Raluca Abrihan
Din disperarea de a deţine cât mai multe date în plus faţă de alte reţele de socializare din piaţă, Facebook plătea în secret anumiţi utilizatori, ca aceştia să îşi instaleze “Facebook Research”, aplicaţie prin care compania avea acces la foarte multe date din dispozitivele utilizatorilor respectivi, scrie TechCrunch.com. Acestă informaţie apare la mai puţin de un an de la scandalul Cambridge Analytica.
Aplicaţia de iOS, despre care scrie TechCrunch, a fost, între timp, suspendată de Facebook, deşi îniţial compania susţinea că o astfel de aplicaţie este în regulă şi nu intenţionează să oprească activitatea “Facebook Research”.
Publicaţia notează că reţeaua de socializare crease o aplicaţie prin care colecta date de la utilizatori, atât adulţi cât şi adolescenţi, pe care îi plătea cu 20 de dolari pe luna dacă îşi instalau acest VPN prin care să se lase “spionaţi”. Cei cu vârste între 13 şi 17 ani aveau nevoie de acordul părinţilor pentru a-şi instala aplicaţia şi a fi plătiţi.
Aplicaţia urmărea prin datele colectate să analizeze toate obiceiurile utilizatorilor, în special cele de consum. De altfel, Facebook le-a cerut acestora chiar şi screenshot-uri (capturi de ecran) cu istoria comenzilor plasate pe magazinul online Amazon. Însă, odată instalată aplicaţia, reţeaua de socializare avea acces la pozele utilizatorilor, video-uri, mailuri, mesage, căutări web, activitatea online, date de localizare şi multe alte informaţii.
TechCrunch mai notează că Facebook ar fi suspendat această aplicaţie la cererea Apple, pe motiv că ar încălca regulamentul magazinului de aplicaţii iOS. Mai mult, şeful Apple, Tim Cook, a criticat în mai multe rânduri practicile de colectare de date ale Facebook.
Această problemă vine la mai puţin de un an după ce Facebook a fost implicată în scandalul Cambridge Analytica, acuzată că a cules informaţii private de la peste 50 de milioane de utilizatori ai reţelei de socializare pentru a le folosi în operaţiuni psihologice prin analize de date.