Claudiu Zamfir
Fondul European de Investiții (FEI) propune statelor membre UE, inclusiv României, să direcționeze o parte din fondurile europene negociate pentru recuperera din criza COVID-19 către programe de capital privat, prin care să se acorde investiții firmelor private.
„FEI abordează în prezent statele membre pentru ca resursele din fondurile pentru recuperare negociate recent să fie furnizate și programelor de capital privat. Pe lângă aceasta, a fost creat recent Fondul European de Garantare, un fond de fonduri de aproape 24 de miliarde de euro, atât pentru datorii, cât și pentru capitalul privat, cu scopul de a aloca aproape 4 miliarde de euro programelor de capital privat din Europa pentru următoarele 16-18 luni ”, a declarat Pablo Millan, director de divizie la FEI, marți, la conferința How to Web „Investiție în Europa Centrală și de Est”.
Referindu-se în mod special la piața românească de capital privat (private equity) și capital de risc (venture capital), Jose Cabrita, Senior Manager de investiții al FEI în regiune, a subliniat că România este mai bine pregătită pentru crizele actuale din perspectiva PIB-ului, convergenței și pieței investițiilor.
„După criza din 2008 administratorii de fonduri captivi mai mari au plecat în alte țări pentru oportunități care au lăsat piața locală fragmentată cu fonduri și manageri mai mici și mai noi. Acest lucru face ca actualii jucători de pe piață să fie mai puțin vulnerabili la deciziile conducerii centrale și ale terților, dar și ca investitorii să fie mai dispuși să investească la nivel local. Și, cu toate că oferta locală este relativ redusă pentru investitori, este de așteptat ca o concurență mai scăzută să asigure randamente mai mari. Prin urmare, România va continua să fie atractivă și să-și dezvolte piața de capital prival și de risc în beneficiul companiilor în creștere și al startup-urilor”, a spus el, citat de un comunicat remis StartupCafe.ro.
În mai multe sondaje pan-europene efectuate de FEI la începutul pandemiei, investitorii de capital privat și-au exprimat îngrijorările mult mai mult în comparație cu investitorii de capital de risc.
În martie, doar 10% dintre administratorii de fonduri de capital de risc se așteptau la o deteriorare a afacerilor, în timp ce 47% dintre operatorii de capital privat au văzut o agravare a afacerilor. Perspectivele pesimiste pentru atragerea de fonduri sunt prognozate de 37% dintre managerii capitalurilor de risc și de 67% dintre managerii de capital de risc.
Fondurile de capital de risc sunt concentrate pe finanțarea investițiilor în firme IT.
„Performăm bine în criză. Tehnologia este mult mai pregătită să facă față condițiilor economice dificile datorită abordării agile și flexibile care a fost preluată de la produse și adaptată la întregul proces de afaceri. Acest lucru permite tehnologiei să planeze peste incertitudini”, a declarat Florin Talpeș, CEO Bitdefender.