Claudiu Zamfir

Guvernul Ciucă, acuzat că ignoră partenerii sociali în elaborararea normelor de cheltuire a celor 29 miliarde euro din PNRR

Thumbnail

Opt organizații neguvernamentale (ONG) se plâng că Guvernul Ciucă, abia numit în funcție, deja ignoră partenerii sociali în procesul de elaborare și adoptare a reglementărilor naționale pentru cheltuirea fondurilor europene de 29,2 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Redăm mai jos comunicatul transmis, vineri, de Coaliția ONGuri pentru cetățean:

Guvernul Ciucă și transparența decizională

Organizațiile semnatare, membre în Coaliția ONGuri pentru cetățean acuză lipsa de transparență și mimarea consultărilor de la nivelul Guvernului României. Legea nr. 52/2003 și consultarea societății civile par aspecte complet neglijabile pentru Prim-ministrul României.

Fără ca acesta să fie singurul exemplu de acest fel, astăzi ne-a atras atenția proiectul de Ordonanță privind Planul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul de act normativ se află în dezbatere publică, Guvernul însă nici nu mimează interesul pentru rezultatele etapei de consultare, urmând să voteze proiectul înainte ca termenul pentru dezbatere să se fi încheiat.

În data de 3 decembrie 2021, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat pentru dezbatere publică proiectul de Ordonanță de Urgență privind stabilirea cadrului instituţional și financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Conform legii (și anunțului de pe site-ul Ministerului) Actul normativ este în consultare publică până la data de 13 decembrie. În plus, astăzi 10 decembrie, Ministerul a organizat chiar o dezbatere publică pe tema Ordonanței.

Deși proiectul se află în dezbatere publică, Guvernul nici măcar nu se preface că ar putea să ia în considerare rezultatele dezbaterii, ci pune proiectul de Ordonanță pe Agenda Ședinței de Guvern din data de 10 decembrie.

Ironic, în aceeași perioadă Guvernul României, prin Secretariatul General, invită ONGurile să participe la consultări care să conducă la elaborarea unei “Strategii și a unei foi de parcurs pentru implementare în vederea implicării societății civile în procesul decizional”, adică o strategie exact pe tema organizării dezbaterilor publice.

Prima recomandare pe care o facem Guvernului în contextul acestui proces este să respecte normele minime de consultare prevăzute de legislația în vigoare. Nici măcar nu e nevoie de o strategie pentru asta.

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
ActiveWatch
Centrul pentru Inovare Publică
Asociația Miliția Spirituală
Asociația pentru Tehnologie și Internet
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale - FONSS
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

 

Parallax

Vizualizari
451
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri