Claudiu Zamfir

INTALNIRE StartupCafe.ro Cum iei mai usor noii bani europeni. Liderul Asociatiei consultantilor pentru fonduri UE, Marian Dobrila, a raspuns cititorilor

Imagine principala
INTALNIRE StartupCafe.ro Cum iei mai usor noii bani europeni. Liderul Asociatiei consultantilor pentru fonduri UE, Marian Dobrila, a raspuns cititorilor
​Oamenii de afaceri din zona firmelor mici si mijlocii pot accesa bani europeni inclusiv pentru investitii cum sunt brutariile sau pensiunile agroturistice prin noul Program National de Dezvoltare Rurala, a aratat, miercuri, intr-o intalnire online cu cititorii StartupCafe, Marian Dobrila, liderul Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE).

Liderul ACRAFE a oferit explicatii atat despre fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, cat si despre fondurile structurale si de coeziune gestionate de Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Marian Dobrila a raspuns intrebarilor cititorilor StartupCafe privind noile fonduri europene 2014-2020, atingand si alte teme, printre care:

- Ce conditii s-au schimbat fata de perioada de programare precedenta
- Care sunt noile provocari si / sau facilitati in accesarea banilor europeni
- Cum reusim sa ne amelioram impactul cu autoritatile
- Cum identificam sursele de finantare europene potrivite
- Cum gestionam aplicatiile pentru banii europeni si derularea proiectelor
- Alte sfaturi utile in accesarea fondurilor UE.

Intrucat cititorii StartupCafe au adresat un numar covarsitor de intrebari, timpul s-a dovedit insuficient pentru acoperirea tuturor aspectelor miercuri, insa liderul ACRAFE, Marian Dobrila, va raspunde in zilele urmatoare si celorlalte intrebari adresate in termenul anuntat.

Raspunsurile vor fi postate prin formularul de comentarii de la finalul acestui articol.
Parallax

Vizualizari
204
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Fonduri brutarie Buna ziua.Ma intereseaza sa accesez fonduri europene pentru a face o brutarie in mediul urban. Detin spatiul necesar.Va mulțumesc.
poza de profil
Fonduri brutarie Buna ziua.Ma intereseaza sa accesez fonduri europene pentru a face o brutarie in mediul urban. Detin spatiul necesar.Cand vor fi disponibile aceste fonduri?Va mulțumesc.
poza de profil
Fonduri nerambursabile pentru o pensiune Sunt interesat in accesarea unor fonduri nerambursabile pentru construirea unei mici pensiuni. Ce criterii trebuie sa indeplinesc eu si pensiunea. multumesc!
poza de profil
Accesare fonduri startup IT Am o firma infiintata in decursul acestui an, cu obiect de activitate creare/ administrare pagini web, momentan insa fara activitate. As dori creearea unei platforme IT: aplicatie mobil si site. Platforma urmeaza a oferi servicii de intermediere in diferite domenii. Ce program de finantare ar fi eligibil pe aceasta zona?Multumesc
poza de profil
Intrebare Pe ce criterii ar trebui un fermier sa aleaga firma de consultanta alaturi de care sa intocmeasca un proiect de accesare a fondurilor europene prin PNDR. Nu intodeauna firmele mai ieftine sunt si cele mai bune. Ce sfaturi puteti oferi pentru alegerea unei firme de consultanta? Multumesc.
poza de profil
Ce proiect se poate depune pe agricultura? Am un teren agricol, destul de mare (cateva hectare), m-ar interesa sa dezvolt ceva acolo. Ce cultura ar fi indicata (zona de deal), ce fonduri pot fi accesate, care este valoarea maxima a finantarii si cat este cofinantarea pe care trebuie sa o aduc eu? Intra si terenul in contributia proprie sau trebuie sa fie tot in cash?
poza de profil
Ce ne facem cu birocratia si cu lipsa fortei de munca? Din experienta pe care o aveti - cum s-au descurcat firmele care au accesat fonduri pe agricultura, cu aceste probleme? Am constatat cu dezamagire ca experienta altor beneficiari nu a fost una pozitiva - au avut de infruntat birocratia si rezistenta, nu suport, din partea autoritatilor. De asemenea este foarte greu sa mai gasesti oameni seriosi care sa lucreze in agricultura, sa nu te fure si sa-si faca treaba bine. Cum comentati aceste aspecte si ce contraexemple ne puteti oferi?
poza de profil
POS CCE 1. Cum putem sa luam banii pe noul PO Competitivitate. S-a deschis axa pentru cercetare. E mai simplu sau e mai dificil decat in perioada 2007-2013? 2. Am vazut ca se realoca niste fonduri pe POS CCE 2007-2013, din contractele reziliate, si se redistribuie beneficiarilor care au avut punctaj bun, dar nu au prins la ultimul apel. Ce sanse sunt sa fie accesato CU FOLOS acesti bani, in conditiile in care mai sunt 5 luni in care pot fi utilizati? Ce proiect poate fi facut atat de repede? Cum se pot mobiliza firmele respective? Ce servicii "accelerate" ofera consultantii?
poza de profil
Cultura Paulownia Buna ziua,Avand in vedere utilizarile multiple ale copacului de Paulownia (cherestea, mobila, ambarcatiuni, instrumente muzicale, combustibil eco, brichete si peleti, compost, albinarit), in ce categorie ar trebui inclus un proiect pentru a beneficia de fonduri europene ?Legat de acelasi subiect, fondurile se pot folosi si pentru achizitia terenului pentru infiintarea unei culturi sustenabile de Paulownia ?Multumesc anticipat.
poza de profil
Axa 2-Finantarea IMM-urilor Buna ziua,Reprezint un IMM care a beneficiat de finantare si in cadrul fostului program POS-CCE, Axa 1.1. Cand estimati ca se va lansa ghidul solicitantului si respectiv prima sesiune de proiecte pe noul POR 2014-2020, Axa 2-Competitivitate IMM-uri ?2. Vor exista mai multe apeluri de proiecte cu termen limita de depunere sau un singur apel de proiecte cu depunere continua ? Consider ca mai multe apeluri de proiecte cu termen limita organizate pe parcursul a 2-3 ani avantajeaza proiectele cu valoare adaugata, respectiv cu punctaj mai mare.3. Alocarea totala pe Axa 2-Finantarea IMM-urilor reprezinta mai putin de 10% din totalul bugetului POR 2014-2020, consider ca este foarte putin avand in vedere necesarul de finantare al IMM-urilor.34 Beneficiarii care au mai accesat fonduri anterior pe POS-CCE, vor mai fi eliigibili pe noul POR?
poza de profil
fonduri UE Vedeti ghidul solicitantului pentru sub-masura 6.4 ! succes
poza de profil
ONG-uri pentru accesare submasura 7.2 Buna ziua, m-ar interesa sa accesez prin intermediul unui ONG fonduri nerambursabile pentru deschiderea unei gradinite in mediul rural. Care este diferenta intre ONG-uri generatoare de profit si cele negeneratoare de profit, avand in vedere ca sunt limita de accesare diferita? Exista o singura lege care reglementeaza ONG-urile si nu se face aceasta diferentiere. Mai exact ce conditii trebuie sa indeplineasca un ONG pentru a fi considerat negenerator de profit?
poza de profil
Submarine 7.2 Aveți informații când o sa apară ghidul solicitantului pentru submasura 7.2? Mulțumesc
poza de profil
informatie Buna ziua!As vrea sa stiu cum pot obtine fonduri nerambrsabile pt un cabinet cosmetic si pt un azil.Multumesc!
poza de profil
Buna ziua, doresc sa accesez fonduri europene pentru posta si cu va multumesc
poza de profil
fonduri rapid si real ma intereseaza sa obtin fonduri pentru un helesteu de cca 10 ha, pentru ferma piscicola, pensiune piscicol-turistica, agrement, si al doilea fond pentru deschidere cabinet dentar, utilaj, spatiu, etc,
poza de profil
Obtinere prefinantare Suntem un IMM si vrem sa aplicam pentru POC 2014-2020 Axa 1- Actiunea 1.1.4 Atragerea de personal cu competente avansate din strainatate pentru consolidarea capacitatii CD. Va rugam sa ne spuneti daca avem vreo facilitate in accesarea unei garantii care sa ne permita sa solicitam prefinantare. Din experienta anterioara bancile si societatile de asigurare cer cash colateral sau garantii imobiliare . Exista o alta forma de finantare?Multumim
poza de profil
experti 1. Care este diferenta dintre Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene si Corpul Expertilor in Accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune Europene? Concurati sau colaborati? 2. Care este contributia concreta pe care ati adus-o fata de documentele publice emise de statul roman si autoritatile de management?
poza de profil
Pensiune turistica Buna ziua,Recent (cu o luna in urma) am achizitionat un teren de 2000 m2, in zona Fundata, judetul Brasov. As dori sa construiesc o pensiune pe terenul respectiv (turistica sau agroturistica). Intrebari:1. Este obligatoriu ca solicitantul sa aiba domiciliul in satul in care se va construi pensiunea? In caz afirmativ are importanta cu cat timp inainte de depunerea proiectului mi-am stabilit domiciliul acolo?2. Trebuie sa fii fermier sau membru al unei familii de fermier pentru a aplica pentru construirea unei pensiuni in mediul rural?3. Sunt eligibile orice zone rurale pentru accesarea fondurilor europene pentru pensiuni? Zonele rurale de munte, in regiuni turistice, sunt eleigibile (in cazul de fata zona rurala Fundata)?4. Care este procentul fondurilor nerambursabile pe care le pot accesa prin aceasta masura (pensiune turistica sau agroturistica in zona rurala)? 5. Cofinantarea din partea bancilor se poate face si fara a dispune de o garantie/ipoteca suplimentara? Este suficienta aprobarea proiectului de catre UE? In caz negativ, se poate garanta cu pensiunea care urmeaza a fi construita?6. Fondurile nerambursabile sunt alocate de la inceperea proiectului sau este nevoie sa incep constructia cu fonduri proprii si banii de la UE vor veni treptat pe masura ce construiesc?7. In ce masura depinde aprobarea proiectului de varsta solicitantului? O persoana aflata la pensie, in varsta de 62 de ani poate fi eligibil (si daca da cu ce sanse)?8. In cazul in care terenul ar fi in proprietatea fiului meu (in varsta de 29 de ani) si ar aplica el, sansele de eligibilitate cresc? Exista alte avantaje pentru tinerii cu varsta sub 30 de ani, in privinta accesarii fondurilor europene?9. Se impune o suprafata minima a terenului pe care va fi construita pensiunea? Care este numarul minim de angajati pe care trebuie sa il aiba pensiunea? Toti angajatii trebuie sa provina din satul in care se dezvolta proiectul?Va multumesc,Cu respect!
poza de profil
Startup in domeniu IT Buna ziua,Am dezvoltat o aplicatie web mobile (o aplicatie care merge pe orice device) destintata HoReCa. Proiectului este unic in Romania si credem noi in lume dar avem nevoie de finantare pentru a il implementa (initial in Bucuresti) si pentru a continua dezvoltarea.Am infiintat un SRL anul acesta si avem nevoie de urmatoarele informatii:1) Putem accesa finantare europeana pentru proiectul nostru? 2) Care este program European pentru care ne incadram?3) Avem nevoie de ajutor pentru intocmirea documentatiei necesare accesarii fondurilor europene. Ce ne puteti recomanda?Multumesc
poza de profil
Accesare fonduri pentru infiintare scoala IT Buna ziua,As dori sa infiintez o scoala pentru pregatirea unor viitori software engineers. Este posibil sa accesez fonduri europene pentru un asemenea tip de start-up? Daca da, in ce program ma incadrez? Care sunt conditiile pe care ar trebui sa le indeplinesc? Multumesc
poza de profil
PFA cod CAEN 7830 As dori sa aflu daca un PFA infiintat in luna august 2015 poate fi eligibil pentru masura 6.2 si daca documentatia trebuie intocmita de catre persoana fizica sau este obligatorie contractarea unui consultant autorizat. In al doilea caz, va rog sa-mi spuneti care este costul si daca este eligibil pentru proiect. Multumesc.
poza de profil
Utilaje Bună ziua. As dori sa știu dacă la achiziția de utilaje se pot cumpăra, de ex, un excavator și un utilaj de deszăpezire? Mulțumesc.
poza de profil
Informatii 6.4 1. Se pot deconta cheltuielile cu consultanta in cadrul masurii 6.2 ,si in ce procent?2.Acizitia de mijloace de transport pt marfuri (cap de tir,masini ) este eligibila in cadrul masurii 6.4 /6.2 ?3.Se poate face constructie/modernizare la cladiri cu un contract de inchirierea ,comodat pe 10 ani la notar in cadrul masurii 6.4?4.Se pot achizitiona doar echipamente pt restaurante din mediul rural in cadrul masurii 6.4 si care sunt zonele permisive?5.Se pot accesa doua sau trei coduri CAEN de un solicitant in cadrul uni proiect? De exemplu agropensiune ,activitati de agrement ,restaurant si daca da intensitatea sprijinului ajunge la 90%?6.Un solicitat poate avea pe langa sediul si punctul de lucru aferente proiectului in mediul rural un alt/alte puncte de lucru in mediul urban pe alte activitati sau chiar aceiasi?7.Daca dupa ce finalizam proiectul pentru o agropensiune in cadru masurii 6.4,vrem sa extindem prin un alt proiect o alta agropensiune in continuarea primei ca fiind agropensiune 2 se considera crearea de conditii artificiale? Sau trebuie sa construiasca o alta fara sa fie alipita de prima?8.Crearea de locuri de muncă este obligatorie,trebuie un anume numar sau dupa specificul activitatii?9.Satele apartinatoare de oras sunt eligibile?10.Proiecte ce vizează activități de producție din sectoarele cu potențialde creștere.,ce vizează activități conform codului CAEN aferent activității de producție scorate din industria creativa sa zicem in speta, Alte activitatii de editare,poate sa primeasca intensitatea sprijinului de 90%?11.Ajutoarele de minimis se consideră acordate în momentul în care dreptul legal de a beneficia de aceste ajutoare este conferit întreprinderii în temeiul legislație naționale, indiferent de data la care ajutoarele de minimis se plătesc întreprinderii respective,poate fi considerata data semnarii contractului de finanatare sau o alta data?
poza de profil
Informatii 1 Sunt eligibile doar restaurantele clasificate conform Ordinului 65/2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, cu modificările şi completările ulterioare, din zonele cu potențial turistic ridicat, dar insuficient dezvoltate din punct de vedere turistic, în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 142 din 28 octombrie 2008 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national Secţiunea a VIII - a - zone cu resurse turistice, cu modificările și completările ulterioare .Exista o lista cu astfel de zone,din hasurarile de pe harta nu se ntelege mai nimic sau cum se pot identifica?2. Activități turistice (ex: servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement și alimentație publică) Toate beneficiaza de intensitatea sprijinului de 90%?3. Conflictul de interese intre beneficiar/ comisiile de evaluare și ofertanți:sunt în relație de rudenie până la gradul IV sau afin, adica inclusiv gradul IV sau doar III pana la IV,de exemplu verisori intra in conflictul de interese?4. Pot sa fiu reprezentant legal la doua proiecte? Pot sa am acelasi consultant la ambele?5. . Dvs. Acordati si consultanta in elaborarea si implementarea de proiecte?
poza de profil
intrebare cabinet medical Buna ziua, ma intereseaza daca sunt accesibile fonduri ptr. codul CAEN 8622, extindere si modernizare cabinet medical organizat sub forma de srl. Va multumesc GIS
poza de profil
Fonduri pentru Start-up Buna ziua ,Un student de 19 ani ,care si-a infiintat luna aceasta un SRL-D ,ce fonduri poate accesa in 2015 pentru activitati recreative ?
poza de profil
Fonduri europene pentru produse IT cu target international Sunt cofondator la un startup in care construim o noua platforma online prin care speram sa putem schimba cum se face entertainmentul. Produsul nu e pentru Romania, va fi initial lansat in UK, urmand alte piete ca US, Australia.Este vre-un program la care ne-am putea incadra sa aplicam pentru fonduri europene nerambursabile?Multumesc.
poza de profil
Fonduri Europene Pentru Inovare As dori sa stiu ce programe putem accesa, ca firma privata in Romania, pentru a finanta activitati de inovare/cercetare in IT. Stiu ca exista Horizon2020 la nivel european, dar ar fi interesant daca exista si alte programe, poate la nivel national, care sa acopere aceesi zona de activitate, in special pentru start-upuri/IMMuri. Va multumesc,Liviu
poza de profil
Fonduri Europene IT Buna ziua!In prezent sunt student al facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, anul4. Ma intereseaza cat de greu se pot accesa fonduri europene pentru a deschide o firma de software, mai ales acum cand piata IT pare oarecum saturata de numarul mare de firme care s-au deschis in ultimul timp. Eu am cateva idei, dar ma intereseaza care este procedeul pentru a obtine o finatare europeana pentru acest domeniu, care este suma care se poate accesa maxim si care sunt conditiile de dupa primirea banilor.Multumesc!
poza de profil
neclaritati ghiduri solicitant Buna ziua,Unul din motivele situatiei dezastruoase in absorbtia fondurilor UE , pe langa incompetenta si reaua vointa a autoritatilor, este si neclaritatile si ambiguitatile din Ghiduri. Nu este cazul acum sa va dau exemple concrete, dar ca si reprezentant al unei asociatii cu pretentii, din care faceti parte, va intreb care sunt demersurile dvs. pentru a contribui macar la corectarea acestori erori din Ghiduri??? NU AVEM FEED BACK pentru sugestiile trimise la autoritati pentru drafturile ghidurilor publicate pana acum. SUntem interesati sa stim parerea autoritatilor despre sugestiile noastre, dar din pacate consultarea cu care se lauda ei nu este decat apa de ploaie, deoarece am vazut ca greselile din Ghiduri raman, cu toate interventiile noastre! Deci, care sunt demersurile pe care le aveti in vedere pentru rezolvarea acestei probleme???? Multumesc
poza de profil
Agroturism Va rog sa-mi spuneti daca un hotel plutitor cu 8 camera poate fi asimilat cu o pensiune, in acest caz putand beneficia de de fonduri pentru dezvoltare?Doru Vladescuwww.hotelplutitorarca.com
poza de profil
fonduri UE & guvernamentele Buna ziua,as dori sa infiintez un PF/SRL-D pentru o firma de contabilitate. Care este cea mai buna optiune pentru a obtine aceste fonduri ? Ce fonduri pot obtine ? Cine firma de consultanta mai luat astfel de fonduri din zona Moldovei ? Multumesc.
poza de profil
r Buna ziua. In cadrul submasurii 42 a PNDR a fost aprobata in acest an o schema deajutor de stat prin care se finanteaza procesarea secundara a produselor agricole, inclusiv brutarii. Nu este o conditie locatia investitiei, care poate fi amplasata atat in mediul urban cat si in rural. Schema continua vechile scheme valabile 2013 si poate finanta investitia dumneavoastra. Desi nu este anuntat un termen de lansare a schemei, cred cava intra in pachetul de apel de proiecte septembrie octombrie 2015.
poza de profil
r Buna ziua. Am raspuns deja mai sus..
poza de profil
accesare fonduri Se pot obtine fonduri (ce suma si prin ce program) pentru infiintarea unui SRL-D, cod CAEN 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, respectiv pentru achizitia/constructia unei cladiri care sa reprezinte sediul pentru desfasurarea activitatii (inclusiv a unei sali pentru tinere cursuri/consultanta gratuita pt debutantii in domeniu)? multumesc
poza de profil
r Buna ziua. Pentru proiectul dumneavoastra sunt disponibile submasurile 62 si 64 din PNDR. Ghidurile solicitantului sunt disponibile pe site-ul AFIR (fost APDRP).Puteti folosi linkul www.apdrp.ro.Sintetizez mai jos cateva conditii pe care eu le consider esentiale,fara a le putea cuprinde pe toate:- nu sunt eligibile pensiunile turistice (precum invechea masura de finantare 313) ci doar celeagroturistice, maxim 8 camere, cu conditia ca beneficiarulsa dovedeasca asigurarea mesei pentru turisti din productie proprie sau din produse locale, sau detinerea unui atelier mestesugaresc.- procentul de finantare este 90%;- agropensiunea trebuie sa se afle in mediul rural (comuna sau sat apartinator de comuna, nu oras sau sat apartinatorde oras).- proiectele vor fi finantate printr-o schema de minimis, deci fima care beneficiaza nu trebuie sa depaseasca pragul de ajutor de minimis de 200.000 de euro in ultimii 3ani.
poza de profil
r Buna ziua.Proiectul dumneavoastra se integreaza in obiectivele axei 2 a Programului operational de competitivitate (POC). Calendarul de lansare anuntat pentru apelul de proiece presupune lansarea primei sesiuni toamna aceasta (septembrie-octombrie), iar proiectul trebuie depus de un cluster IT. Ghidul solicitantului este publicat pe site-ul MCSI, acolo puteti vedea in detaliu celelalte conditii de eligibilitate.
poza de profil
r Buna ziua.E un subiect lung, raspund sintetic. La proiectele mici,de 30.000 - 50.000 de euro,va recomand sa va interesati daca exista programe de consultanta gratuite pentru beneficiar. (au existat in trecut, iarprogramul PNDR are o axa dedicata care finanteaza consultantii care participa la licitatie sa acorde gratuit acest tip de asistenta)Pentru proiectele mijlocii si mari (100.000 de euro sau mai sus),cautati o firmacare a implementat cu succes cateva proiecte si alocati-va un timp sa luati referinte. E important sa fi implementat proiecte similare sau aprobiate de proiectul dumneavoastra. Criteriul pretului consultantei il consider ca ar trebui sa conteze 30-40% in alegerea dumneavoastra, dupa calitatea dovedita a serviciului prestata, masurata in primul rand prin rata de succes la implementare a proiectelor pe care acel consultant le-a derulat in trecut.
poza de profil
r Buna ziua.Pentru a stabili ce culturi sunt favorabile pentru zona dumneavoastra din punct de vedere al finantatorului, va recomand sa consultati pe site-ul APDRP tabelul care contine gradul de favorabilitateal fiecarei culturi pe zone.Acesta va da o referinta clara daca puteti obtine finantare pentru acel tip de plantatie, desi nu este exclus ca finantatorul sa fi considerat ca o cultura are un grad de favorabilitate redus pentru o anumita zona, dar din punct de vedere tehnologic aceasta sa fie fezabila si invers.Dupa consultarea gradului de favorabilitate aveti nevoie de un tehnolog care sa va dea un punct de vedere asupra fezabilitatii culturii pe tipul de teren (sol, microclima)Exista finantare pentru proiectul dumneavoastra in cadrul submasurii 41 sau 41a, aceasta din urma doar pentru plantatii de pomi fructiferi. Masurile cer un aport intre 10-50% din valoarea eligibila a proiectului plus cheltuieli neeligibile, iar procentul se individualizeaza tinand cont de mai multe criterii (zona de constrangeri, varsta aplicantului, etc)
poza de profil
r Doua probleme ati ridicat:1. Lipsa de suport din partea autoritatilor esteo problema pe care o consider reala si acuta. Cred eu ca porneste de la motivatiafunctionarului de a-si apara spatele versus de a promova proiectele si este o problema de fond, strategica, sistemica, rezolvabila ori printr-o mobilizare comuna ori prin trecerea timpului si batatorirea cailor de realizare a proiectelor. Exista totusi un salt mare fata de 2007,acum autoritatile de management si de implementare au o experienta relevanta in spate, iar multe probleme care s-au rezolvat vazand si facand in 2007-2013 acum au solutii mult mai clare si se cunosc inca de la inceputul proiectelor. 2. Neseriozitatea oamenilor din agricultura - nu cred case poate generaliza, dar eun fenomen care exista. Una din solutii pentru prevenirea acestui fenomen a fost implicarea beneficiarilor directi in implementarea si exploatarea de zi cu zi a investitiei. Altii au ales sa plateasca mai mult oamenii, cu bonus de performanta .Ce spun eu nu sunt lucruri noi,ele se aplca oriunde. Am implementat zeci de prioiecte in agricultura si din ce stiu toate merg bine,deci solutii sunt.
poza de profil
r Buna ziua.1. Este mai greu pe noul POC axa 1. In primul rand o mare parte din bani, aproape jumatate, sunt alocati in zona de transfer tehnologic, adica te obliga sa obtii rezultate in cercetare cu valoare practica si care pot fi transformate in produse si serviciide piata. Noi suntem obisnuiti cu abordarea cercetarii teoretice,valoroasa si ea,dar insuficient pusa in practica.Concurenta pe axele clasice de investitii in infrastructura ne asteptam sa fie mult mai mare decat in trecut, cand stateau sesiunile deschise cu anii si nu se absorbeau banii. Acum in doua focuri de cateva luni, anul acesta si anul viitor, se va absorbi tot pe 7 ani.2. Decizia a fost politica si se incearca salvarea a cat mai mult din sumele cu risc de dezangajare. E o decizie corecta, desi impactul va fi mic, maxim 10% vor reusi sa faca zic eu, oricat ar accelera.Un proiect in 5 luni nu e floare la ureche
poza de profil
r Buna ziua.Din pacate acest sector, al plantelor energetice, nu a fost si nu este in prioritatile niciunui program. Pe agricol nu ia puncte, iar pe forestier nu intra datorita ciclului scurt de exploatatie. Probabil prin strategiile de specializare inteligenta ce vor fi finantate transversal prin toate programele operationale si europenepot fi incluse aplicatii ale plantelor energetice cum ar fi perdele de protectie sau ecologice, culturi care utilizeaza terenul neproductiv, etc. De-abia in toamna va pot da un raspuns daca vor fi sau nu finantate.
poza de profil
r Buna ziua.1. Estimez octombrie, dupa aprobarea strategiilor regionale de specializare inteligenta si ale ghidurilor.2.Cu siguranta nu se vor aloca toti banii pe un an si sunt de acord cu argumentul invocat.Probabil se va merge pe strategia de la POC de 2-3 apeluri pe 2-3 ani, mai mult e cam mult pentru ca ne intindem iar cu implementarea si iesim din termen.3. Foarte putini intr-adevar, din pacate nu mai poate fi schimbata alocarea, ci doar eficienta cheltuirii banilor prin directionarea lor in zonele cu maxim impact.4. Da, singura regula ce trebuie respectata este cea de minimis pentru proiectele care intra sub incidenta acesteia (maxim 200.000 de euro pe 3 ani)
poza de profil
r Buna ziua. Vad doua lucruri diferite:1. Proiect generatorde profit versus proiect negenerator de profit (mai corect ar fi de venituri). Cand faci un proiect cu componenta social de exemplu, dar furnizezi servicii cu bani, acestiase scad din grand dupa un mecanism de calcul care sa evite suprafinantarea. Daca nu obrii venituri, pastrezi integralgrantul.2. Activitati generatoare de profit ale unui ONG sunt acele activitati pe care ONG-ul le raporteaza in bilant ca si comerciale, au scop comercial si se supun taxarii normale.
poza de profil
infiintare afacere neagricola - productie de peleti si bricheti buna ziua ! m-ar interesa sa accesez fonduri pt productia de peleti si bricheti , detin un SRL si o casa in zona rurala unde pot desfasura activitatea ...............multumesc ! o zi buna !
poza de profil
r In concluzie, nu trebuie sa inregistreze activitati comerciale. Aici depinde de formularea exacta din ghid, daca imi dati contextul va pot raspunde aplicat.
poza de profil
proiect agroturism Detin un teren agricol in suprafata de 1600mp cu acces la drum, curent electric, apa curgatoare si posibilitati apa potabila. Pot face un proiect pentru agroturism?
poza de profil
r Buna ziua. Desi nu s-a anuntat oficial, stim ca exista consultari publice pentru ghidul submasurii 7.2, deci acesta este probabil ca va fi inclus in noul pachet de masuri lansate de APDRP dupa cel de pe 8 iulie, estimativ in luna septembrie.
poza de profil
r Buna ziua.Fonduri pentru azil din cate stiu nu au existat si nu vor exista decat pentru institutiile publice, pentru azilurile pe care le aveau in management. Nu cunosc un program care sa finanteze acest obiectiv pentru beneficiari privati.Service-urile auto iau un punctaj bun si au sanse de finantare pe masurile 6.2 si 6.4 ale PNDR, cu conditia ca investitia sa fie in mediul rural. Daca este in mediul urban sunt sanse sa poata fi finantate pe axa 2 POR daca vor fi prinse in prioritatile de finantare ale regiunii. Probabil septembrie este luna in care informatiile despre POR vor fi complete.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri