Claudiu Zamfir
Un număr de 537 de firme au primit ajutoarele de stat din cadrul Măsurii 2 - granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 euro, în ultima săptămână, în creștere față de săptămâna precedentă, când fuseseră plătiți 140 de beneficiari.
Cele 537 de plăți efectuate în ultima săptămână totalizează circa 33 milioane euro. Potrivit situației de la data de 2 aprilie 2021, ora 10.30, rămăseseră 12.985 de firme admise la finanțare și neplătite, însă Ministerul Economiei a dat asigurări, zilele trecute, că a accelerat deja plățile și că în acest moment este disponibil un buget de aproape 360 de milioane de euro pentru plăți din bugetul pe anul 2021, urmând ca în perioada următoare să se coboare cu plățile în lista de aplicanți până la firmele cu număr de ordine RUE 9.000.
La Măsura 1 - microgranturi de câte 2.000 de euro, în ultima săptămână s-au mai plătit 40 de solicitanți. 85 de contracte semnate la Măsura 1 erau încă neplătite, vineri dimineața. În total, peste 17.200 de beneficiari și-au primit microgranturile.
Toate solicitările au fost procesate:
din care:
„Va fi operaționalizată și Măsura 3, granturi pentru investiții, blocată momentan până la remedierea unor probleme apărute la modul de selecție a firmelor solicitante” - a dat asigurări Ministerul Economiei după adoptarea bugetului de stat de către Palament. În urmă cu o lună, surse oficiale au declarat pentru StartupCafe.ro că ministrul Năsui vrea să reia de la zero înscrierile la Măsura 3.
Fostul guvern Orban alocase inițial 265 milioane euro din fonduri UE pentru Măsura 2, banii ajungând pentru primele circa 4.500 de firme, din totalul de peste 22.000 care s-au înscris. Ulterior, înainte de alegerile parlamentare din 2020, guvernul Orban a decis suplimentarea bugetului pentru ca banii să ajungă la toți solicitanții. Astfel, s-a adoptat OUG 199/2020, pentru a se suplimenta la 1 miliard de euro Măsura 2.
În urma alegerilor, însă, guvernul s-a schimbat, PNL fiind nevoit să facă alianță cu USR-PLUS și UDMR. În negocieri, PNL a păstrat funcția de prim-ministru, care i-a revenit lui Florin Cîțu, și alte ministere importante, printre care și Ministerul Finanțelor, probabil cel mai important dintre ele.
În schimb, PNL a trebuit să cedeze celor de la USR-PLUS cele două ministere-cheie care se ocupă de fondurile pentru antreprenori: Economia și Fondurile Europene.
Noul ministru al Economiei, Claudiu Năsui (USR-PLUS), a afirmat, de la preluarea mandatului, că fostul guvern Orban a suplimentat bugetul Măsurii 2, în anul 2020, „fără acoperire”. „Măsura 2 a fost majorată de la suma de 265 de milioane de euro, din fonduri europene, la 765 de milioane de euro din fonduri UE, fără a exista un contract de finanțare care să acopere acea sumă” - a arătat Ministerul Economiei, într-un comunicat, zilele trecute.
Ministerul spune că a întreprins între timp „mai multe acțiuni de deblocare a resurselor de fonduri UE necesare încheierii cu succes a acestei scheme de ajutor de stat și pentru grăbirea plăților, pentru următoarea perioadă”.
„Întârzierea plăților a fost cauzată și de adoptarea târzie a Bugetului 2021, în data de 9 martie. De asemenea, o altă întârziere s-a produs din cauza Hotărârii de Guvern pentru înființarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, instituția care semnează această schemă de ajutor de stat, adoptată pe 10 martie în ședința de guvern, dar publicată în Monitorul Oficial abia pe 17 martie” - s-a mai justificat acum Ministerul Economiei.
Instituția face apel la beneficiarii de la Măsura 2 „să grăbească semnarea contractelor de finanțare admise, având în vedere că au doar 20 de zile la dispoziție pentru acest lucru după primirea notificării”.
Pe bugetul de stat pe anul 2021, în prima fază doar 150 de milioane de euro se puteau plăti la Măsura 2, în cadrul bugetului inițial al liniei de finanțare. Acum, se mai adaugă încă 209 milioane de euro, care vor fi luați de la Măsura 3 - granturi de investiții, linie de finanțare blocată în acest moment de către ministrul Economiei, care a invocat suspiciuni de fraudare a acesteia.
Astfel, până acum au fost alocați 474 de milioane de euro din fonduri europene pentru Măsura 2, aici intrând banii plătiți din bugetul pe anul 2020, plus ceea ce se plătește din bugetul pe anul 2021 (150 de milioane de euro în prima fază plus 209 milioane de euro dislocați de la Măsura 3). Astfel, banii ajung până la beneficiarii cu număr RUE în jur de 9.000. Trebuie însă ținut cont și de faptul că vor fi și multe firme descalificate, pe motiv că nu întrunesc anumite condiții.
Mai rămân de contractat încă 291 de milioane de euro pentru încheierea măsurii. Acești bani ar urma să fie plătiți în urma unei noi ordonațe de urgență, aflate încă în stadiu de proiect.
Până atunci, solicitanții care nu se încadrează în bugetul inițial al Măsurii 2 figurează în listele de aplicanți cu mențiunea "Acceptat (sau respins) de principiu în lista de așteptare". Aceasta înseamnă că sunt acceptați sau respinși după procesul de evaluare, dar notificările vor fi făcute în limita finanțării europene bugetate.
În listele publicate până acum figurează cu mențiunea „de principiu” aplicanții cu număr RUE de la 4.501 încolo, deși până în jurul numărului 9.000 există buget prin relocarea celor 209 milioane euro de la Măsura 3. Și asta pentru că listele au fost întocmite înainte de actul adițional între Ministerul Economiei și Ministerul Proiectelor Europene prin care s-a făcut relocarea de buget.
„Granturile pentru capital de lucru se acordă beneficiarilor care au îndeplinit cumulativ următoarele condiții:
Nu etse clar nici cand se vor face platile pentru Masura 2 sau de ce intrarzie aceste plati.
Nu este clar nici ce se intampla cu Masura 3.