News.ro

România a primit fonduri UE de 62 miliarde euro și a plătit 21 miliarde euro la bugetul Uniunii, în cei 15 ani de la aderare

Thumbnail

În cei 15 ani de apartenență la Uniunea Europeană, România a primit fonduri europene de 62 de miliarde de euro și a plătit 21 de miliarde de euro la bugetul Uniunii.

„Economic vorbind, România este un beneficiar net al finanţării europene. În perioada 2007-2021, România a contribuit la bugetul UE cu 21 miliarde de euro şi a primit în acelaşi interval 62 miliarde de euro. Un calcul simplu ne dezvăluie un sold pozitiv de 41 miliarde de euro. Dar aş vrea să subliniez că nu este vorba doar de bani, de cecuri, ci de solidaritate europeană. Aş vrea să reţinem că finanţările europene sunt prezente oriunde te uiţi în România, sunt parte integrantă a dezvoltării ţării în aceşti 15 ani” - a spus Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, într-un interviu difuzat luni de News.ro.

În context, ea a respins intențiile exprimate de PSD ca România să redeschidă negocierile pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care țara are la dispoziție finanțări totale de 29,2 miliarde de euro.

„Mesajul preşedintei Comisiei Europene a fost clar de a porni la implementarea acestui Plan aşa cum a fost el negociat. Pe de altă parte, pentru a fi corecţi, eu vă pot menţiona Articolul 21 din Regulamentul privind mecanismul de redresare şi rezilienţă, articol care vorbeşte despre modificarea PNRR în cazul în care un stat membru, din cauza unor circumstanţe obiective, nu mai poate atinge parţial sau total tinţele. Iar ca exemplu este dată o catastrofă naturală. De menţionat că procedura de modificare a PNRR ar presupune o reluare a întregului traseu instituţional”, a explicat Chiriac.

„Fiecare stat a avut şansa de a-şi pune în PNRR propunerile de reformă şi de investiţii. Este un mecanism de finanţare bazat pe performanţă. Deci UE va finanţa doar rezultate, doar performanţă, doar atingerea anumitor ţinte, care nu sunt deloc puţine. În cazul României, sunt 507 ţinte. Este un plan foarte ambiţios, care odată implementat va avea rezultate palpabile pentru cetăţean. Este un Plan care vrea să livreze, dar în acelaşi timp să şi reformeze. Noi am vorbit despre PNRR ca despre o şansă istorică pentru România de a reveni în forţă. În acelaşi timp, am atras atenţia că aceste patru litere -PNRR- nu pot rămâne doar la stadiul de formulă magică, pe care o rostim ca într-un film cu Harry Potter pentru a obţine transformările miraculoase pe care le dorim. PNRR este un instrument bazat pe perfomanţă” - a mai spus șefa Reprezentanței CE.

 

Parallax

Vizualizari
3412
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri