Claudiu Zamfir

Procurori: Antreprenori români țepuiți cu 1 milion lei de un fals consultant care i-a păcălit că le-a obținut fonduri europene

bancnote-euro-catuse-dreamstime

O femeie din Brașov a fost reținută de procurori sub acuzația că, pretinzând că este consultant pentru accesare de finanțări nerambursabile, a păcălit 19 doritori de fonduri europene că le-ar fi obținut granturi, prejudiciul cauzat acestora depășind 1 milion de lei.

Antreprenorii care voiau să obțină fonduri nerambursabile au primit, de fapt, decizii de respingere de la finanțare din partea autorităților, dar femeia care se pretindea consultant, împreună cu complici de-ai ei, ar fi falsificat scrisorile de respingere astfel încât să pară a fi scrisori de acceptare la finanțare - acuză procurorii DIICOR Brașov, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

În plus brașoveanca i-ar fi păcălit pe potențialii beneficiari că ar fi obținut în trecut fonduri europene pentru alți clienți, potrivit procurorilor.

Femeia ar fi recidivistă, menționează Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organziată și Terorism.

Potrivit DIICOT, presupusa înșelătorie s-ar fi petrecut astfel:

  • „La începutul anului 2021, pe raza municipiului Brașov, a fost constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunii de înșelăciune prin atragerea unor clienți care își doreau să acceseze fonduri europene, dispuși să plătească diferite sume de bani pentru consultanță.
  • În acest scop, a fost folosită o societate comercială administrată de un inculpat, clienților fiindu-le prezentată ca având în portofoliu numeroși clienți ale căror proiecte au fost admise în trecut, situație care nu corespundea adevărului.
  • În această modalitate au fost atrași mai mulți clienți care au semnat contracte de consultanță în vederea întocmirii documentației necesare obținerii de fonduri europene, chiar dacă era evident că proiectele lor nu îndeplinesc condițiile minime de eligibilitate.
  • După respingerea proiectelor, membrii grupului infracțional organizat au modificat scrisorile de respingere, creând impresia că acestea sunt de aprobare, și le-au trimis persoanelor vătămate pentru a-i induce în eroare și a le determina să încheie în continuare noi contracte de consultanță sau să le recomande serviciile și altor cunoștințe/parteneri de afaceri”.

Procurorii au identificat, până în prezent, 19 persoane vătămate, cărora le-ar fi fost cauzat un prejudiciu de peste un milion de lei, potrivit DIICOT.

Pe 26 ianuarie 2023, procurorii DIICOT Brașov au dispus reținerea femeii în cauză, cercetate acum sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

  • constituire a unui grup infracțional organizat,
  • înșelăciune în formă continuată (19 acte materiale),
  • participație improprie la fals informatic în formă continuată (19 acte materiale) și
  • alterarea integrității datelor informatice (33 acte materiale).

În cauză se efectuează cercetări și față de alți doi inculpați, puși sub control judiciar.

Parallax

Vizualizari
8865
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri