Claudiu Zamfir

Startup Nation 2024: Cele două etape pentru înscrierea persoanelor fizice-antreprenori. Cursuri pentru România și diaspora (ministru)

Thumbnail

La programul de finanțare Startup Nation 2024, aflat în pregătire, antreprenorii se vor înscrie în două etape, a explicat, luni, pentru StartupCafe.ro, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea.

„Înscrierile la programul Startup Nation 2024 se vor face on-line , la fel  ca în edițiile trecute, pe o platformă gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS)” - a declarat Oprea, pentru StartupCafe.ro.

În schimb, Startup Nation 2024 diferă față de primele 3 ediții ale schemei de finanțare prin faptul că mai întâi se înscriu în program direct persoane fizice, nu firme.

  • 1. În prima etapă, care va fi lansată cel mai probabil în luna mai 2024, persoanele fizice se vor înscrie la cursuri de formare antreprenorială.

„Prima etapă va fi lansată cel mai probabil în luna mai și reprezintă înscrierea persoanelor fizice care vor parcurge prima etapă, cea de formare antreprenorială. Ministerul va selecta furnizorii de formare acreditați,  furnizori care vor putea fi selectați de către beneficiari din platforma informatica la momentul înscrierii. Un detaliu important este că vom solicita și acreditare on-line a acestor cursuri pentru a asigura accesul cetățenilor romani care trăiesc în diaspora și care vor să aplice la acest program pentru a se reîntoarce acasă” - a detaliat ministrul Economiei, pentru StartupCafe.ro.

  • 2. Etapa a doua va avea loc probabil în septembrie 2024, cu depunerea planurilor de afaceri.

„După această primă etapă, persoanele fizice care au absolvit cursul de formare vor putea depune, probabil din septembrie, planurile de afaceri, pentru obținerea unei finanțări de 250.000 lei” - a mai explicat Oprea, pentru StartupCafe.ro.

Așa cum arată Startup Nation 2024, seamănă mai degrabă cu un alt program de finanțare tip startup - România Startup Plus. Într-adevăr, în cadrul programului România Startup Plus, finanțat din fondurile europene din Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, grupul-țintă, adică beneficiarii finali, era format din persoane fizice - viitori antreprenori care treceau prin cursuri de formare antreprenorială și profesională, primeau asistență în realizarea planului de afaceri și la final aplicau pentru finanțare cu acele planuri de afaceri, iar firmele lor înființate astfel făceau angajări, primind finanțare nerambursabilă.

Diferența era că programul România Startup Plus era implementat prin intermediul unor administratori de grant - ONG-uri, patronate, sindicate, universități etc. - care primeau fonduri europene de la Ministerul Fondurilor Europene, în baza unor proiecte mari, și apoi aceste organizații decideau asupra antreprenorilor care ajungeau să beneficize de granturi.

Pe de altă parte, la primele 3 ediții ale programului Start-Up Nation s-au înscris în program IMM-urile, nu direct antreprenorii ca persoane fizice. La ediția a doua, o parte din buget a fost asigurată din fonduri europene, prin POCU 2014-2020.

Reamintim că programul Startup Nation 2024 va fi finanțat cu 400 de milioane de euro, din cadrul programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027.

În condițiile în care deja o serie de consultanți au cerut antreprenorilor avans din onorariile de consultanță să le pregătească proiectele pentru viitorul program de ajutoare, Ministerul Economiei subliniază că „programul se află încă în etapa de pregătire, iar orice informații oficiale despre punerea acestui proiect în consultare publică, adoptarea cadrului legislativ aferent și deschiderea perioadei de înscriere vor fi comunicate exclusiv de MEAT și vor fi publicate pe site-urile oficiale www.economie.gov.ro și www.imm.gov.ro, precum și pe canalele Social Media ale instituției”.

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
19024
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri