Răzvan Tătaru

20 de ani de Facebook. Cum arăta primul profil, al fondatorului Mark Zuckerberg

Profilul lui Mark Zuckerberg, șeful Meta, în 2004

Platforma Facebook aniversează 20 de ani, timp în care compania fondată de Mark Zuckerberg a preluat mai multe platforme și firme, printre care Instagram, WhatsApp și Oculus, și în care a lansat o inițiativă pentru „internetul viitorului” prin Metaverse.

Facebook a împlinit 20 de ani de la lansare. Platforma a fost lansată la inițiativa studentului de atunci de la Harvard, Mark Zuckerberg. Astăzi, fondatorul Meta (Facebook) are o avere de peste 167 miliarde dolari, potrivit Forbes.

Platforma a fost creată în anul 2004, alături de colegii săi de cămin și studenții Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz și Chris Hughes. Eduardo Saverin are origini românești, bunicul său patern fiind evreu născut în România (Eugen Saverin).

Facebook a cumpărat în anul 2012 platforma Instagram pentru suma de 1 miliard dolari, iar în 2014 aplicația de mesagerie WhatsApp pentru suma de 19 miliarde dolari. Tot în 2014, Meta a cumpărat și firma Oculus, de produse pentru realitate virtuală, pentru aproximativ 2 miliarde dolari.

În anul 2021, s-a schimbat numele companiei din Facebook în Meta pentru a accentua eforturile de a face „metaverse” o realitate - spații 3D în care utilizatorii se întâlnesc, comunică, socializează, se joacă, folosind tehnologii de realitate virtuală, realitate augmentată, smart glasses.

Compania a întâmpinat o multitudine de probleme de-a lungul anilor, cum ar fi scandalul Cambridge Analytica, companie care se ocupa cu operaţiuni psihologice prin analize de date, pe care le-a obţinut şi cu sprijinul Facebook.  

În anul 2009, Sheryl Sandberg a fost numită director de operațiuni (COO) al companiei, a doua cea mai importantă poziție în companie. Cu ajutorul ei, Facebook a crescut din punct de vedere financiar, printr-o strategie de vânzări de publicitate, și a trecut peste problemele apărute de-a lungul timpului, inclusiv peste scandalul Cambridge Analytica. În rolul acesta a stat până în 2022, atunci când a anunțat că renunță la post.

Aceasta a rămas în consiliul de administrație de atunci și va sta până în mai 2024, afirmând că nu va mai rămâne în structura administrativă, arată Wall Street Journal.

Meta, compania anterior numită Facebook, a depășit 1200 miliarde dolari, valoare de piață pe bursă. Toate aplicațiile Meta au acum 3,19 miliarde de utilizatori zilnic, în creştere de la 3,14 miliarde de utilizatori în urmă cu un trimestru.

Compania lui Zuckerberg a anunțat de curând că platforma nou lansată Threads a atins numărul de 130 de milioane de utilizatori, așa cum am mai scris pe StartupCafe.ro.

Cum arăta primul profil de pe Facebook, al lui Zuckerberg

Mark Zuckerberg și Facebook

Mark Zuckerberg, fiul unui dentist şi al unui medic psihiatru, a crescut cu trei surori în Dobbs Ferry, New York. Acesta era un împătimit al tehnologiei încă din școala generală, iar în liceu a creat un program prin care acesta putea comunica cu tatăl său, aflat la biroul său de stomatologie.

Odată intrat la Harvard, și-a câștigat o reputație bună ca programator. Acesta a spart baza de date a administratorului de cămine a universității și a creat "Face mash", o aplicaţie care aduna toate pozele şi date despre colegii săi de an.

În mai puţin de patru ore de la lansare, aplicaţia avea peste 22.000 de vizualizări, dar conducerea universităţii a cerut să fie închisă pe motive de încălcarea vieţii private şi probleme de securitate.

Zuckerberg, alături de colegii săi de facultate, au renunțat la facultate în data de 4 februarie 2004, când s-a lansat rețeaua de socializare, pentru a continua dezvoltarea ei.

În 2010, revista Time l-a numit „Omul anului”. Tot atunci apărea filmul „The Social Network", care prezenta povestea apariţiei Facebook, însă Zuckerberg insistă că o mare parte dintre detaliile din film nu erau conform realităţii.

Zuckerberg a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soție, colega Priscilla Chan, în anul 2003. În anul 2012, aceștia s-au căsătorit, iar acum au trei fete, cea mai mică fiind născută în martie 2023.

Parallax

Vizualizari
501
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri