Claudiu Zamfir
Ordiul ministerial care introduce noua procedură de justificare a scutirii de impozit pe venit pentru programatori aduce o clarificare a textului normativ, dar și un mare pas înapoi, pas ce va afecta firmele mici din IT, atrage atenția, luni, consultantul fiscal Adrian Bența, într-un punct de vedere transmis StartupCafe.ro.
L-am rugat pe consultatul fiscal Adrian Bența să analizeze noul Ordin de ministri care va intra în vigoare de la 1 iulie 2017 și care stabileste cine va mai putea beneficia de scutirea de impozitul pe venit de 16% pentru programatori.
StartupCafe a scris că de la 1 iulie va intra în vigoare Ordinul nr. 409/4020/737/703/2017 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, prin care se decide cine beneficiază de sutirea de impozitul de 16% pe venitul salariaților programatori. Ordinul aparține miniștrilor Comunicațiilor, Muncii, Finanțelor și Educației.
Noul ordin vine cu două modificări la legislația în vigoare:
Noua legislație reintroduce o condiție de acordare a scutirii de impozitul de 16% la veniturile programatorilor. Condiția este ca angajatorul să fi obținut venituri de minimum 10.000 de euro pe fiecare programator angajat, într-un an fiscal întreg în urmă.
”Angajatorul a realizat în anul fiscal precedent și a înregistrat distinct în balanțele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinată comercializării;
veniturile anuale prevăzute mai sus au o valoare de cel puțin echivalentul în lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Națională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit” - prevede noul ordin, care va intra în vigoare de la 1 iulie 2017.
Noul ordin, care va intra în vigoare de la 1 iulie, elimină condiția ca firmele beneficiare de scutirea de impozit pe veniturile programatorilor să facă produse soft finale, condiție care se regăsește în legislația încă în vigoare.
Eliminarea sintagmei ”produs final” din legislația încă în vigoare ar urma să aibă un efect benefic pentru firmele de software din piață.
Legislația încă în vigoare, emisă de guvernarea Cioloș în decembrie 2016, prevede că:
”Activitatea de creaţie de programe pentru calculator, în sensul prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, reprezintă prestarea efectivă a uneia dintre activităţile de creare de programe pentru calculator corespunzătoare ocupaţiilor specifice menţionate în anexă în scopul realizării unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializării”.
Noul ordin, care va intra în vigoare de la 1 iulie 2017, prevede aici că:
”Activitatea de creare de programe pentru calculator, în sensul prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, reprezintă prestarea efectivă a uneia dintre activitățile de creare de programe pentru calculator corespunzătoare ocupațiilor specifice menționate în anexă”.
Multumesc!