Claudiu Zamfir

Fonduri PNRR: Statul pregătește banca de dezvoltare, pentru finanțarea firmelor, în proiecte europene

Thumbnail

Statul pregătește cadrul legal pentru înființarea de bănci de dezvoltare în România, în condițiile în care Planul Național de Redresare și Reziliență prevede o serie de finanțări intermediate de o astfel de bancă de dezvoltare, pentru firmele mici și mijlocii (IMM) și startup-uri.

Acum vorbim despre un proiect de ordonanță de, inițiat de Ministerul Finanțelor, „pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil băncilor de dezvoltare din România”.

Pe scurt, propunerea de ordonanță prevede:

1. Băncile de dezvoltare vor putea fi înființate de Guvern, cu aviz de la Comisia Europeană și de la Banca Națională a României.

2. Guvernul și Ministerul Finanțelor vor stabili condițiile de funcționare și organizare a băncilor de dezvoltare.

3. Banca de dezvoltare va fi deținută în totalitate de statul român, prin Ministerul Finanțelor.

4. Băncile de dezvoltare vor putea desfășura activitate în nume și cont propriu, prin utilizarea resurselor proprii, dar vor putea, de asemenea, desfășura și activități în nume și cont stat, pe bază de mandat, cum ar fi administrator de Fond al Fondurilor, programe guvernamentale etc.

5. Băncile de dezvoltare vor putea și să implementeze și/sau să administreze instrumente financiare finanțate din fonduri europene.

6. Vor putea acorda și finanțări în cadrul fondurilor ți inițiativelor de investiții la nivelul Uniunii Europene, inclusiv investiții cofinanțate de Banca Europeană de Investiții.

7. Băncile de dezvoltare nu vor urmări să-și maximizeze profitul.

8. Nu vor concura băncile comerciale din piață, ci vor acționa complementar.

9. Băncile de dezvoltare  vor finanța proiecte viabile din punct de vedere economic, derulate de toate categoriile de beneficiari eligibili:

  • IMM (inclusiv microîntreprinderi),
  • startup-uri și IMM-uri inovatoare,
  • întreprinderi sociale,
  • companii private și publice,
  • primării, consilii județene,
  • universități, institute de cercetare.

Mai departe Guvernul trebuie să aprobe ordonanța, pentru a fi publicată și a intra în vigoare. Până atunci, puteți trimite propuneri, sugestii şi opinii cu privire la e-mail publicinfo@mfinante.gov.ro , în termen de 10 zile.

Proiect Lege Banca Dezvoltare by claus_44 on Scribd

 

Banca Națională de Dezvoltare și fondurile PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care România vrea să ia de la UE 29,2 miliarde de euro, prevede, printre altele, crearea unei Bănci Naționale de Dezvoltare. Ideea este mai veche, de pe vremea fostului ministru Eugen Teodorovici, dar care nu s-a mai realizat.

Prin PNRR se vor asigura fonduri europene de numai 10 milioane de euro, iar statul român va asigura 3 miliarde de lei (peste 600 de milioane de euro) pentru capitalul social al BND.

Această bancă de stat, care va trebui autorizată de BNR să funcționeze, ar urma să ajute IMM-urile cu împrumuturi, să sprijine absorbția fondurilor europene, să administreze fonduri de investiții și așa mai departe.

BND ar urma să preia personal de la Eximbank și de la Ministerul Finanțelor.

O altă reformă din PNRR este înființarea unui Fond de Capital de Risc, gestionat de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). La rândul său, FNGCIMM ar urma să fuzioneze cu viitoare Bancă Națională de Dezvoltare.

Din noul Fond de Capital de Risc (FCR) vor fi acordate investiții pentru start-up-uri și scale-up-uri, inclusiv inovatoare, „la un cost corect”. Mai concret, noul FCR va acorda IMM-urilor investiții de maximum 200.000 de euro fiecare,  în schimbul a maximum 30% din părțile sociale ale firmelor beneficiare.

Deciziile de investiție vor fi luate de un Comitet de Investiții, organism independent de FNGCIMM. 15 angajați ai FNGCIMM se vor ocupa de noul Fond de Capital de Risc, conform PNRR.

Parallax

Vizualizari
6668
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri