Claudiu Zamfir

Oraș din Franța desemnat Capitala europeană a inovării 2019. Ce a făcut

Thumbnail

Orașul Nantes, situat în nord-vestul Franței, a fost desemnat miercuri, de Uniunea Europeană, Capitala europeană a inovării 2019 și va primi 1 milion de euro. Printre orașului francez se numără sprijinul acordat inventatorilor, creatorilor și startup-urilor.

Titlul a fost acordat orașului Nantes ca recunoaștere a capacității sale remarcabile de a valorifica inovarea pentru a îmbunătăți viața locuitorilor săi și a modelului său de guvernanță deschis și colaborativ, a anunțat Comisia Europeană.

Premiul în bani în valoare de 1 milion de euro este finanțat din programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare.

Celelalte 5 orașe din clasament primesc fiecare câte 100.000 de euro pentru a-și promova și a-și extinde practicile de inovare:

  1. Anvers (Belgia),
  2. Bristol (Marea Britanie),
  3. Espoo (Finlanda),
  4. Glasgow (Marea Britanie),
  5. Rotterdam (Olanda).

Nantes, oraș cu 314.000 de locuitori (peste 633.000, cu tot cu suburbiile), este al cincilea oraș care câștigă premiul și al doilea după Barcelona din categoria orașelor care nu sunt capitale. Acest premiu este destinat numai orașelor care au cel puțin 100.000 de locuitori.

Orașul francez a elaborat o viziune și o practică de guvernanță deschisă, practicând un dialog constant cu cetățenii, cu asociațiile și cu experții. El găzduiește o comunitate prosperă în domeniul digital și întreprinderi nou-înființate foarte active, care contribuie la dezvoltarea și implementarea politicilor publice.

Printre politicile și proiectele emblematice ale orașului Nantes se numără:

  • „Marile dezbateri” cu locuitorii, pentru a discuta subiecte precum tranziția energetică: inițiativa a implicat peste 55 000 de participanți și a avut ca rezultat o foaie de parcurs pentru 2018 cu 33 de angajamente ambițioase, monitorizate de o comisie formată din cetățeni independenți și părți interesate.

 

  • „15 locuri de reinventat” (și sute de inițiative cetățenești similare): o selecție competitivă a ideilor prezentate de către cetățeni, care a dus, de exemplu, la transformarea unei capele neutilizate într-o crescătorie urbană de ciuperci, la crearea unei platforme de sensibilizare cu privire la politica „zero deșeuri” și la înființarea unei cantine de solidaritate într-un fost restaurant, unde voluntarii gătesc pentru cei nevoiași.

 

  • „Nantes City Lab”, care îi ajută pe inventatori să testeze noi soluții în viața reală, furnizând infrastructuri fizice și digitale, cum ar fi o casă socială imprimată 3D realizată în numai 3 zile sau o navetă autonomă alimentată exclusiv de la un drum solar.

 

  • „Fabrica de creație”, un sistem de sprijin pentru industriile culturale și creative, și „Fabrica de ecoinovare”, un program care selectează proiecte precum colectarea biodeșeurilor de la restaurante și birouri cu ajutorul unei remorci de bicicletă, pentru a fi compostate în zonă.

 

 

  • „Ecossolies”, o rețea care reunește membri privați și publici care dezvoltă inițiative în domeniul economiei sociale și solidare și promovează cele mai bune soluții de inovare socială, cum ar fi proiectul Hacoopa pentru cazarea vârstnicilor sau asociația Bout' à Bout, care are ca scop reducerea impactului recipientelor din sticlă uzate. De asemenea, există „MySMARTLife”, un proiect european inovator privind soluțiile inteligente pentru tranziția urbană.

 

Prima ediție a concursului Capitala europeană a inovării a avut loc în 2014. Printre câștigătorii anteriori se numără: Barcelona (2014), Amsterdam (2016), Paris (2017) , Atena (2018). Premiile sunt acordate în cadrul programului Orizont 2020, programul-cadru de cercetare și inovare al UE.

Următoarea ediție a premiilor „Capitala europeană a inovării” urmează să fie lansată în primul trimestru al anului 2020.

Parallax

Vizualizari
924
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri