Claudiu Zamfir

Consultant fiscal: Noua impozitare a programatorilor, un mare pas înapoi ce va afecta firmele mici de IT

Imagine principala
Adrian Benta

Ordiul ministerial care introduce noua procedură de justificare a scutirii de impozit pe venit pentru programatori aduce o clarificare a textului normativ, dar și un mare pas înapoi, pas ce va afecta firmele mici din IT, atrage atenția, luni, consultantul fiscal Adrian Bența, într-un punct de vedere transmis StartupCafe.ro.

L-am rugat pe consultatul fiscal Adrian Bența să analizeze noul Ordin de ministri care va intra în vigoare de la 1 iulie 2017 și care stabileste cine va mai putea beneficia de scutirea de impozitul pe venit de 16% pentru programatori.

Ce spune Adrian Bența:

  • Recentul ordin ce introduce noua procedură de justificare a scutirii de impozitul pe venit  pentru programatori aduce o clarificare a textului normativ, dar și un mare pas înapoi, pas ce va afecta societățile mici.
  • Clarificarea constă în faptul că se acordă scutire aplicată la impozitul pe venitul din salarii aplicată programatorilor ce fac activitate de programare, respectiv noțiunea va cuprinde și acea activitate făcută de către un subcontractor IT către o companie mai mare. Vechile propuneri normative au prevăzut condiția ca activitatea de programare să se concretizeze într-un produs finit, fapt ce lăsa loc de multe interpretări pentru organele de inspecție fiscală.
  • Noul act normativ elimină această constrângere, însă readuce obligația realizării unui plafon de 10.000 euro, venituri din soft, realizat în anul precedent pentru fiecare salariat ce primește scutirea.
  • Această constrângere afectează probabil societățile mici sau chiar zona aceasta de antreprenoriat când o societate nu și-a identificat un portofoliu major de clienți.
  • Desigur, pentru primul și al doilea an de funcționare pentru firmele noi înființate nu se pune problema acestui plafon, însă ulterior va introduce ceva constrângeri pentru micii antreprenori.

StartupCafe a scris că de la 1 iulie va intra în vigoare Ordinul nr. 409/4020/737/703/2017 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, prin care se decide cine beneficiază de sutirea de impozitul de 16% pe venitul salariaților programatori. Ordinul aparține miniștrilor Comunicațiilor, Muncii, Finanțelor și Educației.

Noul ordin vine cu două modificări la legislația în vigoare:

1. Introducerea pragului de 10.000 euro - ce efecte va avea

Noua legislație reintroduce o condiție de acordare a scutirii de impozitul de 16% la veniturile programatorilor. Condiția este ca angajatorul să fi obținut venituri de minimum 10.000 de euro pe fiecare programator angajat, într-un an fiscal întreg în urmă.

Angajatorul a realizat în anul fiscal precedent și a înregistrat distinct în balanțele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinată comercializării;

veniturile anuale prevăzute mai sus au o valoare de cel puțin echivalentul în lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Națională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit” - prevede noul ordin, care va intra în vigoare de la 1 iulie 2017.

2. Eliminarea sitagmei ”produs final” - ce efect va avea

Noul ordin, care va intra în vigoare de la 1 iulie, elimină condiția ca firmele beneficiare de scutirea de impozit pe veniturile programatorilor să facă produse soft finale, condiție care se regăsește în legislația încă în vigoare.

Eliminarea sintagmei ”produs final” din legislația încă în vigoare ar urma să aibă un efect benefic pentru firmele de software din piață.

Legislația încă în vigoare, emisă de guvernarea Cioloș în decembrie 2016, prevede că:

”Activitatea de creaţie de programe pentru calculator, în sensul prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, reprezintă prestarea efectivă a uneia dintre activităţile de creare de programe pentru calculator corespunzătoare ocupaţiilor specifice menţionate în anexă în scopul realizării unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializării”.

Noul ordin, care va intra în vigoare de la 1 iulie 2017, prevede aici că:

Activitatea de creare de programe pentru calculator, în sensul prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, reprezintă prestarea efectivă a uneia dintre activitățile de creare de programe pentru calculator corespunzătoare ocupațiilor specifice menționate în anexă”.

Citește AICI mai multe despre modificările privind impozitarea programatorilor, care intră în vigoare de la 1 iulie 2017

Parallax

Vizualizari
7192
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Flo
Vic
Deci sa inteleg ca daca in iulie/august 2017 imi fac microintreprindere pe servicii IT (cod CAEN 6201 etc) si am angajati care presteaza activitatile mentionate in anexa respectiva, atunci se poate aplica scutirea de impozit pe venit indiferent daca ating plafornul de 10.000 EUR per angajat sau nu? La fel si in 2018, iar din 2019 se va beneficia de scutire doar daca in 2018 s-a atins acel prag?

Multumesc!

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri