot folosi si pentru achizitia terenului pentru infiintarea unei culturi sustenabile de Paulownia ?
Multumesc anticipat.
Mihai Mateescu [anonim]
Buna ziua.

Din pacate acest sector, al plantelor energetice, nu a fost si nu este in prioritatile niciunui program. Pe agricol nu ia puncte, iar pe forestier nu intra datorita ciclului scurt de exploatatie. Probabil prin strategiile de specializare inteligenta ce vor fi finantate transversal prin toate programele operationale si europenepot fi incluse aplicatii ale plantelor energetice cum ar fi perdele de protectie sau ecologice, culturi care utilizeaza terenul neproductiv, etc. De-abia in toamna va pot da un raspuns daca vor fi sau nu finantate.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Buna ziua,
Reprezint un IMM care a beneficiat de finantare si in cadrul fostului program POS-CCE, Axa 1.
1. Cand estimati ca se va lansa ghidul solicitantului si respectiv prima sesiune de proiecte pe noul POR 2014-2020, Axa 2-Competitivitate IMM-uri ?
2. Vor exista mai multe apeluri de proiecte cu termen limita de depunere sau un singur apel de proiecte cu depunere continua ? Consider ca mai multe apeluri de proiecte cu termen limita organizate pe parcursul a 2-3 ani avantajeaza proiectele cu valoare adaugata, respectiv cu punctaj mai mare.
3. Alocarea totala pe Axa 2-Finantarea IMM-urilor reprezinta mai putin de 10% din totalul bugetului POR 2014-2020, consider ca este foarte putin avand in vedere necesarul de finantare al IMM-urilor.
34 Beneficiarii care au mai accesat fonduri anterior pe POS-CCE, vor mai fi eliigibili pe noul POR?
Dannutzu [utilizator]
Buna ziua.

1. Estimez octombrie, dupa aprobarea strategiilor regionale de specializare inteligenta si ale ghidurilor.
2.Cu siguranta nu se vor aloca toti banii pe un an si sunt de acord cu argumentul invocat.Probabil se va merge pe strategia de la POC de 2-3 apeluri pe 2-3 ani, mai mult e cam mult pentru ca ne intindem iar cu implementarea si iesim din termen.
3. Foarte putini intr-adevar, din pacate nu mai poate fi schimbata alocarea, ci doar eficienta cheltuirii banilor prin directionarea lor in zonele cu maxim impact.
4. Da, singura regula ce trebuie respectata este cea de minimis pentru proiectele care intra sub incidenta acesteia (maxim 200.000 de euro pe 3 ani)
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Buna ziua, m-ar interesa sa accesez prin intermediul unui ONG fonduri nerambursabile pentru deschiderea unei gradinite in mediul rural. Care este diferenta intre ONG-uri generatoare de profit si cele negeneratoare de profit, avand in vedere ca sunt limita de accesare diferita? Exista o singura lege care reglementeaza ONG-urile si nu se face aceasta diferentiere. Mai exact ce conditii trebuie sa indeplineasca un ONG pentru a fi considerat negenerator de profit?
Mareshall [anonim]
Buna ziua. Vad doua lucruri diferite:

1. Proiect generatorde profit versus proiect negenerator de profit (mai corect ar fi de venituri). Cand faci un proiect cu componenta social de exemplu, dar furnizezi servicii cu bani, acestiase scad din grand dupa un mecanism de calcul care sa evite suprafinantarea. Daca nu obrii venituri, pastrezi integralgrantul.
2. Activitati generatoare de profit ale unui ONG sunt acele activitati pe care ONG-ul le raporteaza in bilant ca si comerciale, au scop comercial si se supun taxarii normale.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
In concluzie, nu trebuie sa inregistreze activitati comerciale. Aici depinde de formularea exacta din ghid, daca imi dati contextul va pot raspunde aplicat.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Aveți informații când o sa apară ghidul solicitantului pentru submasura 7.2? Mulțumesc
Mareshall [utilizator]
Buna ziua. Desi nu s-a anuntat oficial, stim ca exista consultari publice pentru ghidul submasurii 7.2, deci acesta este probabil ca va fi inclus in noul pachet de masuri lansate de APDRP dupa cel de pe 8 iulie, estimativ in luna septembrie.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Buna ziua!As vrea sa stiu cum pot obtine fonduri nerambrsabile pt un cabinet cosmetic si pt un azil.Multumesc!
buda liliana dorina [anonim]
Buna ziua.
Fonduri pentru azil din cate stiu nu au existat si nu vor exista decat pentru institutiile publice, pentru azilurile pe care le aveau in management. Nu cunosc un program care sa finanteze acest obiectiv pentru beneficiari privati.
Service-urile auto iau un punctaj bun si au sanse de finantare pe masurile 6.2 si 6.4 ale PNDR, cu conditia ca investitia sa fie in mediul rural. Daca este in mediul urban sunt sanse sa poata fi finantate pe axa 2 POR daca vor fi prinse in prioritatile de finantare ale regiunii. Probabil septembrie este luna in care informatiile despre POR vor fi complete.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
va multumesc
calapod ioana [anonim]
Buna ziua.
Desi codul CAEN 5320 al firmelor de curierat este eligibil in cadrul masurilor 6.2/6.4 ale PNDR care finanteaza activitatile din mediul rural, aceasta activitate nu este intre cele prioritare la finantare intrunind zero puncte la cel mai important criteriu de selectie, criteriul numarul 2. In aceste conditii, maximum de puncte ce poate fi adumat de proiect pe aceste masuri nu consider ca ii da sanse reale la finantare. Pentru a face si dumneavoastra o analiza independent va recomand sa cititi ghidul aferent submasurilor 62 si 64 PNDR.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
ma intereseaza sa obtin fonduri pentru un helesteu de cca 10 ha, pentru ferma piscicola, pensiune piscicol-turistica, agrement, si al doilea fond pentru deschidere cabinet dentar, utilaj, spatiu, etc,
rodica [anonim]
Buna ziua.

1. Ferma piscicola va putea fi finantata prin programul de pescuit 2014-2020 care se va definitiva in toamna si probabil va fi operabil la anul. Pensiunea a fost finantata in cadrul vechiului program de pescuit (2007-2013) doar daca in zona unde aveti terenul opereaza un FLAG (un grup de actiune local pentru pescuit) si ne asteptam ca si in viitor sa opereze aceleasi principia. Inca nu s-au stabilit viitoarele flaguri, deci sunt sanse sa va incadrati.
2. Serviciile de asistenta stomatologica sunt printre serviciile prioritare finantate in cadrul masurilor 62/64 PNDR cu conditia ca investitia sa fie facuta in mediul rural. In mediul urban, in functie de prioritatile regionale ce vor fi stabilite in toamna prin POR, are sanse sa fie prins intre prioritatile axei 2.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Suntem un IMM si vrem sa aplicam pentru POC 2014-2020 Axa 1- Actiunea 1.1.4 Atragerea de personal cu competente avansate din strainatate pentru consolidarea capacitatii CD. Va rugam sa ne spuneti daca avem vreo facilitate in accesarea unei garantii care sa ne permita sa solicitam prefinantare. Din experienta anterioara bancile si societatile de asigurare cer cash colateral sau garantii imobiliare . Exista o alta forma de finantare?
Multumim
Ioan Mihalcea [anonim]
Buna ziua. Exista o masura pe POC axa 1, "Instrumente de creditare si masuri de capital risc" care din pacate e programata la lansare tocmai in trimestrul al doilea 2016. Aceasta va veni sa rezolve in parte problema garantiilor si cofinantarii, probabil insa ca pentru proiectul dumneavoastra nu va putea fi folosita de la inceput. Exista de asemenea cateva banci (as mentiona CEC-ul) care au lansat in piata niste oferte care ar putea acoperi necesarul de finantare pentru acest tip de proiect, puteti incerca o discutie.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
1. Care este diferenta dintre Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene si Corpul Expertilor in Accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune Europene? Concurati sau colaborati?

2. Care este contributia concreta pe care ati adus-o fata de documentele publice emise de statul roman si autoritatile de management?
Valentin [anonim]
Buna ziua.
1. Despre organizatia mentionata de dumneavoastra nu am auzit, deci nu colaboram, desi nu as avea nimic impotriva. ACRAFE nu concureaza cu nimeni, este o asociatie profesionala cu rol constructiv, cu scopul de a crea un cadru favorabil pentru cresterea absorbtiei si impactului investitiilor finantate prin fonduri europene.
2. ACRAFE a emis in cei 7 ani de activitate peste 200 de propuneri de modificari ale cadrului de reglementare, pornind de la lege la norme, ghiduri si instructiuni. Am participat activ la zeci de sedinte ale comitetelor de monitorizare, la majoritatea grupurilor de lucru pe PNDR, POR si POC. Este greu sa intru in detalii, le pot furniza la cerere.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Buna ziua,
Recent (cu o luna in urma) am achizitionat un teren de 2000 m2, in zona Fundata, judetul Brasov. As dori sa construiesc o pensiune pe terenul respectiv (turistica sau agroturistica). Intrebari:
1. Este obligatoriu ca solicitantul sa aiba domiciliul in satul in care se va construi pensiunea? In caz afirmativ are importanta cu cat timp inainte de depunerea proiectului mi-am stabilit domiciliul acolo?
2. Trebuie sa fii fermier sau membru al unei familii de fermier pentru a aplica pentru construirea unei pensiuni in mediul rural?
3. Sunt eligibile orice zone rurale pentru accesarea fondurilor europene pentru pensiuni? Zonele rurale de munte, in regiuni turistice, sunt eleigibile (in cazul de fata zona rurala Fundata)?
4. Care este procentul fondurilor nerambursabile pe care le pot accesa prin aceasta masura (pensiune turistica sau agroturistica in zona rurala)?
5. Cofinantarea din partea bancilor se poate face si fara a dispune de o garantie/ipoteca suplimentara? Este suficienta aprobarea proiectului de catre UE? In caz negativ, se poate garanta cu pensiunea care urmeaza a fi construita?
6. Fondurile nerambursabile sunt alocate de la inceperea proiectului sau este nevoie sa incep constructia cu fonduri proprii si banii de la UE vor veni treptat pe masura ce construiesc?
7. In ce masura depinde aprobarea proiectului de varsta solicitantului? O persoana aflata la pensie, in varsta de 62 de ani poate fi eligibil (si daca da cu ce sanse)?
8. In cazul in care terenul ar fi in proprietatea fiului meu (in varsta de 29 de ani) si ar aplica el, sansele de eligibilitate cresc? Exista alte avantaje pentru tinerii cu varsta sub 30 de ani, in privinta accesarii fondurilor europene?
9. Se impune o suprafata minima a terenului pe care va fi construita pensiunea? Care este numarul minim de angajati pe care trebuie sa il aiba pensiunea? Toti angajatii trebuie sa provina din satul in care se dezvolta proiectul?

Va multumesc,
Cu respect!
Cueru Adrian [anonim]
Buna ziua.

Inainte de a trece la raspunsuri punctuale precizez ca in cadrul masurilor 62/64 ale PNDR, masuri care ar putea finanta proiectul dumneavoastra, nu se finanteaza pensiunile turistice, doar cele agroturistice (maxim 8 camere).
1. Ghidul nu precizeaza ca responsabilul de proiect trebuie sa aiba domiciliul in mediul rural. Intr-adevar, in normele de clasificare ale pensiunilor se precizeaza ca in cadrul pensiunilor agroturistice gazdele se ocupa de turisti, deci probabil o viza de flotant va trebui sa va faceti cand incepeti activitatea.
2. Nu, sunt eligibile si firmele care nu au istoric pe agricultura, nici acestea, nici proprietarii lor. Este un avantaj in anumite conditii sa fii fermier sau membru al unei familii, dar nu e o conditie de eligibilitate.
3. Sunt eligibile toate zonele rurale (commune si sate apartinatoare de comune). Fundata are chiar un punctaj suplimentar la criteriul 3 de aproximativ 3,3 puncte.
4. Pentru pensiune agroturistica procentul unic al grantului este 90% din valoarea cheltuielilor eligibile.
5. Nu am cunoscut cazuri in care bancile sa accepte creditarea fara garantie, doar pe baza constructiei din proiect, mai ales in cazul start-upurilor. Este drept ca am auzit intentii exprimate de CEC Bank de exemplu in acest sens, dar nu sunt sigur cum si cand vor fi puse in practica.
6. Aveti si posibilitatea sa luati un avans de maxim 50% din grant pe baza unei scrisori de garantie bancare. In prezent din pacate nu va ajuta foarte mult, deoarece banca cere cash-collateral sau garantii imobiliare pentru aceasta scrisoare. Sunt eforturi sa se poata acorda aceasta garantie pe proiect, dar nu stiu cand se vor concretiza.
7. Varsta solicitantului este irelevanta pentru proiect.
8.Terenul trebuie sa apartina firmei de proiect. Nu exista niciun avantaj in cazul in care fiul dumneavoastra ar fi actionarul firmei.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
9. Terenul trebuie sa aiba minim 1000 de metri patrati. In ghid nu se impune un numar minim de angajati, dar in normele de clasificare ale structurilor turistice exista prevederi minimale in functie de numarul de margarete. Nu vi se cere ca angajatii sa fie din mediul rural. dar poate constitui un avantaj in soliditatea argumentarii contributiei la obiectivele programului.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Buna ziua,

Am dezvoltat o aplicatie web mobile (o aplicatie care merge pe orice device) destintata HoReCa. Proiectului este unic in Romania si credem noi in lume dar avem nevoie de finantare pentru a il implementa (initial in Bucuresti) si pentru a continua dezvoltarea.

Am infiintat un SRL anul acesta si avem nevoie de urmatoarele informatii:
1) Putem accesa finantare europeana pentru proiectul nostru?
2) Care este program European pentru care ne incadram?
3) Avem nevoie de ajutor pentru intocmirea documentatiei necesare accesarii fondurilor europene. Ce ne puteti recomanda?

Multumesc
Mircea [anonim]
Buna ziua.

1. si 2.Proiectul dumneavoastra poate accesa finantarea europeana in cadrul programului operational de competitivitate axa 2, s-a lansat ghidul solicitantului pe site-ul mcsi. Conditia de baza este ca firma sa apartina unui cluster IT. De asemenea, domeniul IT mai este finantat pe Horizon 2020, dar o aplicatie ca cea descrisa de dumneavoastra nu se regaseste in activitatile incluse (http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/h2020-section/information-and-communication-technologies). Horizon merita totusi studiat mai in amanunt, deoarece nu este limitativ si include toate initiativele care se califica in categoria de excelenta in inovare.
3. Pe site-ul ACRAFE sau din referintele existente pe Internet selectati o firma de consultanta cu experienta in domeniul IT&C
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Buna ziua,

As dori sa infiintez o scoala pentru pregatirea unor viitori software engineers. Este posibil sa accesez fonduri europene pentru un asemenea tip de start-up? Daca da, in ce program ma incadrez? Care sunt conditiile pe care ar trebui sa le indeplinesc?
Multumesc
Vali [anonim]
Buna ziua.

Singurul program pe care il cunosc si include in obiectul sau proiectul dumneavoastra este Programul Operational Capital Uman. La o prima vedere, in lipsa ghidurilor, vad ca cea mai apropiata optiune Axa prioritara 3: Locuri de munca pentru toti, prioritatea (V) Adaptarea la schimbare a lucratorilor, intreprinderilor si antreprenorilor
Marian Dobrila [hotnews.ro]
As dori sa aflu daca un PFA infiintat in luna august 2015 poate fi eligibil pentru masura 6.2 si daca documentatia trebuie intocmita de catre persoana fizica sau este obligatorie contractarea unui consultant autorizat. In al doilea caz, va rog sa-mi spuneti care este costul si daca este eligibil pentru proiect. Multumesc.
Popa Cristina [anonim]
Buna ziua.

1. Da, este eligibil un PFA infiintat in luna august.
2. Nu, nu trebuie intocmita de un consultant autorizat. Daca proiectul prevede constructie, studiul de fezabilitate trebuie intocmit de un architect autorizat. Cheltuielile de consultant, arhitectura si proiectare sunt eligibile in limita a 10% din valoarea eligibila a proiectului daca acesta prevede constructii, respectiv 5% daca nu prevede.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Bună ziua.
As dori sa știu dacă la achiziția de utilaje se pot cumpăra, de ex, un excavator și un utilaj de deszăpezire?
Mulțumesc.
Mandy92 [utilizator]
1. Se pot deconta cheltuielile cu consultanta in cadrul masurii 6.2 ,si in ce procent?
2.Acizitia de mijloace de transport pt marfuri (cap de tir,masini ) este eligibila in cadrul masurii 6.4 /6.2 ?
3.Se poate face constructie/modernizare la cladiri cu un contract de inchirierea ,comodat pe 10 ani la notar in cadrul masurii 6.4?
4.Se pot achizitiona doar echipamente pt restaurante din mediul rural in cadrul masurii 6.4 si care sunt zonele permisive?
5.Se pot accesa doua sau trei coduri CAEN de un solicitant in cadrul uni proiect? De exemplu agropensiune ,activitati de agrement ,restaurant si daca da intensitatea sprijinului ajunge la 90%?
6.Un solicitat poate avea pe langa sediul si punctul de lucru aferente proiectului in mediul rural un alt/alte puncte de lucru in mediul urban pe alte activitati sau chiar aceiasi?
7.Daca dupa ce finalizam proiectul pentru o agropensiune in cadru masurii 6.4,vrem sa extindem prin un alt proiect o alta agropensiune in continuarea primei ca fiind agropensiune 2 se considera crearea de conditii artificiale? Sau trebuie sa construiasca o alta fara sa fie alipita de prima?
8.Crearea de locuri de muncă este obligatorie,trebuie un anume numar sau dupa specificul activitatii?
9.Satele apartinatoare de oras sunt eligibile?
10.Proiecte ce vizează activități de producție din sectoarele cu potențial
de creștere.,ce vizează activități conform codului CAEN aferent activității de producție scorate din industria creativa sa zicem in speta, Alte activitatii de editare,poate sa primeasca intensitatea sprijinului de 90%?
11.Ajutoarele de minimis se consideră acordate în momentul în care dreptul legal de a beneficia de aceste ajutoare este conferit întreprinderii în temeiul legislație naționale, indiferent de data la care ajutoarele de minimis se plătesc întreprinderii respective,poate fi considerata data semnarii contractului de finanatare sau o alta data?
Sanda [anonim]
Buna ziua.

1. Am raspuns la intrebarea anterioara.
2. Mijloacele de transport pentru marfuri sunt eligibile doar pentru firmele care au servicii de mutare.
3. Nu, doar pe baza drepturilor reale (proprietate, concesiune, etc)
4. Da. Sunt eligibile doar restaurantele clasificate conform Ordinului 65/2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, cu modificările şi completările ulterioare, din zonele cu potențial turistic ridicat, dar insuficient dezvoltate din punct de vedere turistic, în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 142 din 28 octombrie 2008 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national Secţiunea a VIII - a - zone cu resurse turistice, cu modificările și completările ulterioare
5. In ghid nu exista nicio limitare, intr-o conferinta recenta AFIR-ul a transmis ca se finanteaza un singur cod CAEN. Am transmis o adresa scrisa de clarificare, dar nu am inca un raspuns.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
6. Da, nu exista o limitare in acest sens.
7. Daca vreti sa finantati ambele pensiuni prin fonduri europene, va trebuie sa respectati regula de minimis, maxim 200.000 de euro pe firma in 3 ani. Daca aceeasi firma e proprietarul ambelor pensiuni, nu vad nicio limitare la extindere daca respecta conditiile de eligibilitate.
8. Am raspuns mai sus, ghidul nu limiteaza, doar normele de clasificare.
9.Nu pe masurile 62/64
10. Da, solicitantii care desfasoara activitati de productie primesc 90%
11. Data semnarii contractului de finantare
Marian Dobrila [hotnews.ro]
1 Sunt eligibile doar restaurantele clasificate conform Ordinului 65/2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, cu modificările şi completările ulterioare, din zonele cu potențial turistic ridicat, dar insuficient dezvoltate din punct de vedere turistic, în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 142 din 28 octombrie 2008 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national Secţiunea a VIII - a - zone cu resurse turistice, cu modificările și completările ulterioare .Exista o lista cu astfel de zone,din hasurarile de pe harta nu se ntelege mai nimic sau cum se pot identifica?

2. Activități turistice (ex: servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement și alimentație publică) Toate beneficiaza de intensitatea sprijinului de 90%?

3. Conflictul de interese intre beneficiar/ comisiile de evaluare și ofertanți:sunt în relație de rudenie până la gradul IV sau afin, adica inclusiv gradul IV sau doar III pana la IV,de exemplu verisori intra in conflictul de interese?

4. Pot sa fiu reprezentant legal la doua proiecte? Pot sa am acelasi consultant la ambele?

5. . Dvs. Acordati si consultanta in elaborarea si implementarea de proiecte?
Sanda [anonim]
Buna ziua din nou.

1. Nu am aceasta informative
2. Doar serviciile agroturistice de cazare
3. Ruda sau afin pana la gradul 4
4. Da.
5. Da, facem consultant.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Buna ziua, ma intereseaza daca sunt accesibile fonduri ptr. codul CAEN 8622, extindere si modernizare cabinet medical organizat sub forma de srl. Va multumesc GIS
Sandor Giliga [anonim]
Buna ziua .

Am raspuns ceva mai sus, reiau:
- da in mediul rural;
- in mediul urban asteptam toamna sa apara prioritatile finantare pe axa 2 POR.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Buna ziua ,
Un student de 19 ani ,care si-a infiintat luna aceasta un SRL-D ,ce fonduri poate accesa in 2015 pentru activitati recreative ?
Maria Stoian [anonim]
Buna ziua .

Masura 62/64 daca doreste sa realizeze proiectul in mediul rural, pentru mediul urban nu este nicio masura deschisa.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Sunt cofondator la un startup in care construim o noua platforma online prin care speram sa putem schimba cum se face entertainmentul. Produsul nu e pentru Romania, va fi initial lansat in UK, urmand alte piete ca US, Australia.

Este vre-un program la care ne-am putea incadra sa aplicam pentru fonduri europene nerambursabile?

Multumesc.
Andrei [anonim]
Buna ziua .

Va recomand sa studiati Horizon 2020, componenta de IT, tip proiect Tehnologii de continut si managementul informatiei. http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/h2020-section/information-and-communication-technologies
De asemenea, daca faceti parte dintr-un cluster IT, pe site-ul MCSI a aparut ghidul pentru POC Axa 2
Marian Dobrila [hotnews.ro]
As dori sa stiu ce programe putem accesa, ca firma privata in Romania, pentru a finanta activitati de inovare/cercetare in IT. Stiu ca exista Horizon2020 la nivel european, dar ar fi interesant daca exista si alte programe, poate la nivel national, care sa acopere aceesi zona de activitate, in special pentru start-upuri/IMMuri.

Va multumesc,
Liviu
LiviuM1 [utilizator]
Buna ziua .

Se aplica raspunsul de mai sus
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Buna ziua!

In prezent sunt student al facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, anul4. Ma intereseaza cat de greu se pot accesa fonduri europene pentru a deschide o firma de software, mai ales acum cand piata IT pare oarecum saturata de numarul mare de firme care s-au deschis in ultimul timp. Eu am cateva idei, dar ma intereseaza care este procedeul pentru a obtine o finatare europeana pentru acest domeniu, care este suma care se poate accesa maxim si care sunt conditiile de dupa primirea banilor.

Multumesc!
Suciu Andrei [anonim]
Buna ziua .

Se aplica raspunsul de mai sus.

Pentru a accesa aceste fonduri trebuie sa va inscrieti intr-un cluster IT. Accesarea nu este simpla, dar este posibila. Probabil ca aveti nevoie de un partener care sa va asigure cofinantarea
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Buna ziua,
Unul din motivele situatiei dezastruoase in absorbtia fondurilor UE , pe langa incompetenta si reaua vointa a autoritatilor, este si neclaritatile si ambiguitatile din Ghiduri. Nu este cazul acum sa va dau exemple concrete, dar ca si reprezentant al unei asociatii cu pretentii, din care faceti parte, va intreb care sunt demersurile dvs. pentru a contribui macar la corectarea acestori erori din Ghiduri??? NU AVEM FEED BACK pentru sugestiile trimise la autoritati pentru drafturile ghidurilor publicate pana acum. SUntem interesati sa stim parerea autoritatilor despre sugestiile noastre, dar din pacate consultarea cu care se lauda ei nu este decat apa de ploaie, deoarece am vazut ca greselile din Ghiduri raman, cu toate interventiile noastre! Deci, care sunt demersurile pe care le aveti in vedere pentru rezolvarea acestei probleme???? Multumesc
tudor [anonim]
Buna ziua .

Buna ziua, avem inregistrate prin membrii ACRAFE si prin asociatie sute de interprelari si propuneri pentru imbunatatirea ghidurilor. O parte importanta au fost si acceptate si inserate in ghiduri. Multe probleme inca mai sunt, este un proces continuu de dialog pe care il purtam deja de 8 ani. Rezultatele am vrea sa fie mai bune, ce e drept.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Va rog sa-mi spuneti daca un hotel plutitor cu 8 camera poate fi asimilat cu o pensiune, in acest caz putand beneficia de de fonduri pentru dezvoltare?
Doru Vladescu
www.hotelplutitorarca.com
vladescu doru [anonim]
Buna ziua .

Singurul impediment pe care il vad este dreptul real asupra luciului de apa, este o problema juridical. Nu exista o excludere explicita, deci cred ca daca se gaseste o formula juridical ce poate raspunde exigentelor ghidului, este eligibil.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Buna ziua,
as dori sa infiintez un PF/SRL-D pentru o firma de contabilitate. Care este cea mai buna optiune pentru a obtine aceste fonduri ? Ce fonduri pot obtine ? Cine firma de consultanta mai luat astfel de fonduri din zona Moldovei ? Multumesc.
ciocan c. [anonim]
Buna ziua .

Este un cod CAEN pe care greu se poate obtine finantare. Stiu ca ultima oportunitate a fost pe o schema de minimis din fonduri ale ministerului de finante acum 4 ani. Codul CAEN este eligibil pe masurile 62/64 ale PNDR daca activitatea este in mediul rural, dar poate obtine doar un punctaj cu sanse mici de finantare.
In concluzie, nu cunosc un program de finantare potrivit pentru dumneavoastra.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Se pot obtine fonduri (ce suma si prin ce program) pentru infiintarea unui SRL-D, cod CAEN 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, respectiv pentru achizitia/constructia unei cladiri care sa reprezinte sediul pentru desfasurarea activitatii (inclusiv a unei sali pentru tinere cursuri/consultanta gratuita pt debutantii in domeniu)? multumesc
AncaCiocan1 [anonim]
buna ziua ! m-ar interesa sa accesez fonduri pt productia de peleti si bricheti , detin un SRL si o casa in zona rurala unde pot desfasura activitatea ...............multumesc ! o zi buna !
petru bolbotina [anonim]
Buna ziua .

Activitatea dumneavoastra este eligibila in cadrul programului PNDR, masura 62/64, dar nefiind un domeniu prioritar, poate obtine un punctaj cu sanse mici de finantare.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Detin un teren agricol in suprafata de 1600mp cu acces la drum, curent electric, apa curgatoare si posibilitati apa potabila. Pot face un proiect pentru agroturism?
Vanci Liliana [anonim]
Buna ziua .

Raspunsul este da, puteti. Terenul trebuie sa fie in mediul rural, planul urbanistic trebuie sa permita aceasta destinatie, iar procentul de ocupare al terenului nu trebuie sa fie mai mare de 20%. Va recomand sa cititi ghidul solicitantului pentru masurile 62 si 64 PNDR.
Marian Dobrila [hotnews.ro]
Multumesc.
Vanci Liliana [anonim]
Buna ziua!
1. La masurile 6.2/6.4 exista restrictii pentru proiecte in zona rurala din ILFOV?
2.Pentru CAEN "Întreţinerea şi repararea autovehiculelor " pe masura 6.4 serviciile trebuie sa se adreseze exclusiv populatiei din zona rurala?
3.pe masura 6.2/6.4 caen 8690 " Alte activități referitoare la sănătatea umană" ar fi eligibila achizitia unei ambulante?
Multumesc.
Marius [anonim]
ce fel de finantare se poate obtine pentru amenjarea unui camping si baza de agrement in zona rurala?
Dan [anonim]
Buna ziua
Sunt un beneficiar al masurii 313, sesiunea 2012, si sunt pe punctul de a finaliza constructia unei agropensiuni. La cererea finala de plata trebuie sa fac dovada ca am desfasurat activitati agricole (culturi agricole+pomi furnctiferi+4 familii de albine).
Puteti sa ne precizati cu ce documente trebuie sa dovedim aceste activitati, daca ele trebuia desfasurate in fiecare an de la semnarea contractului de finantare, si ce se intampla daca la momentul actual nu mai am albinele?
Cei de la AFIR nu stiu sa-mi spuna nimic, inca nu s-a depus nici o cerere finala la 313, sesiunea 2012.
Mihaela [anonim]
Bună ziua se poate accesa fonduri europene pt o brutărie pe care am închiriat-o în vederea modernizării acesteia, mulțumesc.
florin [anonim]
Buna ziua. Am un SRL-D, facut in aprilie 2013 si care are ca obiect de activitate activitati sportive si de intretinere corporala. Societatea functioneaza in mediul urban si are 3 angajati. As vrea sa stiu daca as avea vreo sansa sa obtin fonduri europene pentru a-mi ridica un spatiu al meu. Chiria este foarte mare . Mentionez ca societatea nu functioneaza pe profit.Va multumesc.
megit teodora [anonim]
Un cabinet medical individual sau asociat poate ridica constructii noi sau e obligat doar modernizari ale celor existente ?
Laptens Dan [anonim]
Buna ziua.

Detin 1200 mp de teren intr-o zona de munte ( mentionez ca e zona defavorizata- nu stiu daca conteaza asta) si doresc sa construiesc o pensiune ? nu am firma, este posibil sa accesez aceste fonduri nerambursabile? daca valoarea constructiei ar fi de 100000 euro , care este avansul pe care trebuie sa il am.Multumesc
Cristian [anonim]
Buna ziua! As fi si eu interesat daca se pot obtine fonduri europene pentru achizitionarea de ambarcatiuni de agrement(wather taxi) pentru Delta Dunarii? Va multumesc!
Petre [anonim]

Recomandari

Nu exista niciun articol recomandat