De ce nu au patronii angajați suficienți în România? Dragoș Anastasiu: Antreprenorii s-au purtat după principiul „e banii mei, e plin la ușă de oameni care vin”

Antreprenorul Dragoș Anastasiu, care are afaceri de cel puțin 150 de milioane de euro pe an în transporturi și turism, consideră că nu salariile mici din România au condus la plecarea multor români în străinătate și la criza de forță de muncă cu care se confruntă firmele de la noi, ci comportamentul politicienilor și al patronilor, timp de 30 de ani, care ar fi slăbit încrederea populației în perspectiva vieții în țară.

 
 

„Știți ce spun cei care au restaurante în București, ca mine? Cel mai slab chelner care începe azi nu are sub 4.000 de lei la sfârșitul lunii. Cel mai slab! Se spune că oamenii pleacă în străinătate pentru că nenorociții ăștia din HoReCa nu plătesc salarii, vor să se îmbogățească pe spinarea amărâților de absolvenți...

Nu salariile reprezintă motivul pentru care oamenii pleacă. Este lipsa de încredere în viitor. Și aici sunt doi vinovați, în mare parte: o dată, sunt politicienii care au făcut ca încrederea tinerilor în viitorul României să se ducă spre zero și, în al doilea rând, antreprenorii, care, 30 de ani, s-au purtat după principiul <<e banii mei, fac ce vreau, tu stai la coadă, e plin la ușă de oameni care vin>>.

 
 

Așa ne-am comportat noi, antreprenorii, așa am știut să ne comportăm. Și atunci oamenii ăștia nu și-au iubit meseriile, orașul, țara. Toți avem iubirea de țară cu noi cumva, dar nu și-au iubit-o în perspectivă. De asta pleacă”, a afirmat Dragoș Anastasiu, luni, la evenimentul Ziua Antreprenorului, organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

Omul de afaceri a făcut apel la reinvestirea permanentă a profiturilor în firme, pentru dezvoltare pe termen lung.

„Ați avut de a face cu această generație de flămânzi, de oameni care și-au lăsat companiile sărace ca să devină ei bogați, iar acum vine statul pe bună dreptate și le spune <<Băi, dar capitalizați-le, fraților>>”.

M-au întrebat unii de ce am avut succes. Pentru că nu am scos dividende. Și tot ce am avut e acolo, sunt o persoană fizică săracă, cu o companie OK, fiindcă am avut gândirea asta și m-au ajutat și cei 14 ani de Germania, că nu vreau să fac ceva pentru mâine, pentru poimâine, ci pe termen lung”, a susținut Anastasiu, care controlează servicii de transport și turism sub brandurile Eurolines (intrat sub sigla FlxBus) și TUI, pentru România.

La rândul lui, antreprenorul Dragoș Hâncu, a dezvăluit nivelul salariilor din compania IT pe care a fondat-o, Amber Studio, un cunoscut producător român de jocuri video.

„Salariul mediu pentru programatori este undeva la 3.000 de euro net. Salariul mediu pentru testeri, care este nivelul de jos, este undeva la 2.500 de lei. Pe companie, să zicem că salariul mediu este de 1500-2000 de euro”, a spus fondatorul Amber Studio.

Hâncu estimează că firma sa va termina anul 2019 cu venituri de 12 milioane de dolari. „Lucrăm 80% cu SUA, restul cu Europa”, a mai spus șeful Amber Studio.