Claudiu Zamfir

Ajutoare de stat COVID: Se vor muta toți banii de la Măsura 3 la Măsura 2, pentru plata granturilor de capital de lucru (proiect)

Thumbnail

Veste bună pentru beneficiarii de granturi de capital de lucru de la Măsura 2 , dar nu la fel de bună pentru firmele care s-au înscris la granturile de investiții de la Măsura 3. Guvernul urmează să mute și ce a mai rămas din bugetul alocat Măsurii 3 la Măsura 2, pentru a se asigura plata granturilor de capital de lucru de 2.000-150.000 euro fiecare.

Mutarea de buget este prevăzută într-un proiect de ordonanță de urgență - forma revizuită, scos în consultare publică, miercuri, de Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Proiectul de OUG este datat 19 mai 2021, dar MIPE a mai avut o tentativă de modifcare a OUG 130/2020 printr-un alt proiect, din martie 2021, care nu s-a mai aprobat până la urmă.

Acum, conform Ministerului Economiei, se va desființa Măsura 3 în forma ei actuală, urmând ca aceasta  să se refacă pe programul de finanțare europeană REACT-EU, care nu este încă programat în România, așa cum a mai arătat StartupCafe.ro anterior.

„Schimbările preconizate urmăresc anularea in forma actuală a Măsurii 3 pentru a permite realocarea sumelor de la Măsura 3 la Măsura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanțare eligibile depuse în acest moment, inclusiv cu sumele provenite din REACT-EU. De asemenea, Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite din REACT – EU. Beneficiarii care au depus cereri de finanțare în cadrul Măsurii 3, care va fi anulată, nu vor fi restricțonați prin criterii de eligibilitate să își redepună aplicația în vederea obținerii de granturi” - prevede nota de fundamentare a propunerii de OUG de la Ministerul Investiților și Proiectelor Europene (MIPE).

De asemenea, proiectul de OUG în sine prevede modificarea OUG 130/2020 astfel:

„Bugetele pentru formele de sprijin sub formă de granturi prevăzute la art. 1 alin. (2) sunt indicative și se pot reloca între tipurile de măsuri în funcție de nevoile IMM-urilor și în condițiile încadrării în alocarea totală a măsurilor din prezenta ordonanță de urgență, în limita alocărilor cu această destinație din POC, facilitatea de finanțare REACT-EU sau alte fonduri externe nerambursabile, cu aplicarea prevederilor art. 30”

Fosta guvernare Orban mai făcuse o modificare la OUG 130, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 199/2020. În legătură cu sprijinul din fonduri nerambursabile pentru Măsura 2 - capital de lucru, atunci s-a stabilit că pentru aplicaţiile de finanţare depuse până la data de 28 octombrie 2020 inclusiv, fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 1.067.095.588 euro, din care 765.000.000 euro fonduri externe nerambursabile şi 142.031.250 euro fonduri de la bugetul de stat şi coparticipare de 160.064.338 euro de la beneficiari.

În aceste condiții, dispoziția legală, nesusceptibilă de interpretare, obligă la aplicarea sa în forma notificată și autorizată de Comisia Europeana, respectiv la alocarea de fonduri pentru toți beneficiarii eligibili ale căror aplicații au fost depuse in interiorul termenului de decădere - spune acum cei de la MIPE.

Dezbaterea publică a proiectului va dura 10 zile.

Situația la Măsura 2 și Măsura 3

Ca soluție imediată, deja MEAT și MIPE au luat deja 209 milioane de euro de la Măsura 3 - blocată prin plângere penală de către ministrul Economiei, Claudiu Năsui - și i-a pus pus la Măsura 2. Aceștia sunt bani tot din Programul Operațional Competitvitate. Astfel s-a putut coborî acum cu bugetul până aproape de RUE 10.000 în lista de aplicanți de la Măsura 2.

Inițial, Măsura 3 avea alocat un buget de 550 milioane euro, din care 415,87 milioane euro fonduri europene, 62,38 milioane euro – de la bugetul de stat și 71,74 milioane euro – contribuția beneficiarilor. Astfel, se vor lua și cei 206 milioane de euro - fonduri europene care mai rămăseseră la Măsura 3 și se vor duce la Măsura 2 pentru plăți.

Un număr de 7981 de beneficiari au fost plătiți cu 2,48 miliarde de lei, în total, prin Măsura 2, în aproximativ jumătate de an, până vineri, 14 mai 2021.

Plățile au coborât în lista de beneficiari până la numărul RUE 9628 (unde este o firmă care a obținut 10.000 de lei de la Agenția Constanța).

De asemenea, în acest moment mai sunt și 166 de firme cu contractele semnate, care urmează să-și primească granturile de capital de lucru de la stat. Ultimul contract semnat este la RUE 9629 (o firmă care a obținut 21.000 de lei la București).

Alte 142 de firme au semnat contractele de finanțare și le-au încărcat însistemul electronic, dar acum așteaptă să le semneze și agenția IMM, pentru a se putea duce apoi la banca parteneră să-și ia banii. Ultima firmă în situația aceasta este la numărul RUE 9630, aceasta obținând 725.000 de lei de la agenția București.

Încă 127 de firme au primit contractele, iar acum trebuie să le semneze electronic și să le încarce și ele în sistemul electronic înapoi,cu dovada cofinanțării de 15%. Ultima firmă în această situație este la RUE 9632 și a obținut 14.800 de lei la Agenția Cluj.

În total au fost admiși la Măsura 2, în urma analizei dosarelor, 16.823 de solicitanți, dar fondurile europene care au fost disponibile la Ministerul Economiei până acum au ajuns pentru plata a numai jumătate din cei admiși. Restul sunt considerați admiși în lista de așteptare, adică vor primi banii în funcție de fondurile europene care se vor mai aloca la Ministerul Economiei. În acest moment, sunt 8407 firme admise în lista de așteptare. Prima sub linie este la RUE 9633 - o firmă care a solicitat 725.000 de lei de la Agenția Constanța.

În funcție de respingerile care se vor mai decide în interiorul bugetului disponibil, nu este exclus să mai urce câteva astfel de firme la plăți, dar slabe șanse, având în vedere că în acest moment banii sunt pe sfârșite și mai sunt 435 de firme calificate în buget și care nu și-au încasat încă granturile.

Totodată, 5.398 de solicitanți au fost respinși. Aceștia sunt situați atât pe numere RUE care s-ar fi aflat în interiorul bugetului, cât și la RUE din afara bugetului existent. O parte dintre ei mai pot face contestație și, teoretic, pot intra fie la finanțare în interiorul bugetului existent, fie pe lista de așteptare.

5 solicitanți sunt în procedură de clarificare.

În total, s-au înscris la Măsura 2 un număr de 22.226 de solicitanți, valoarea solicitărilor totalizând 5,24 miliarde de lei.

Thumbnail

Măsura 3- granturi de investiții de 50.000-200.000 euro- este blocată în acest moment de către ministrul Claudiu Năsui, care a făcut plângere penală la Direcția Națională Anticorupție. La aceste finanțări s-au înscris un număr de 27.736 de aplicanți, cu solicitări în valoare totală de 15.889.215.181 lei (de 6 ori mai mult decât bugetul disponibil). Oamenii au cheltuit sume importante cu servicii de consultanță pentru aceste proiecte, iar acum se văd în situația de a fi puși să depună din nou proiecte, modificate, din moment ce Ministerul Economiei ar vrea să schimbe Măsura 3.

Ministrul Economiei a precizat, recent, că vrea să reia Măsura 3 de la zero, dar are nevoie ca Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să programeze facilitatea React EU în România. Inițial Măsura 3 era finanțată din Programul Operațional Comeptitivitate (POC) 2014-2020, dar acum Ministerul Economiei vrea să ia bani dintr-o altă sursă de fonduri UE, facilitatea React EU.

Măsura 3 va fi reluată de îndată ce avem finanțare pentru ea. Pentru procesul deja început, suspiciunile de fraudă au fost confirmate și de DNA care a început deja urmărirea penală in rem. Acum așteptăm programarea React EU pentru a semna contractul cu ministerul fondurilor europene prin care ea să poată fi finanțată” - a afirmat, pe Facebook, ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

Inițial, Măsura 3- Granturi pentru investiții în activități productive - a avut alocat un buget total de 550 milioane euro, din care 415,87 milioane euro fonduri europene, 62,38 milioane euro – de la bugetul de stat și 71,74 milioane euro – contribuția beneficiarilor. Partea de fonduri UE era asigurată din Programul Operațional Competitivitate.

Consultă mai jos noul proiect de OUG de modificare a OUG 130/2020:

Modificare OUG_130-Forma Revizuita by claus_44 on Scribd

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
7850
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
De ce
nu merge?
Pai ce muta? Ceea ce au cheltuit deja?
Comisia Europeana a aprobat 265.000.000 euro pentru Masura 2 si 415.870.000 euro pentru Masura 3. Ulterior a aprobat creșterea la 765.000.000 euro pentru Măsura 2 cu bani proveniti din POC.
Au acordul Comisiei ca sa mute banii?
poza de profil
Vasile
Popa
Se termină și pandemia, trece și criza, și în România măsurile promise tot nu vor fi gata, sau nu își mai ating scopul de a-i ajuta pe cei afectați să treacă mai ușor peste perioada grea. Nici cu mutarea fondurilor de la 3 la 2, tot nu sunt bani să încheie măsura 2. De măsura 3 și schemele promise pentru Horeca și sectorul cultural... nu mai are rost să vorbim.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri