Claudiu Zamfir

Noile granturi IMM. Ministru: Nu tăiem fondurile

Thumbnail

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat, miercuri, cum vor fi bugetate granturile de investiții pentru firmele mici și mijlocii de la Acțiunea 4.1.1-POC și granturile de capital de lucru de la Acțiunea 4.1.2-POC, ministrul Marcel Boloș, dând asigurări, pentru StartupCafe.ro, că nu se taie bugetele de la Măsura 1 și Măsura 2 de capital de lucru stabilite prin OUG 61/2022.

La noile granturi de capital de lucru, de la Măsurile 1 și 2 din anul 2022, destinate fermierilor și antreprenorilor din sectorul agro-alimentar, Comitetul de monitorizare pentru Programul Operațional Competitivitate a decis:

  • a) microgranturi pentru activităţi specifice din domeniul industriei agroalimentare, în valoare de 5.000 de euro, sub formă de sumă forfetară. Alocare: 25.000.000 euro FEDR-REACT EU.
  • b) granturi pentru capital de lucru pentru activităţi specifice din domeniul industriei agroalimentare, pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 euro, valoarea grantului poate fi de 15% din cifra de afaceri şi nu poate depăşi suma de 120.000 euro. Alocare: 125.000.000 euro FEDR-REACT EU.

Mulți dintre antreprenorii care au văzut comunicatul MIPE privind această decizie asupra Acțiunii 4.1.2-POC au remarcat că bugetele menționate sunt de fapt la jumătatea celor cuprinse în OUG 61/2022, respectiv 50 de milioane de euro la Măsura 1 și 250 milioane euro la Măsura 2.

Contactat miercuri de StartupCafe.ro, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a dat asigurări că nu se înjumătățește bugetul schemei de granturi de capital de lucru. „Nu tăiem fondurile” -a spus Marcel Boloș.

El a explicat că bugetul care apare în comunicatul MIPE, de 150 de milioane de euro pentru cele două măsuri cumulate de capital de lucru se referă doar la fondurile europene din Programul Operațional Competitivitate. Acești bani sunt disponibili în prezent la Axa 4 a programului, din care se realizează Acțiunea 4.12-POC, adică schema de capital de lucru.

Restul de încă 150 de milioane de euro provin acum din bugetul de stat, dar MIPE vrea să-i deconteze și pe aceștia din fonduri europene. Pentru asta există fondurile UE disponibile în axele 1 și 2 ale POC, dar acelti bani urmează să fie trecuți la axa 4, iar asta se va putea face după fazarea proiectelor în derulare la axele 1 și 2, pentru ca finațarea acestor proiecte neterminate să se continue din următoarea perioadă de programare, 2021-2027. Cei de la MIPE mai așteaptă aprobări de la Comisia Europeană în acest sens.

Acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru s-a avut în vedere pe tot lanțul de producție primară, prelucrare și desfacere pentru IMM-urile din domeniile de activitate al industriei alimentare precum și a sectorului agroalimentar care a fost afectat în întregime de pandemia de COVID, pentru a nu exista discriminări. „Cheltuielile aferente producției primare agricole sunt suportate din cofinanțarea bugetului de stat ca urmare a posibilității de a deconta de la Comisia Europeană un procent de 100% cheltuieli eligibile din fondurile alocate FEDR” - a precizat MIPE.

Fondurile UE pentru investiții IMM

Amânată și răs-amânată, schema de ajutoare de stat pentru investiții, Acțiunea 4.1.1-POC, a fost și ea aprobată acum în Comitetul de monitorizare.

Conform MIPE, pentru Acțiunea 4.1.1, se vor finanța granturi pentru investiții în retehnologizare acordate IMM-urilor în vederea refacerii capacității de reziliență, în valoare de 350.000.000 euro FEDR, astfel:

  • a) Granturi pentru investiții necesare capacităților de prestare de servicii, sub forma de ajutor de minimis, cu o valoare cuprinsă între minim 50.000 euro și maxim 200.000 euro, în limita de cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019, pentru beneficiarii care își desfășoară activitate in Clasa P Invățământ, Clasa Q Sănătate si asistența socială, Clasa S – Alte activități de servicii. Alocare: 50.000.000 euro FEDR;
  • b) Granturile pentru investiții necesare retehnologizării, sub forma de ajutor de stat, cu o valoare cuprinsă între 200.000 euro și 1.000.000 euro, în limita de cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019, pentru beneficiarii care îşi desfăşoară activitatea în Clasa Clasa C – Industria Prelucrătoare, fără codurile 11 fabricare băuturi, 12 fabricare tutun și 254 fabricarea armamentului și muniției; Clasa F – Construcții; Clasa G –Repararea autovehiculelor și motocicletelor; Clasa H – Transport și depozitare; Clasa I – Hoteluri și restaurante doar pentru activitatea de servicii de cazare și echipamente și mobilier specific de alimentație publică. Alocare: 300.000.000 euro FEDR.

 La acest buget total de 350 milioane euro, de fonduri UE, statul va mai pune cofinanțare națională până la 412 milioane euro, buget total al celor două măsuri de investiții, a menionat Marcel Boloș, pentru StartupCafe.ro.

„Granturile pentru investiții urmează să intre pe circuitul firesc de implementare și urmează să lansăm în dezbatere publică ghidul, până atunci vom adopta proiectul de ordonanță de urgență și schema de ajutor de stat. Toate acestea au fost discutate în prealabil cu reprezentanții Comisiei Europeane, care si-a dat acordul pentru ca masura să fie lansată”, a mai transmis ministrul, în comunicatul MIPE.

 

Parallax

Vizualizari
5584
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri