Claudiu Zamfir

Calendar fonduri UE 2023: Peste 200 milioane EUR pentru firme din județele Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, Brăila și Buzău, prin Programul Regional Sud-Est

bancnote-euro-dreamstime

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii din cele 6 județe ale Regiunii de dezvoltare Sud-Est vor putea beneficia de finanțări de peste 200 de milioane de euro, prin cel puțin 12 apeluri de proiecte care urmează să fie lansate din 2023, în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027.

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est a publicat, marți, 7 martie, Calendarul orientativ al lansărilor de proiecte în cadrul Programului Regional Sud-Est, finanțat din fonduri europene și de la bugetul de stat.

Finanțările sunt pentru investiții în cele 6 județe ale regiunii - Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, Brăila și Buzău, precum și Investiția Teritorială Integrată (ITI) Delta Dunării.

Pentru microîntreprinderi (0-9 angajați) și firme mici și mijlocii, pot fi identificate cel puțin 12 linii de finanțare, în valoare totală de 207 milioane de euro:

  1. Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor. Buget alocat: 36,858,204 euro. Beneficiari eligibili: Microîntreprinderi. Obiectivele finanțării: Intensificarea creșterii durabile și a competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive-Creșterea competitivității microîntreprinderilor. Apelul este preconizat să se deschidă în trim 2/2023 și să se închidă în trim 4/2023.
  2. Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor din ITI Delta Dunării. Buget alocat: 4,818,066 euro. Beneficiari eligibili: Microîntreprinderi din ITI DD. Obiectivele finanțării: Intensificarea creșterii durabile și a competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive-Creșterea competitivității microîntreprinderilor din ITI Delta Dunării. Apelul este preconizat să se deschidă în trim 2/2023 și să se închidă în trim 4/2023.
  3. Sprijin pentru inovarea si creșterea competitivității IMM-urilor. Buget alocat: 73,716,410 euro. Beneficiari eligibili: IMM. Obiectivele finanțării: Intensificarea creșterii durabile și a competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive-Creșterea competitivității IMM-urilor. Apelul este preconizat să se deschidă în trim 3/2023 și să se închidă în trim 1/2024.
  4. Sprijin pentru inovarea si creșterea competitivității IMM-urilor din ITI Delta Dunării. Buget alocat: 8,190,712 euro. Beneficiari eligibili: IMM din ITI DD. Obiectivele finanțării: Intensificarea creșterii durabile și a competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive-Creșterea competitivității IMM-urilor  din ITI Delta Dunării. Apelul este preconizat să se deschidă în trim 3/2023 și să se închidă în trim 1/2024.
  5. Digitalizare a IMM-urilor din Regiunea Sud-Est. Buget alocat: 14,149,027 euro. Beneficiari eligibili: IMM. Obiectivele finanțării: Valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice. Sprijinirea transformării digitale a companiilor prin adoptarea tehnologiilor si instrumentelor digitale, pentru a atinge o intensitate digitală cât mai mare. Apelul este preconizat să se deschidă în trim 2/2023 și să se închidă în trim 4/2023.
  6. Digitalizare a IMM-urilor din ITI Delta Dunării. Buget alocat: 1,572,114 euro. Beneficiari eligibili: IMM. Obiectivele finanțării: Valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetățenilor, al companiilor, al organizațiilor de cercetare și al autorităților publice. Sprijinirea transformării digitale a companiilor prin adoptarea tehnologiilor si instrumentelor digitale, pentru a atinge o intensitate digitală cât mai mare. Apelul este preconizat să se deschidă în trim 2/2023 și să se închidă în trim 4/2023.
  7. Proof of concept. Buget alocat: 2,000,000  euro. Beneficiari eligibili: IMM din mediul urban si rural. Obiectivele finanțării: Dezvoltarea și creșterea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea tehnologiilor avansate. Proiectele de tip „proof of concept” au în vedere activități specifice cu caracter inovativ realizate de IMM-uri, cu scopul principal de a demonstra funcționalitatea și de a verifica un anumit concept de produs, serviciu sau proces, stimulând astfel cercetarea la nivelul firmelor. Apelul este preconizat să se deschidă în trim 3/2023 și să se închidă în trim 1/2024.
  8. Susținerea activităților de cercetare și inovare. Buget alocat: 37,026,853 euro. Beneficiari eligibili: MM din mediul urban si rural; parteneriate intre organismele de cercetare si IMM, Parteneriate intre IMM-uri. Obiectivele finanțării: Dezvoltarea și creșterea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea tehnologiilor avansate. Vor fi sprijinite proiecte de cercetare, în special cele realizate în cooperare între IMM-uri şi entități de CDI/ universități şi vizând domeniile de specializare inteligentă. Apelul este preconizat să se deschidă în trim 4/2023 și să se închidă în trim 2/2024.
  9. Sprijinirea companiilor prin intermediul infrastructurilor suport de afaceri - firme incubate. Buget alocat: 11,764,706 euro. Beneficiari eligibili: IMM. Obiectivele finanțării: Intensificarea creșterii durabile și a competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive. Asigurarea funcționării optime a incubatoarelor din Regiunea Sud-Est. Apelul este preconizat să se deschidă în trim 3/2023 și să se închidă în trim 1/2024.
  10. Sprijinirea companiilor prin intermediul infrastructurilor suport de afaceri - parcuri industriale. Buget alocat: 11,764,706 euro. Beneficiari eligibili: IMM, parteneriate între localități și IMM, ONG-uri. Obiectivele finanțării: Intensificarea creșterii durabile și a competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive. Crearea parcurilor industriale. Apelul este preconizat să se deschidă în trim 3/2023 și să se închidă în trim 1/2024.
  11. Creșterea competitivi tatii IMM-urilor prin susținerea clusterelor. Buget alocat: 1,176,471 euro. Solicitanții eligibili care vor depune proiectele vor fi ONG-uri - entități de management a clusterului, iar IMM-urile vor fi beneficiari finali în cadrul clusterelor. Obiectivele finanțării: Intensificarea creșterii durabile și a competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive-Sprijinirea clusterelor. Apelul este preconizat să se deschidă în trim 3/2023 și să se închidă în trim 1/2024.
  12. Dezvoltarea competențe lor pentru specializare inteligentă și antreprenoriat. Buget alocat: 4,705,882 euro. Beneficiari eligibili: IMM; Organisme publice de cercetare; Entități de inovare si transfer tehnologic. Obiectivele finanțării: Dezvoltarea competențelor pentru specializare inteligentă, tranziție industrială și antreprenoriat. Apelul este preconizat să se deschidă în trim 3/2023 și să se închidă în trim 1/2024.

Descarcă de AICI Calendarul orientativ al lansărilor de apeluri de proiecte în programul Regional Sud-Est 2021-2027.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
4197
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri