Claudiu Zamfir

UPDATE/Oficial: Termen de înscrieri la Măsura 3 - ajutoare de 50.000-200.000 Euro. Descarcă procedura finală și planul de investiții

Thumbnail

Ministerul Economiei a stabilit ca în perioada 3 decembrie 2020, ora 10.00 - 29 ianuarie 2021,  IMM-urile să poată depune cereri de finanțare la Măsura 3 -ajutoare de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru IMM. S-a publicat oficial forma finală a procedurii de implementare a schemei de finanțare, formularul planului de investiții și alte documente necesare.

UPDATE 28 noiembrie 2020: S-a modificat procedura! Sunt unele modificări importante introduse în forma procedurii publicate sâmbătă, 28 noiembrie, față de varianta din 27 noiembrie (cand s-a anunțat deschiderea sesiunii pentru 3 decembrie), dintre care menționăm:

1. Bani mai mulți pentru consultanți, din fondurile nerambursabile. În noua formă a procedurii se prevăd cheltuieli de consultanță (C5) în limita a maximum 10.000 lei, care includ cheltuielile efectuate, după caz, pentru:

  • plata serviciilor de consultanţă la elaborarea cererii de finanțare /a planului de investiții,
  • plata serviciilor de consultanţă în domeniul managementului execuţiei investiţiei sau administrarea contractului de execuţie (managementul de proiect).

Astfel, se scot de sub acest plafon cheltuielile de consultanţă la elaborarea, organizarea si derularea procedurilor de achiziţii. Acestea se introduc sub plafonul general de 10% din valoarea cheltuielilor eligibile, alături de alte costuri de consultanță.

2. Mai mult timp pentru aplicanți să obțină credit pentru cofinanțare de la banca parteneră și să semneze contractul de finanțare cu statul. „Aplicanții vor intra în aplicație, vor descărca contractul de finanțare, îl vor semna cu semnătură electronică și îl vor reîncărca semnat în aplicație împreună cu dovada cofinanțării (extras de cont bancar, scrisoare de aprobare a creditului sau contract de credit) respectând procentul pentru care a obținut punctaj, în maxim 20 zile de la data primirii. După semnarea acestuia de către ordonatorul terțiar de credite și reîncărcarea în aplicație a contractului semnat de ambele părți, instituția de credit parteneră selectată de către aplicant la înscriere va fi înștiințată electronic. Beneficiarii eligibili declaraţi admişi vor deschide conturi curente disticte la instituţia parteneră, care vor fi utilizate exclusiv pentru implementarea măsurii pe perioada de derulare a acesteia. Termenul maxim de semnare a contractelor de finanțare este 30.06.2021” - prevede noua procedură, din 28 noiembrie.

În varianta din 27 noiembrie, în loc de 20 de zile, era prevpzut un termen de numai 5 zile pentru contractare.

----

Știrea inițială:

Sesiunea de înscrieri va fi deschisă în perioada 3 decembrie 2020, ora 10.00 - 29 ianuarie 2021, ora 20.00, pe site-ul oficial  granturi.imm.gov.ro .

Aportul propriu al beneficiarului va fi de minim 30% în București și județul Ilfov și minimum 15% în țară.

Bugetul total al apelului de proiecte este de 550 de milioane de euro, cu tot cu aportul propriu al beneficiarilor.

Important: grila de punctaj care se va aplica în acest prim apel de la Măsura 3 este cea din OUG 130/2020, modificată prin OUG 174/2020, care conține indicatorul RIR (rata internă de rentabilitate a investiției), așa cum a precizat anterior, pentru StartupCafe.ro, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Lista codurilor CAEN eligibile este cea prevăzută în OUG 130/2020, la anexa 3, publicată în Monitorul oficial pe 6 august 2020 - o puteți găsi în documentul atașat la finalul acestui articol.

Descarcă de AICI procedura finală, modelul de plan de investiții și alte documente necesare.

Descarcă de AICI Schema de ajutor de stat, Soldul operațiunilor de comerț de la INS și alte documente utile.

 

Procedura Masura3 -28 Noiembrie 2020 by Claudiu on Scribd

 

 

Vezi și varianta anterioară a procedurii. Ce alte modificări mai observi? Scrie-ne în comentarii la finalul articolului.

 

 

Procedura Ma Sura 3 by Claudiu on Scribd

 

---

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
35690
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Tran
Sferet
Multumesc pentru informatii. Am tot cautat modelul de plan de investitii intre documentele postate (Anexele 1-10), precum si in Procedura de implementare si nu apare nicaieri. Apare doar un Plan de cheltuieli in Anexa 1, dar cam atat. Aveti un link de unde se poate descarca modelul de Plan de investitii pentru Masura 3? Multumesc.
poza de profil
Mihai
Catana
Ar trebui sa apara si un ghid. Formula RIR, care-i cea care se aplica? Apoi sunt neclaritati cand e vorba de plata propriu-zisa. Apar termeni ca 1) cerere de plata si rambursare la cerere de plata 2) rambursare. Peste toate planeaza un strivitor articol din modelul de contract " ART. 12 În cazul în care prin bugetul masurii nu se acopera sumele necesare finantarii masurii, administratorul de Program este exonerat de orice raspundere." Faci un credit punte, te achiti de obligatii, dar ... daca nu vor fi bani, e vina ta. Aferim!
poza de profil
Florin
Malos
Formularul de inscriere, etapa 2 - Plan de investitii, ar trebui corelat cu Grila de punctaj din Anexa 4 la OUG 130/2020 cu modificarile ulterioare.
Multumesc.
poza de profil
Bogdan
M
Diferențele dintre cele două variante ale procedurii pot fi evidențiate folosind funcția Compare din Word.
Întrebarea este cine, cum și când calculează RIR?
poza de profil
Mihai
Catana
Analiza pe text. Eu sunt interesat de constructia unui activ sau de achizitionare.
poza de profil
Mihai
Catana
Cel mai simplu ai crede ca este sa achizitionezi un activ imobiliar. Deci, gasesti ceva promitator, te duci la proprietar si-l rogi sa primeasca un evaluator ANEVAR, pe care il platesti tu. Daca nu pica pe pretul cerut de proprietar, afacerea cade din prima. Sa zicem ca ajungi la intelegere cu proprietarul, sa ceara exact pretul evaluatorului. Inscriere in Masura3, ai co-participarea, esti acceptat, ti se trimite contractul, semnezi, trimiti pentru contra-semnatura la autoritate. Un minim de 8 saptamani pentru raspuns as pune ca optimist (o mai fi disponibil activul, nu, e treaba ta). Primesti contractul semnat, sa zicem ca proprietatea e inca disponibila, suni proprietarul si ii zici gata unda verde, semnam, problema e ce semnam, un ante-contract? nu-i mentionat nicaieri ca acceptabil. sa zicem ca e acceptabil, incarci cererea de plata, cu ante-contract, evaluare ANEVAR si extras de carte funciara (va fi pe numele proprietarului, eventual cu mentiune de antecontract si suma data pentru semnare, o fi acceptabil sau nu, habar nu avem). daca dupa niste saptamani (sunt din fire optimist) sunt acceptabile pentru autoritati, i se transmite bancii sa constate conformitatea. atunci banca se va grabi si va trimite un reprezentant sa constate si faca un proces verbal semnat de ei si de proprietarul to-be, adica tu. Acest PV se incarca foarte repede de catre banca in platforma, iar functionarii statului rapid vor analiza si vor da okay pentru banca si vor vira banii. (daca proprietarul se razgandeste, gaseste alt client e ghinion). banca in max 7 zile vireaza banii beneficiarului de ajutor. ai ajuns aici si crezi ca s-a terminat? nuuu, trebuie sa incarci cererea de rambursare la cererea de plata in 10 zile lucratoare. pare bagatela, dar trebuie incarcat contract vzcump-ok, anevar-ok si extras de carte funciara- atentie!!! pentru unele zone, Prahova exemplul meu, am primit dupa 3 saptamani extrasul. orice pas gresit duce la respingere sau recuperare cu dobanzi. Succes!
poza de profil
Bogdan
M
Pfuai... foarte bine punctat! Mulțumesc!!!
poza de profil
Bogdan
M
Îmi scapă mie ceva esențial, sau e ceva profund ilogic aici?:

„- Achiziționarea de terenuri neconstruite și de terenuri construite sunt eligibile până la 10 % din cheltuielile totale eligibile ale proiectului în cauză. În acest caz se va prezenta un raport întocmit de un expert autorizat ANEVAR. În cazul documentelor privind dreptul solicitantului asupra imobilului, acesta trebuie să demonstreze că deține unul din următoarele drepturi asupra imobilului, LA DATA DEPUNERII CERERII DE FINANȚARE, precum și pe perioada de evaluare, selecție și contractare (inclusiv pe perioada de minimum 3 ani de la data estimată a plății finale în cadrul proiectului):
• Pentru investiții care includ lucrări de construcție ce se supun autorizării: dreptul de proprietate privată, dreptul de concesiune (conform legislației în vigoare) sau dreptul de superficie (solicitantul are, conform contractului de superficie, dreptul de a realiza investiția propusă prin cererea de finanțare). ”

Înțeleg bine? Dacă vrei să achiziționezi prin proiect un teren pentru a construi pe el o hală, trebuie să fii, la data depunerii cererii, deja proprietarul terenului? Cum îți poți cumpăra propriul teren? Până la urmă, ce înseamnă exprimarea „În cazul documentelor privind dreptul solicitantului asupra imobilului”? Suntem la paragraful privind achiziționarea de terenuri; după enunțul posibilității de achiziționa un teren, suntem avertizați că trebuie să avem deja, la momentul depunerii cererii, drepturi asupra acelui teren. Cine scrie textele acestea aberante sau incomplete sau neclare? Chiar nu verifică nimeni temeinic – ministrul, iar dacă nu măcar un secretar de stat, iar dacă nu măcar un director general – ce scrie în aceste proceduri oficiale??
poza de profil
Mihai
Catana
Aici, personal, sunt de acord cu prevederea respectiva, trebuie sa ai dreptul cert de a desfasura investitia pentru care ceri grant. Eu aveam ambele planuri pregatite, achizitie si constructie pe un teren pentru care am semnat contract de superficie. Planul cu achizitia a picat dupa ce am citit procedura, iar cu constructia mi se pare o ruleta ruseasca, in primul rand grantul se da intr-o singura transa, deci la sfarsit. pana atunci trebuie sa suporti toate cheltuielile (eu din principiu fac investitii numai din credit). deci apelez la un credit punte. banca va da credit pe minunatele realizari din 2020 (creditele punte nu sunt garantate de stat ca la IMM Invest), sigur nu se va pupa cu valoarea grantului. Din frecusurile banca-stat vor mai aparea probleme imprevizibile. Deci Masura3 e moarta pentru mine. Singura posibilitate de a accesa acesta masura, in opinia mea, este de a dori sa faci o investitie oricum, sa ai banii deja si sa apelezi la Masura3, ca la loterie, poate iese (dar sa fi de acord cu conditiile colaterale, plan de incasari, termen de executie, 10 ani posibilitate de control al cheltuielilor etc).

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri