Claudiu Zamfir

Fonduri UE: Compensații de până la 50.000 euro pentru firme agroalimentare

Thumbnail

Firmele mici și mijlocii (IMM) din Uniunea Europeană, inclusiv din România, vor putea obține compensații de până la 50.000 de euro din fonduri europene, iar fermierii, până la 7.000 de euro, sub formă de sume forfetare, potrvit unei măsuri de urgență votate de Parlamentul European, dar care mai are nevoie de aprobarea Consiliului UE.

Proiectul de regulament european adoptat de europarlamentari va permite statelor membre UE să utilizeze fondurile europene rămase în programele lor de dezvoltare rurală (PNDR - în cazul României) pentru a plăti o sumă forfetară unică sub formă de compensație pentru fermierii și micile întreprinderi rurale afectate în mod deosebit de criza COVID-19 - spune Parlamentul European.

Acest sprijin specific pentru asigurarea de lichidități din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) este menit să sprijine continuarea activității în sectorul agroalimentar.

În propunerea inițială, Comisia Europeană stabilise sprijinul pentru fermieri la 5.000 de euro, dar europarlamentarii au cerut majorarea sumei la 7.000 de euro. Pentru firmele de producție agroalimentară, se menține nvelul maxim de 50.000 euro.

Suma de finanțare a măsurii de sprijin sub formă de lichidități va fi limitată la 2% din pachetul financiar al UE pentru programele de dezvoltare rurală din fiecare stat membru, în creștere față de procentul de 1% propus inițial de Comisia Europeană.

Deputații europeni au mai decis să acorde mai mult timp statelor membre pentru acordarea sprijinului. A fost astfel prelungit până la 30 iunie 2021 termenul pentru efectuarea plăților (în loc de 31 decembrie 2020), iar cererile de sprijin vor trebui aprobate de autoritățile competente înainte de 31 decembrie 2020.

Proiectul de regulament, sub forma aprobată de deputați și agreată informal de statele membre, va fi înaintat Consiliului spre aprobare finală. Odată aprobat atât de Parlament, cât și de Consiliu, noul act legislativ va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare imediat după aceea.

Parallax

Vizualizari
1865
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri