Claudiu Zamfir

Noile promisiuni de la guvernanți pentru antreprenori: ajutoare de stat și scutiri de taxe 2022

Thumbnail

Mai e destul până la anul super-electoral 2024, cu patru rânduri de alegeri în România, dar partidele de la putere, PSD, PNL, UDMR, au lansat luni noi promisiuni pentru populație, inclusiv pentru antreprenori, sub forma unui PDF colorat.

Promisiuni pe partea de finanțări:

  1. Reluarea schemei de ajutor de stat pe HG 807/2014, începând cu luna mai 2022, cu o anvelopă estimată de 1 miliard de lei. Sursa de finanţare: buget de stat, prin Ministerul Finanţelor.
  2. Program de sprijin pentru transportatori şi distribuitori: schema de ajutor de stat de 300 de milioane de lei (cu posibilitatea suplimentării) pentru decontarea a 0,50 lei/ litru de carburant pentru sprijinirea operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, precum şi transport de persoane ocazional sau regulat şi pentru companiile implicate în activităţile de distribuţie, doar pentru alimentarea făcută pe teritoriul României. Aprox. 4.000 de benficiari. Sursa de finanţare: buget de stat, prin Ministerul Transporturilor.
  3. Granturi  pentru IMM-uri, de max. 400.000 de euro/firmă, pentru capital de lucru. Sprijinul va fi acordat IMM-urilor al căror lanţ de aprovizionare a fost afectat de conflictul din Ucraina. Seamănă cu Măsura 2 şi poate fi finanţată din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), un program destinat măsurilor sociale, de fapt. Buget alocat măsurii (propunere): cel puțin 300 milioane de euro.
  4. Ajutor de șomaj tehnic și Kurzarbeit până la 31 decembrie 2022. Se acordă 75% din salariu pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic, respectiv celor cărora li se reduce programul de lucru (măsuri aplicabile de către Ministerul Muncii). Sursa de finanţare: instrumentul european SURE.
  5. În agricultură, sprijin pentru procesarea producţiei. Buget estimat: 200 de milioane EUR. Sursa de finanţare: buget de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii.

Promisiuni pe partea de taxe:

  1. Firmele vor putea crește voluntar salariul minim cu 200 de lei, iar statul va acorda o scutire de taxe, de la 1 iunie 2022.
  2. Zero taxe pe salariul minim - aceasta este o măsură propusă de mai mult timp de către cei de la USR (opoziție).
  3. Salariul minim în agricultură şi industria alimentară va crește la 3.000 de lei brut (ca în construcţii, unde se aplică și anumite scutiri de taxe pe salarii).  

 

Prezentare Sprijin Pentru Romania by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
4564
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri