Redacția StartupCafe.ro

Câțiva cercetători ai OpenAI (Chat GPT) ar fi dezvoltat următorul pas al inteligenței artificiale

Inteligență artificială generală

Mai mulți cercetători ai OpenAI au semnat o scrisoare de avertizare către Consiliul de Administrație în care menționau un nou model de inteligență artificială care atingea nivelul cognitiv al omului, potrivit unor surse Reuters, citate de News.ro.

După ce a fost contactat de Reuters, OpenAI a recunoscut, într-un mesaj intern adresat personalului, un proiect numit Q* (Q-Star) şi o scrisoare adresată Consiliului înainte de evenimentele din weekend.

Unele persoane de la OpenAI cred că Q* ar putea fi o descoperire în căutarea de către startup a inteligenţei artificiale generale (AGI), potrivit sursei citate.

Noul model a fost capabil să rezolve anumite probleme matematice. Cu toate că efectua doar calcule matematice la nivelul elevilor de şcoală primară, faptul că a reuşit astfel de teste i-a făcut pe cercetători să fie foarte optimişti cu privire la viitorul succes al modelului AI, a spus sursa citată.

Ce este AGI

Inteligența artificială generală este definită prin sisteme autonome ce depăşesc oamenii în majoritatea sarcinilor valoroase din punct de vedere economic.

În prezent, inteligenţa artificială generativă este bună la scriere şi la traducerea limbilor străine prin prezicerea statistică a următorului cuvânt, iar răspunsurile la aceeaşi întrebare pot varia foarte mult. Dar abilitatea de a face matematică - unde există un singur răspuns corect - presupune că IA ar avea capacităţi mai mari de raţionament, asemănătoare cu inteligenţa umană.

Spre deosebire de un calculator care poate rezolva un număr limitat de operaţii, AGI poate generaliza, învăţa şi înţelege.

Ce menționa scrisoarea cercetătorilor

În scrisoarea lor către Consiliu, cercetătorii au semnalat probele de inteligenţă artificială şi potenţialul pericol, au declarat sursele, fără a preciza care sunt îngrijorările exacte legate de siguranţă semnalate în scrisoare.

De asemenea, aceștia au semnalat activitatea unei echipe de "cercetători în domeniul inteligenţei artificiale", a cărei existenţă a fost confirmată de mai multe surse. Grupul, format prin combinarea echipelor anterioare de la "Code Gen" şi "Math Gen", explora modul de optimizare a modelelor de inteligenţă artificială existente pentru a le îmbunătăţi raţionamentul şi, în cele din urmă, pentru a efectua lucrări ştiinţifice, a declarat una dintre persoane.

Scrisoarea a fost înaintată Consiliului cu o zi înainte de ieșirea lui Sam Altman din companie de vinerea trecută. De atunci, au fost numiți doi directori generali, Altman și co-fondatorul Brockman au fost preluați de Microsoft, iar în cele din urmă, aceștia s-au întors în companie cu un consiliu de administrație nou.

Parallax

Vizualizari
295
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.92

publishing: 3.11

expertise: 0.08

rating: 1.594

Articole publicate : 822
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri