Raluca Abrihan

15 ani de Facebook: Cele mai importante momente din viaţa şi cariera lui Mark Zuckerberg şi ale reţelei de socializare

Thumbnail

Cea mai populară reţea de socializare a împlinit 15 ani de când tânărul student la Harvard, Mark Zuckerberg lansa Facebook dintr-o cameră de cămin . Astăzi, şeful Facebook are o avere de 71 de miliarde de dolari. Iată cele mai importante momente din cariera lui şi cea a Facebook, care s-a confruntat în ultimii ani cu scandaluri uriaşe.

În ultimii doi Facebook a trecut prin câteva momente dificile, poate cel mai răsunător dintre acestea fiind scandalul Cambridge Analytica, compania se ocupă cu operaţiuni psihologice prin analize de date, pe care le-a obţinut şi cu sprijinul Facebook. Astfel că, Mark Zuckerberg a fost chemat să dea explicaţii legate de implicarea companiei pe care o conduce în faţa Congresului Statelor Unite, iar acesta este doar un exemplu dintre multele momente importante din cariera şefului reţelei de socializare, notează businessinsider.com.

  • Mark Zuckerberg, fiul unui dentist şi a unei medic psihiatru, a crescut Dobbs Ferry, New York, într-o familie cu alţi trei fraţi.
  • La 12 ani Mark a creat primul program de mesagerie, numit "Zucknet" şi a început să facă jocuri video pentru prietenii lui, iar în liceu a creat o platformă de muzică prin streaming de care atât compania AOL, cât şi Microsoft s-au arătat interesate, dar Zuckerberg le-a refuzat ofertele.
  • Totodată, tânărul programator era pasionat de istorie şi scrimă.
  • La scurtă vreme după ce a fost admis la Harvard el şi-a câştigat reputaţie de foarte bun programator, mai ales după ce a spart baza de date a administratorului de cămine a universităţii şi a creat "Face mash", o aplicaţie care aduna toate pozele şi date despre colegii săi de an. În mai puţin de patru ore de la lansare, aplicaţia avea peste 22.000 de vizualizari, dar conducerea universităţii a cerut să fie închisă pe motive de încălcarea vieţii private şi probleme de securitate.
  • Pe 4 februarie 2004 a creat Facebook, alături de alţi colegi, şi a renunţat la facultate pentru a continua dezvoltarea reţelei de socializare.
  • Înainte de a renunţa la şcoală a apucat să o cunoască pe Priscilla Chan, o colegă de facultate, care i-a devenit apoi soţie.
  • Prima runda de finanţare (serie A) obţinută de Facebook a fost de 12,7 milioane de dolari, pe când Zuckerberg abia împlinise 21 de ani.
  • În 2010, revista Time l-a numit “Omul anului”. Tot atunci apărea filmul "The Social Network", care prezenta povestea apariţiei Facebook, însă Zuckerberg insistă că o mare parte dintre detaliile din film nu erau conform realităţii.
  • Astăzi, peste 2 miliarde de oameni au cont pe Facebook, iar ocmpania face multe miliarde de dolari anual din reclamele pe care le afişează acestor utilizatori.
  • Pe 18 mai 2012, Facebook a fost listată la bursă, reuşind să obţină prin IPO-ul (oferta publică iniţială) 16 miliarde de dolari, cel mai mare IPO din al unei companii IT din istorie. Iar Zuckerberg urca pe locul 29 în topul celor mai bogaţi oameni din lume.
  • El este pasionat de limba chineză şi a reuşit într-un timp destul de scurt să înveţe limba la un nivel destul de avansat.
  • În 2015 s-a născut primul copil al cuplului Mark&Priscilla, o fetiţă pe nume Max. Tot atunci cei doi au anunţat că în următorii ani Zuckerberg îşi va vinde pe rând toate acţiunile pe care le deţine în Facebook (care valorau la momentul respectiv circa 45 de miliarde de dolari) pentru a investi banii în proiectul Chan Zuckerberg Initiative, o fundaţie care lucrează la proiecte de educaţie şi cercetare în sănătate.
  • În 2016 cei doi au investit 3 miliarde de dolari într-un proiect care încearcă să vindece “toate bolile”.
  • În mai, 2017, ei au anunţat că mai aşteaptă un copil.
  • Printre cele mai importante investiţii în startup-uri făcute de Facebook se numără Instagram (1 miliard de dolari), WhatsApp (19 miliarde de dolari) şi Oculus (2 miliarde de dolari). De asemenea, şi-a anunţat intenţia de a cumpăr Snapchat cu 3 miliarde de dolari, dar şeful aplicaţiei, Evan Spiegel, a refuzat oferta.
  • Anul trecut, Zuckerberg s-a întors la Harvard pentru a ţine un discurs, fiind cel mai tânăr invitat al Universităţii. El a vorbit despre importanţa unor subiecta ca: încălzirea globală, sărăcie şi modernizarea democraţiei.
  • În ultimii doi ani, Zuckerberg se confruntă cu o revoltă asupra modului în care Rusia a folosit Facebook pentru a răspândi propagandă politică în timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016 și asupra felului în care Cambridge Analytica a colectat datele personale de la milioane de utilizatori Facebook pentru a influenţa alegerile din SUA şi referendumul pentru Brexit.
  • Anul trecut, New York Times a publicat un articol potrivit căruia Facebook a angajat o companie de relații publice pentru a-i discredita pe cei care critică Facebook prin a-i asocia cu numele lui Soros. Zuckerberg a negat că ar avea legătură cu aşa ceva.
  • În martie, anul trecut, a fost lansată campania #DeleteFacebook ca urmare a scandalului Cambridge Analytica.
  • Recent, presa străină nota că, în disperarea de a deţine cât mai multe date în plus faţă de alte reţele de socializare din piaţă, Facebook plătea în secret anumiţi utilizatori, ca aceştia să îşi instaleze “Facebook Research”, aplicaţie prin care compania avea acces la foarte multe date din dispozitivele utilizatorilor respectivi.

Surse: businessinsider.com, techcrunch.com.

Parallax

Vizualizari
2213
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri