Claudiu Zamfir

Tranșa a doua din PNRR, de 3,2 miliarde EUR, depinde de jaloane și ținte „considerate vitale” în 2022 (MIPE)

Thumbnail

Premierul Ciucă a convocat, luni, la sediul Guvernului, Comitetul Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență și a cerut clarificări privind „jaloanele și țintele considerate vitale” pentru aprobarea celei de‑a doua cereri de plată pe care România vrea să o transmită la Comisia Europeană, „în următoarele zile”, pentru a putea primi o nouă tranșă, de 3,2 miliarde de euro din  fondurile europene PNRR, a anunțat  Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Termenul pentru transmiterea la Bruxelles a celei de-a doua cereri de plată din cadrul PNRR este în cursul lunii decembrie 2022.

„A fost analizat în detaliu, împreună cu participanții la reuniune, stadiul îndeplinirii jaloanelor aferente acestei cereri de plată, care cuprinde 51 de ținte și jaloane. Accentul a fost pus îndeosebi pe jaloanele și țintele considerate vitale pentru aprobarea celei de‑a doua cereri de plată pe care România o va înainta Comisiei Europene. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut clarificări pentru fiecare caz în parte, subliniind importanța accesării fondurilor de care România poate beneficia prin PNRR” - a precizat MIPE.

„Nu ne putem permite să ne abatem de la angajamentele asumate pentru că foarte multe elemente legate de procesele de reformă, investiții și chiar de stabilitate economică depind de accesarea acestor bani. Vrem să ne asigurăm că și a doua cerere de plată va fi aprobată de Comisia Europeană, astfel încât la începutul anului viitor România să primească și această tranșă de bani din Planul Național de Redresare și Reziliență”, a spus Ciucă, citat în comunicatul MIPE.

Cea de‑a doua cerere de plată are o valoare totală de 3,2 miliarde euro din care 2,1 milioane euro sprijin financiar nerambursabil și 1,09 milioane euro sprijin sub formă de împrumut și vizează îndeplinirea a 51 de jaloane/ținte aferente trimestrului I 2022 și trimestrului II 2022.

„Am pregătit pachetul de documente solicitat de Comisia Europeană astfel încât documentaţia să fie completă şi să putem să intrăm în proces de analiză pentru Cererea de plată numărul doi. Împreună cu prefinanţarea de 3,79 miliarde de euro, în acest an din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, sunt planificați 9,2 miliarde de euro pentru a fi încasaţi de România”, a afirmat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Săptămâna trecută, Boloș a precizat că o problemă importantă de care depind cei 3,2 miliarde de euro - tranșa a doua PNRR - este legată de legea românească a avertizorului de integritate.

„Legea avertizorilor de integritate trebuie să aibă o finalitate până la data de 15 decembrie pentru că este parte din cererea de plată numărul doi. Noi acel termen trebuie să îl respectăm cu sfinţenie, pentru că, în caz contrar, România pierde dreptul de a depune două cereri de plată pe an, aşa cum spune regulamentul. Dacă am amâna dincolo de 15 decembrie, deja trebuie unificate două cereri de plată, ceea ce este aproape imposibil pentru noi, pentru că discutăm la sfârşitul acestui an, după o muncă asiduă depusă de toţi membrii Guvernului României pentru a îndeplini un număr de 151 de jaloane şi ţinte. Deci, eu cred că este o chestiune care se va rezolva până la data de 15 decembrie şi, desigur, după aceea începe procesul de validare a jaloanelor şi ţintelor, cum deja ne-am obişnuit, şi avem într-adevăr acest subiect sensibil în relaţia cu Comisia Europeană, dar eu cred că îl închidem până la momentul la care depunem cererea de plată numărul doi”, a afirmat ministrul Boloş, citat de News.ro.

În cadrul unei proceduri de infringement, Comisia Europeană a trimis un aviz motivat României și altor 3 țări UE,  pentru netranspunerea integrală a „Directivei privind protecţia avertizorilor de integritate” în legislația națională.
 
La ședința de luni privind PNRR, au fost trecute în revistă și stadiile de realizare ale celor 55 de jaloane și ținte cu termene de realizare în trimestrele III și IV ale anului 2023, la care se va raporta ce‑a de‑a 3‑a cerere de plată pe care România urmează să o transmită Comisiei Europene în primăvara anului viitor.

MIPE are rol de coordonator național și punct unic de contact în relația cu Comisia Europeană, responsabil cu monitorizarea și punerea în aplicare a PNRR. În această postură, ministerul precizează  că oferă sprijin altor instutuții responsabile în implementarea proiectelor, „pentru îndeplinirea  calendarului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență”.

România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aprox. 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.

Parallax

Vizualizari
2924
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri