Claudiu Zamfir
Președintele Iohannis a promulgat, vineri, Legea nr.58/2021, care prevede posibilitatea ca patronii să reducă cu 80% timpul de muncă lunar al angajaților, cu acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază aferent orelor de reducere a programului de lucru, pe perioada stării de urgență, de alertă sau de asediu, plus încă 3 luni după încetarea acesteia.
Prin această lege, Parlamentul a modificat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 211/2020 privind prelungirea aplicării unor măsuri de protecţie socială adoptate în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.
Modificările se referă la conceptul cunoscut sub numele de kurzarbeit, împrumutat din Germania, în principal la propunerea oamenilor de afaceri din Camera de Comerț Româno-Germană (Legea nr. 282/2020).
a) măsura afectează cel puţin 10% din numărul de salariaţi ai unităţii;
b) reducerea activităţii este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării reducerii timpului de lucru sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a cifrei de afaceri din anul anterior declarării stării de urgență/alertă/asediu, respectiv 2019. În cazul organizaţiilor neguvernamentale, precum şi al angajatorilor din categoria reglementată de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 (PFA, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale), diminuarea se raportează la veniturile realizate.
Legea se va publica în Monitorul Oficial și va intra în vigoare după 3 zile. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi, guvernul trebuie să dea o nouă procedură de decontare a indemnizațiilor.
Patronatele au lăudat aceste măsuri, dar sindicatele le-au criticat.
Vineri, Consiliul Național al IMM-urilor „a salutat” decretul lui Iohannis, de promulgare a Legii nr.58/2021.
Și anagajtorii membri ai Coaliției pentru Dezvoltarea României au lăudat noua leg: „Kurzarbeit sau flexibilizarea regimului de muncă, cerut de 8 luni de zile de mediul de afaceri și promulgat azi de Președintele României va aduce o gură de oxigen extrem de importantă în economie, cu beneficii importante sociale. Din estimările guvernului este de așteptat ca 60.000 de companii din sectoarele extrem de afectate de criză, cum sunt industriile ospitalității și a evenimentelor, cultura și sportul, să poată menține sau readuce în activitate cu timp parțial de muncă în jur de 500.000 de angajați. Impactul va fi că măsurile sanitare vor putea fi ușor corelate cu disponibilitatea forței de muncă, iar închiderea, deschiderea sau deschiderea parțială a businessurilor va putea fi făcută cu agilitatea de care e nevoie în această perioadă”.
Lege Kurzarbet by Claudiu on Scribd