Reprezentanți ai patronilor IMM cer suplimentarea bugetului Măsurii 3

O organizație de patroni de firme mici și mijlocii cere Guvernului să suplimenteze bugetul Măsurii 3 de ajutoare de stat, astfel încât firmele care au obținut 100 de puncte și au cel puțin 30% cofinanțare proprie la investițiile din proiect să obțină granturile de 50.000-200.000 de euro.

 
 

„Este vital ca această suplimentăre a alocării bugetare să se realizeze în cel mai scurt timp (implicit semnarea contractelor de finanțare) astfel încât cel puțin aplicanții cu 100 de puncte și minimum 30% rată de cofinanțare asumată să fie capabili să își redreseze activitatea. Această măsură include și realizarea unei liste de rezervă unde să se regasească aplicațiile care au potențial de a primi finanțare în urma suplimentării fondurilor alocate” - spune Consiliul Național al IMM-urilor.

Referitor la acuzațiile lansate de noul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, potrivit cărora peste jumătate dintre firmele care se încadrează în bugetul Măsurii 3, la finanțare, cer bani pentru imobiliare, Consiliul Național al IMM-urilor arată că Ordonanța de urgență 130/2020, la art 23, alin (5), prevede excluderea acelor „cereri de finanțare care au drept obiect sedii de birouri sau alte activități destinate investițiilor imobiliare pentru închirierea de birouri/concesionarea sau orice alte forme de valorificare ale acestora”, precum și „orice alte cereri de finanțare care nu sunt în legătură cu domeniile de investiții prevăzute” de OUG.

 
 

De asemenea, suspiciunile privind eventuale scurgeri de informații legate de procentele de cofinanțare din proiectele depuse pot fi elucidate printr-un „control strict din partea STS și a Corpului de Control al Prim-Ministrului României cu privire la persoanele care au avut acces la baza de date a programului și care au accesat alte secțiuni decât cele pentru care le-a fost acordat accesul” - consideră CNIPMMR.

Peste 27.000 de firme au depus cereri de finanțare la Măsura 3- granturi de investiții, dar bugetul actual, de 478,2 milioane de euro (din care 415,87 milioane euro fonduri europene, 62,38 milioane euro de la bugetul de stat), ajunge numai pentru circa 3.500 de firme. În prezent, însă, nici acești bani nu sunt efectiv alocați, pentru că Guvernul nu a realizat încă proiectul bugetului de stat pe anul 2021, care are nevoie și de aprobare în Parlament.