Claudiu Zamfir

Măsura 2: Ministerul Economiei ar plăti „în regim de urgență” firmele în așteptare, dar are nevoie de act adițional cu Ministerul proiectelor UE

Thumbnail

Ministerul Economiei (MEAT) spune că așteaptă să semneze un act adițional la contractul de finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), pentru a putea plăti „în regim de urgență” granturile de capital de lucru de câte 2.000 - 150.000 euro unui număr de aproximativ 2.900 de firme admise la finanțare în lista de așteptare, la Măsura 2, în lipsa sursei de finanțare.

„Dacă finanțatorul (MIPE) va identifica sursa bugetului și va semna act adițional cu beneficiarul (MEAT) prin care își va asuma rambursarea din fonduri europene a bugetului necesar, la nivelul instituției noastre plățile vor fi făcute în regim de urgență”, a explicat Ministerul Economiei, la solicitarea StartupCafe.ro.

Iată explicațiile MEAT în întrebări și răspunsuri:

1. În ce stadiu se află procedurile pentru efectuarea plăților către beneficiarii admiși pe lista de așteptare, în baza facilității europene React EU?

Ordonanța de Urgență nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19 a fost inițiată de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, și, ulterior, aprobată, cu modificări și completări de către acte normative inițiate tot de către MIPE în calitate de finanțator. Conform prevederilor OUG nr. 130/2020, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de finanțator, și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), în calitate de beneficiar, au încheiat un contract de finanțare din fonduri europene nerambursabile în vederea implementării proiectului Sprijin financiar pentru IMM-urile afectate de pandemia COVID – 19 prin intermediul sistemului informatic integrat – IMM RECOVER, în cadrul căruia se derulează schema de ajutor de stat cuprinzând măsurile de sprijin instituite în baza ordonanței sus-menționate.  Din bugetul total alocat implementării acestui proiect, bugetul aferent implementării Măsurii 2 ”Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” este, conform contractului semnat cu MIPE de circa 3,7 mld. lei, buget care a permis semnarea  până la această dată a 13787 contracte, pînă la numărul de ordine RUE 16850. Precizăm că, în cadrul măsurii 2, s-au depus 22.226 cereri, în valoare de peste 5,2 mld. lei. Dintre acestea, 13.719 au fost deja plătite, iar 5508 au fost respinse, astfel că au mai rămas fără buget 2966 de cereri admise (în lista de așteptare).

Aceste proiecte admise în lista de așteptare vor putea fi plătite doar în cazul în care MIPE în calitate de finanțator va identifica sursa de finanțare și va semna un act adițional la contractul semnat cu MEAT prin care va suplimenta bugetul din fonduri europene cu diferența necesară. Fără act aditional semnat între finanțator (MIPE) și beneficiar (MEAT) prin care să fie suplimentate fondurile alocate măsurii 2 nu există nicio posibilitate legală de plată și nici de rambursare din fonduri europene a sumelor plătite, drept pentru care, în ipoteza în care MEAT ar achita din fonduri de la bugetul de stat această diferență fără a dispune de buget și fără posibilitatea rambursării banilor, instituția noastră ar fi în culpa de a produce un prejudiciu bugetului de stat având responsabilitate penală pentru utilizarea de fonduri în neconcordanță cu legea bugetului.

2. Când preconizați că vor începe aceste plăți și când se vor finaliza?

Dacă finanțatorul (MIPE) va identifica sursa bugetului și va semna act adițional cu beneficiarul (MEAT) prin care își va asuma rambursarea din fonduri europene a bugetului necesar, la nivelul instituției noastre plățile vor fi făcute în regim de urgență.

Măsura 2 în programul de guvernare al noului Cabinet Cîțu:

Reamintim că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), condus interimar acum de Virgil Popescu (PNL),  se sparge în Ministerul Economiei și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Astfel, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului va fi condus de Constantin Daniel Cadariu, un senator PNL de la organizația Suceava.  

În programul de guvernare al viitorului Guvern Ciucă, la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului se menționează că vor fi plătite și restul de firme care au mai rămas în așteptare, la Măsura 2, dar nu se specifică un orizont de timp.

„Deblocarea fondurilor aferente Măsurii 2 de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în vederea finalizării plăților pentru toți beneficiarii admiși în cadrul măsurii” - este unul dintre obiectivele asumate de Cadariu.

Alte obiective ale acestui minister, în programul de guvernare PSD-PNL-UDMR:

  • Operaționalizarea de noi programe pentru IMM-uri, inclusiv Start-Up-uri din fondurile  structurale.
  • Finalizarea Măsurii 1 și adăugarea de noi categorii de aplicanți eligibili, respectiv  Întreprinderi Individuale, Întreprinderi Familiale, Profesii Liberale.
  • Schema de ajutor de stat pentru domeniile HORECA - finalizarea procesului de  evaluare , demararea procesului de contractare și efectuare de plăți.
  • Elaborarea programului Tech Nation de sprijinire și impulsionare a digitalizării economiei.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
2216
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri