Claudiu Zamfir

Fonduri PNRR pentru proiecte industriale de cipuri: primul apel, estimat în 10 ianuarie-4 februarie 2022

Thumbnail

Ministerul Economiei vrea să deschidă finanțări totale de 500 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiecte industriale de cercetare în domeniul microelectronicii, primul apel urmând să fie deschis, aproximativ, în peripada 10 ianuarie-4 februarie 2022, pentru proiecte privind procesoarele cu consum redus de energie și cipurile semiconductoare.

Vorbim despre investiția 4. Proiecte transfrontaliere și multinaționale – Procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare, denumită în continuare IPCEI ME-CT, prevăzută în cadrul componentei 9. Sprijin pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare, inovare din PNRR.

Prin acest instrument,  se urmărește participarea României la un proiect de anvergură ce reuneaste peste 100 de companii din toată Europa. Totodată, reunește resurse financiare, cunoștințe și expertiză la nivel european, cu implicarea întregului ecosistem (inclusiv start-up-uri, IMM-uri și întreprinderi mari).

Potrivit unui comunicat transmis miercuri StartupCafe.ro, Ministerul Economiei „pregătește primul apel de depunere proiecte pentru procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare - IPCEI ME-CT, finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), estimat în perioada  10 ianuarie 2022 – 4 februarie 2022”.

Aplicațiile, redactate în limba engleză, se vor transmite în perioada 17 ianuarie - 04 februarie 2022 la Ministerul Economiei (conform Metodologiei), urmând ca după recepționare, până la data de 10 februarie 2022, să fie solicitate clarificări.

Desemnarea proiectelor naționale și alocarea fondurilor rezervate în Planul Național de Redresare și Reziliență, ținând seama de mijloacele financiare disponibile, va fi definitivată în urma deciziei Comisiei Europene și printr-o Hotărâre de Guvern privind participarea României în IPCEI ME/CT.

Uniunea Europeană a definit componentele și sistemele microelectronice ca fiind condiția esențială a unei digitalizări sustenabile. Investițiile prevăzute vor fi implementate, în principal, prin participarea sau asocierea într-un proiect important de interes comun european (IPCEI-ME), la care și-au manifestat intenția de a participa 19 State Membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, pentru a răspunde provocărilor tehnologice, societale și de securitate în Europa.

Prin finanțările prevăzute în PNRR, România are posibilitatea să contribuie la eforturile europene, bazându-se pe tradiția sa în domeniu, pe existența unor centre de excelență și pe unitățile industriale ale căror activități contribuie la lanțul valoric al microelectronicii și tehnologiei comunicațiilor.

Vor beneficia de sprijin financiar proiectele cu o puternică componentă inovatoare, care pot include și investiții necesare pentru realizarea primei aplicări industriale. Acestea trebuie să se integreze în obiectivele definite la nivel european pentru IPCEI ME/CT și să poată fi incluse într-una din cele patru teme ale acestuia: anume Sense, Think, Act și Communicate.

O dezbatere publică va avea loc online vineri, 7 ianuarie 2022, între orele 11.00-13.00 iar cei interesati sunt invitati la dezbatere accesand acest LINK: https://meet24.webex.com/meet24/j.php?MTID=m6233bcb058cfd8f9d1633fb3938cd087

Consultă mai jos Metodologia:

Metodologie Finala v0501(1) by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
3377
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri