Claudiu Zamfir

Măsura 2: Plățile de ajutoare IMM au ajuns la fundul sacului

Thumbnail

Ministerul Economiei a scăzut mult ritmul plăților de ajutoare COVID pentru IMM-uri, la Măsura 2, în ultima săptămână,  în condițiile în care bugetul de fonduri europene disponibil se apropie de sfârșit.

Doar 27 de firme au primit granturi de capital de lucru, săptămâna aceasta. Valoarea lor totală este de 5,68 milioane lei (1,17 milioane euro, la cursul din program). Spre comparație, săptămâna trecută au fost 165 de plăți (în valoare de 39,14 milioane de lei), iar în săptămâna precedentă fuseseră plătite 272 de granturi de capital de lucru (în valoare de 52,17 milioane de lei).

Aceste plăți s-au făcut din bugetul mutat la Măsura 2 de la Măsura 3 - desființată de fondul ministru el Economiei, Claudiu Năsui. Ministerul Economiei s-a dus cu plățile în lista de aplicanți până la numărul de ordine RUE 16.850. În ultimele săptămâni nu a mai coborât linia plăților în lista de beneficiari, limitându-se la a plăti firme în interiorul acestei limite, atât cât îi ajunge deocamdată bugetul disponibil.

În total, de anul trecut până vineri, 8 octombrie 2021, au fost plătite 13.664 beneficiari la Măsura 2, valoarea granturilor fiind de 3,73 miliarde lei (771,46 milioane de euro, la cursul de schimb folosit în program).

În plus, din bugetul actual ar mai trebui să se mai plătească 134 de firme, cu o sumă totală de 26,18 milioane de lei (5,4 milioane euro), către:

  • 66 de firme cu contractele de finanțare semnate, care acum așteaptă să-și primească banii. Valoarea totală a ajutoarelor care urmează să ajungă la aceste firme este de 12,5 milioane de lei (aproape 2,6 milioane de euro). Ultima firmă în această situație este la numărul RUE 16846.
  • încă 26 de beneficiari care au semnat contractele de finanțare, dar acum așteaptă să li le semneze și agenția IMM.
  • 42 de firme care au primit notificări pentru contractare. De la primirea contractului de finanțare în aplicația electronică ele au la dispoziție 20 de zile să-l semneze și să-l încarce în sistem împreună cu dovada cofinanțării. Altfel pierd banii. Ultima firmă în situația aceasta este la numărul RUE 16790.

Mai este și o firmă în clarificări.

5462 de firme au fost respinse.

Au mai rămas 2965 de firme admise în lista de așteptare. Deocamdată, Ministerul Economiei nu are sursă de finanțare europeană pentru a putea plăti acești bani către firme.

Prima firmă sub linie este la numărul de ordine RUE 16851. Câteva dintre aceste firme admise în lista de așteptare ar putea să prindă plăți din bugetul disponibil acum, în măsura în care unele dintre firmele admise la finanțare în interiorul bugetului disponibil ratează, într-un fel sau altul, implementarea. Săptămâna viitoare se va trage linie și se va vedea dacă mai rămâne ceva buget pentru a mai intra la finanțare câeva firme în așteptare, au declarat, pentru StartupCafe, surse apropiate procesului de plată.

Marea majoritate a firmelor admise în lista de așteptare au nevoie însă de buget de fonduri europene nou alocat. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a inițiat procedurile pentru alocarea unui buget pentru restul de plăți de la Măsura 2, prin facilitatea europeană React EU.

În total, la Măsura 2 au aplicat 22.226 pentru granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 de euro fiecare, suma totală solicitată fiind de 5,226 miliarde de lei (peste 1 miliard de euro). Sesiunea de înscrieri la Măsura 2 a avut loc în perioada 22-28 octombrie 2020.

Descarcă de AICI situația de la Măsura 2 la 8 octombrie 2021, în format Excel.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
3124
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri