Denisa Crăciun

LISTĂ: 5 startup-uri deschise de români în SUA

poza.jpg

Toți ochii sunt aținți marți, 5 noiembrie 2024, pe SUA: americanii își aleg oficial președintele pentru următorii patru ani. Lupta pentru Casa Albă se dă între candidata democrată Kamala Harris și candiatul republican Donald Trump. Cu această ocazie, am aruncat și noi o privire asupra startup-urilor deschise de români peste Ocean și îți prezentăm 5 dintre ele.

Listă: 5 startup-uri deschise de români în SUA

1. Branch - În 2014, Mădălina Seghete, o antreprenoare originară din Bacău plecată la studii în SUA, a deschis startup-ul Branch, cu sediul central la Palo Alto, California. Startup-ul dezvoltă o tehnologie de deep linking, folosită de companii mari pentru activitățile lor de marketing. Anul trecut, „unicornul” (n.r. o companie nelistată pe bursă, care are o valoare de cel puțin 1 miliard de dolari) a fost evaluat la 4 miliarde de dolari, în urma unei finanțări de 300 de milioane de dolari de la un mare fond de investiții. „Oricine poate avea idei, dar totul este execuția. De obicei, companiile care iau piața nu sunt primele. Noi nu eram primii, n-am știut că erau, dar erau alte companii care făceau ce făceam noi și le-am omorât”, spunea Mădălina Seghete în 2023, într-un interviu acordat StartupCafe.ro

2. MaintainX - Este un startup înființat în 2018, la San Francisco, de antreprenorul de origine română Chris Țurlică, alături de alți trei antreprenori străini. Startup-ul sofware as a service (SaaS) dezvoltă produse de digitalizare a proceselor din companiile industriale, pentru creșterea productivității acestora. În decembrie 2023, startup-ul a ajuns la statutul de „unicorn”, după o finanțare de 50 de milioane de dolari de la mari fonduri de investiții. În MaintainX a investit și miliardarul român Daniel Dines, fondator al companiei româno-americane UiPath, primul „unicorn” fondat în România. 

3. Siena AI - Antreprenorii români Andrei Negrău și Lipsa Popovici au lansat în 2022, la San Francisco, SienaAI. Startup-ul american al românilor a dezvoltat o platformă bazată pe inteligență artificială, de customer service, destinată comerțului electronic. Anul trecut, SienAI a ridicat o finanțare de 4,7 milioane de dolari de la fonduri de investiții americane.

4. Ezra - Startup newyorkez a fost fondat, în anul 2018, de românul Emi Gal alături de co-fondatorul său, Diego Cantor, originar din Columbia. La începutul anului 2024, startup-ul, care dezvoltă o tehnologie inovatoare de imagistică medicală RMN, a obținut o finanțare de 21 milioane de dolari. Runda a fost condusă de Healthier Capital, un fond de investiții lansat de Amir Dan Rubin, fost director al One Medical, divizia de sănătate a gigantului e-commerce Amazon. Startup-ul american fondat de Emi Gal a ajuns, astfel, să strângă investiții de cel puțin 40 de milioane de dolari, în total.

5. Cascade AI - Startup lansat în 2022, la Seattle, de Ana-Maria Constantin, o româncă originară din Caracal, județul Olt, alături de co-fondatorul ei, Pulak Goyal. Recent, startup-ul a primit o finanțare seed de 3,75 milioane de dolari condusă de Gradient, fondul de capital de risc al Google. Cascade AI a atras în total finanțări de capital de risc de 5,4 milioane de dolari în doar 2 ani. Firma Cascade AI a lansat un instrument care folosește tehnologia de inteligență artificială pentru a ajuta echipele de resurse umane din marile companii să gestioneze mai bine pachetele de beneficii și asigurări de sănătate, adesea complexe, pentru angajați. Ana-Maria Constantin, care tocmai și-a obținut cetățenia americană, ne-a acordat și nouă un interviu video pe care îl poți urmări AICI

Surse foto:

Emi Gal: LinkedIn

Chris Țurlică: Ridge VC via Medium

Ana-Maria Constantin: LinkedIn

Mădălina Seghete: StartupCafe.ro

Parallax

Vizualizari
981
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri