Claudiu Zamfir

Agentul imobiliar al viitorului vrea să vină în București: Nu au motive să se teamă cei care activează acum în imobiliare

Thumbnail

Urmărește un video cu omul de afaceri care vrea să schimbe afacerilor agenților imobiliari

Regizori de montaj: Adi Iacob și Alexandru Rădulescu

-----

Viitorul agențiilor imobiliare a început deja: o platformă online folosește inteligența artificială pentru a cumpăra și vinde apartamente în Europa și plănuiește să vină și în București. Trebuie să se teamă agenții imobiliari români, care de zeci de ani trăiesc din comisioane de la cumpărătorii și vânzătorii de locuințe? Șeful platformei Kodit.io dă asigurări că nu sunt motive de teamă, într-un interviu video acordat recent StartupCafe.ro, la Helsinki.

 

Pe scurt, startup-ul Kodit cumpără apartamente de la proprietari, le renovează și le vinde mai departe cu o marjă de profit. Totul stă în preț, fără comisioane. Aceasta pare să fie diferența de bază față de agenții imobiliari „tradiționali” din România, care percep comisioane de 1-3% din prețul tranzacției, și de la cumpărător, și de la vânzător.

Mai este și partea de tehnologie: noua agenție imobiliară - un iBuyer - folosește inteligența artificială pentru a evalua un apartament și a-i face proprietarului o ofertă de cumpărare.

„Proprietarii individuali primesc instant oferte de cumpărare cinstite pentru locuințele lor,  flexibilitate la mutare și o oportunitate de a închiria înapoi vechea lor casă,  pentru a evita orice lipsă de cazare temporară. Oferta de cumpărare este între zero și minus 10%  față de ceea ce noi considerăm că este valoarea de piață. Cumpărătorilor le oferim locuințe ușor de achiziționat, renovate și gata de ocupare imediat. Nu avem niciun comision separat, totul stă în preț”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, Kalle Salmi, CEO-ul și cofondator al startup-ului imobiliar.

Platforma activează în prezent în Finlanda (țara de origine), Spania, Polonia și Estonia, dar are în plan să intre și în România.

Am studiat toate zonele metropolitane cu peste 1 milion de locuitori din Europa  și categoric Bucureștiul este unul dintre locurile la care ne-am uitat și sunt convins că vom veni și acolo”, spune antreprenorul finlandez.

Modelul de business al iBuyer-ilor s-a dezvoltat mai ales în SUA, unde lider este platforma iBuyer Opendoor, fondată la San Francisco, în anul 2014. Încet, încet, valul se întinde și în orașele din Europa, dar șeful Kodit susține că agenții imobiliari din București nu trebuie să se teamă că vor fi scoși din business.

Categoric, nu au niciun motiv să se teamă agenții imobiliari din nicio țară.  Ei trebuie să înțeleagă că această afacere se va face,  vor fi tot mai multe companii de real estate tehnologice. Vreau să le spun agenților imobiliari că iBuyer-ii, ca noi, sunt o unealtă în plus în trusa agenților imobiliari. Deci ar trebui să ne utilizeze, nu ducem o luptă împotriva agenților imobiliari”, spune Kalle.

El a fondat Kodit în urmă cu doi ani, împreună cu încă doi cofondatori: Martti Suomela (finalndez) și Nico Rotstein (argentinian). Până acum, numai pentru dezvoltarea platformei tehnologice, startup-ul a obținut investiții de aproape 14 milioane de dolari.

Cea mai recentă rundă de finanțare de capital de risc, de 13 milioane de dolari, din ianuarie 2019, a fost condusă de americanii de la  FJ Labs, unul dintre investitorii Opendoor, compania care a fost un model pentru startup-ul european.

Pentru a-și derula afacerile în mod curent, Kodit dispune, însă, permament de zeci de milioane de dolari, având în vedere că trebuie să se miște rapid și să cumpere locuințe.

Echipa firmei numără circa 40 de oameni, din care numai 15 sunt IT-iști. Restul sunt designeri de locuințe, avocați și mai ales specialiști în imobiliare. Aceștia din urmă merg în teren, evaluează locuințe și negociază prețul final cu proprietarii, după oferta propusă prin platforma de inteligență artificială.

Ei supraveghează și renovările executate cu constructorii. De aici vine și profitul: din locuințele vechi se „eliberează” orice valoare latentă și se fructifică întregul potențial al proprietății pentru a obține un preț de vânzare cât mai mare față de cel de cumpărare.

----

Notă: Reporterul StartupCafe.ro a făcut deplasarea la Helsinki la invitația Comisiei Europene și a Președinției finlandeze a Consiliului Uniunii Europene, cu ocazia evenimentului SME Assembly 2019.

Citește și:

Parallax

Vizualizari
5371
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Florin
Mihalcea
Ce teapa. Aici nu este vorba de agenti imobiliari, este vorba de,, investitori ''

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri