Claudiu Zamfir

Fonduri europene 2020: Până la 200.000 Euro pentru antreprenori sociali la sate. Ghid propus

Thumbnail

Antreprenorii români vor putea înființa noi întreprinderi sociale la sate cu sprijin de până la 200.000 de euro fiecare, printr-un nou apel de fonduri europene pentru care s-a anunțat deja termenul maxim până la care se va lansa.

Vorbim despre Programul Naţional Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural, finanțat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020. Linia de finanțare este gestionată de Ministerul Fondurilor Europene și de Ministerul Agriculturii.

Lansăm apelul cel târziu la 1 septembrie”, a anunțat, vineri, în ședina de guvern, premierul Ludovic Orban.

„Am lansat deja în transparență ghidul măsurii. Luni, la începutul săptămânii viitoare avem o întâlnire pentru a stabili și definirea administratorilor de schemă pentru aceste înreprinderi sociale în mediul rurale. Cred că până la sfârșitul lunii august vom avea forma finală și vom putea da drumul apelului”, a precizat și secretarul de stat din Ministerul Agriculturii George Scarlat.

StartupCafe.ro a anunțat anterior această linie de finanțare.

Bugetul apelului de proiecte este de 30 de milioane de euro (cu posibilitate de suplimentare până la 200 milioane euro) și este valabil pentru mediul rural din aproape toată țara, cu excepția județului Ilfov, care este exclus de la această finanțare.

Trebuie precizat că antreprenorii rurali nu vor avea acces direct la banii europeni. Ei vor trebui să fie selectați în proiecte europene de maximum 3 milioane de euro fiecare, care vor fi derulate de așa-numiții administratori de grant.

Acești administratori de grant, care vor aplica pentru cei 30 de milioane de euro în total, vor fi:

  • entități ale economiei sociale, rețele, uniuni, federații din sectorul economiei sociale;
  • furnizori de formare profesională autorizaţi publici şi privaţi, furnizori de servicii de ocupare acreditați publici și privați, furnizori de servicii sociale, organizaţii sindicale şi organizații patronale, asociaţii profesionale, camere de comerț și industrie, ONG-uri;
  • autoritati publice centrale sau locale, exclusiv in calitate de parteneri, în parteneriat cu toate categoriile de entitati eligibile mentionate mai sus.

Din proiectele de câte 3 milioane de euro fiecare (cel mult), acești administratori de gran vor fi obligați să dea cel puțin 70% viitorilor antreprenori, sub formă de subvenții pentru viitoarele firme sociale de la țară. Restul de maximum 30% din bani vor merge la în principal la partea administrativă din proiectele administratorilor, inclusiv salariile pentru echipele de proiect și traineri.

Fondurile europene pentru întreprinderi sociale la sate - valori și condiții

În fine, viitorii antreprenori selectați în proiectele administratorilor de granturi vor fi sprijiniți să-și deschidă afaceri sociale la sate și vor primi la finalul diferitelor activități sprijinul din fonduri europene, astfel:

  • a)    Ajutor de minimis de maximum 40.000 euro – pentru firme care creează minimum 2 locuri de muncă;
  • b)    Ajutor de minimis mai mare de 40.000 euro și maximum 60.000 euro – minimum 3 locuri de muncă create, din care 1 loc de muncă este ocupat de un tânăr NEET;
  • c)    Ajutor de minimis mai mare de 60.000 euro și maximum 80.000 euro – minimum 4 locuri de muncă create, din care 2 locuri de muncă sunt ocupate de tineri NEETs;
  • d)    Ajutor de minimis mai mare de 80.000 euro și maximum 100.000 euro – minimum 5 locuri de muncă create, din care 3 locuri de muncă sunt ocupate de tineri NEETs;
  • e)    Ajutor de minimis mai mare de 100.000 euro și maximum 150.000 euro – minimum 6 locuri de muncă create, din care 4 locuri de muncă sunt ocupate de tineri NEETs;
  • f)    Ajutor de minimis mai mare de 150.000 euro și maximum 200.000 euro – minimum 7 locuri de muncă create, din care 5 locuri de muncă sunt ocupate de tineri NEETs.

Atenție mare, însă, că întreprinderile sociale nu au libertatea de funcționare pe care o au firmele comerciale obișnuite. Astfel, întreprinderile sociale sunt obligate să aloce minimum 90% din profitul realizat scopului social și rezervei statutare.
De asemenea, antreprenorii sociali trebuie să asigure angajaților „salarii echitabile”, între care nu pot exista diferenţe care să depăşească raportul de 1 la 8. Mai sunt și alte condiții, dar acestea două sunt cele mai restrictive.

Viitoarele întreprinderi sociale create la sate vor putea îmbrăca o serie de forme juridice:

  • societăţi cooperative de gradul I;
  • cooperative de credit;
  •  asociaţii şi fundaţiil;
  • case de ajutor reciproc ale salariaţilor;
  • case de ajutor reciproc ale pensionarilor;
  • societăţi agricole (exclusiv pentru prelucrarea şi comercializarea produselor agricole);
  • orice alte categorii de persoane juridice care prin actele de înfiinţare şi funcţionare demonstrează faptul că activitatea desfăşurată are scop social;
  • federaţiile şi uniunile persoanelor juridice prevăzute mai sus.

Ghidul propus:

GHID- Firme Rural 2020 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
16053
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Mihai
Tardea
Nu prea are legatura cu antreprenoriatul. Sunt fonduri pentru fundatii caritabile care doresc sa se dezvolte, singura exceptie fiind societatile agricole unde chiar ar putea fi de real ajutor, dar nu pentru afacerea in sine, ci pentru asociatia infiintata pentru sustinerea acelei societati agricole..... Din pacate acestea vor fi sifonate de asociatii fantoma care vor exista pe hartie. Avem exemple destul de multe astfel ca acest program pare cu dedicatie pentru clientii politici care nu au pregatirea necesara pentru a activa intr-o meserie, dar in acelasi timp nu fac fata concurentei consultantilor privati...

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri