Claudiu Zamfir

Granturi PNRR pentru digitalizare IMM: Termen pentru solicitanții care au primit decizii de acceptare

fonduri-calculator-dreamstime.

Două bănci au fost selectate în Programul pentru digitalizarea IMM prin care firmele pot primi granturi de max. 100.000 EUR pe proiect, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar solicitanții care au primit decizii de acceptare la finanțare au primit termen să-și aleagă partenerul bancar penrtru derularea fondurilor.

Băncile partenere selectate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene:

  •     CEC BANK SA
  •     BRD – Groupe Société Générale SA

Acestea au fost și singurele bănci care au depus oferte.

Solicitanții pentru care s-au emis decizii de acceptare la finanțare vor transmite opțiunea lor (Declarație) pentru derularea fondurilor aferente proiectului prin intermediul unuia dintre partenerii bancari selectați de MIPE, prin intermediul platformei proiecte.pnrr.gov.ro, în termen de 10 zile lucrătoare, începând din data de 29 februarie 2024.

Modelul de declarație poate fi descrăcat de pe site-ul MIPE, de AICI.

Băncile vor fi implicate în operațiunilor finanțate din fonduri europene pentru a oferi „resurse specializate în domeniul financiar, cu expertiză pentru categoriile de beneficiari avuți în vedere, care să completeze resursele tehnice și de personal ale structurilor de specialitate implicate din cadrul MIPE”.

Ministerul consideră că astfel va fi grăbită absorbția de fonduri UE.

Condițiile financiare de creditare (în cazul în care beneficiarii vor solicita credite) aplicate de partenerii bancari în relația comercială cu beneficiarii vor respecta prevederile actului normativ OUG nr. 18/2023, a precizat MIPE.

Conform OUG 18/2023, în relația sa comercială cu clientul beneficiar de fonduri externe nerambursabile, în ceea ce privește acordarea de credite în vederea asigurării resurselor financiare necesare implementării proiectelor, instituția financiară va respecta următoarele condiții:

  • a) dobânda la creditul acordat clientului beneficiar: ROBOR la 6 luni + o marjă de maximum 3,5%;
  • b) dobânda la creditul acordat clientului beneficiar: EURIBOR la 3 luni + o marjă de maximum 3%;
  • c) comision de analiză credit: maximum 0,5%, din valoarea creditului;
  • d) comision de gestiune: maximum 1% din valoarea creditului;
  • e) cumulat alte comisioane: maximum 1% din valoarea creditului;
  • f) garanții: ipoteca asupra bunurilor/echipamentelor achiziționate în cadrul programului și, după caz, în completare, garanții din partea fondurilor de garantare. În cazuri excepționale vor fi solicitate și alte tipuri de garanții, însă acestea vor trebui specificate în oferta partenerului bancar;
  • g) perioada de analiză și emitere a deciziei cu privire la creditul-punte/creditul de cofinanțare: maximum 20 de zile lucrătoare de la depunerea de către beneficiar a documentației complete de solicitare a creditului.

Aceste condiții nu se aplică creditelor acordate clienților beneficiari înainte de intrarea în vigoare a relației contractuale prevăzute de prezenta ordonanță de urgență între MIPE și partenerul bancar.

În cazul în care instituția financiară acordă credite în vederea asigurării resurselor financiare necesare implementării proiectelor, aceasta are obligația de a implementa măsurile necesare pentru ca fluxurile financiare aferente activității de creditare în nume și cont propriu să fie segregate de fluxurile financiare ale ajutoarelor financiare nerambursabile care fac obiectul prezentei ordonanțe de urgență.

Alte prevederi ale OUG 18/2023:

  • contul de tranzit - contul de disponibil fără dobândă deschis în evidențele partenerului bancar, având ca titular de cont MIPE, cu scopul exclusiv al încasării de la MIPE a sumelor de ajutor financiar nerambursabil destinat beneficiarilor și al plății către aceștia a sumelor autorizate în urma verificării și autorizării cheltuielilor conform contractelor de finanțare;
  • contul special distinct - contul de disponibil fără dobândă, deschis în evidențele partenerului bancar conform reglementărilor interne specifice ale acestuia, avându-l ca titular de cont pe beneficiarul finanțării, separat de alte conturi de disponibil ale acestuia, și având ca scop exclusiv derularea încasărilor și plăților aferente unui anumit contract de finanțare, iar pentru deschiderea, utilizarea și închiderea căruia partenerul bancar va aplica comisioane mai mici sau egale față de comisioanele practicate de el în mod uzual pentru conturile curente de disponibil în lei nepurtătoare de dobândă;

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene vrea să semneze minimum 5492 de contracte de finanțare cu beneficiarii , conform țintei 263 din PNRR, în cadrul Măsurii 1. Schemă de minimis și schemă de ajutor de stat în contextul digitalizării IMM-urilor.

Până acum, în acest program, 1.720 de firme au primit decizii de acceptare la finanțare, în valoare totală de circa 290 de milioane de lei, ca valoare a ajutoarelor atribuite. Cele două liste pot fi accesate AICI și AICI

---

Citește și:

Model de anunț/comunicat mass-media în proiectele PNRR: S-a publicat Manualul de Identitate Vizuală

Parallax

Vizualizari
7223
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri