Claudiu Zamfir

Noutăți Start-Up Nation: Comisionul la garanție scade până la 1,53%

Thumbnail

Firmele calificate la finanțare nerambursabilă prin programul Start-Up Nation 2018-2019, care accesează credite-punte de la Banca Transilvania sau CEC Bank vor beneficia de o nouă scădere a comisionului la garanții, care poate ajunge astfel la 1,53%, a informat, joi, Fondul Român de Contragarantare (FRC), într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Reamintim că, inițial, comisionul de garantare perceput de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM era de 3,8%, dar recent a scăzut la 1,95%, însă poate scădea și mai mult, până la 1,53%, prin accesarea contragaranției de la FRC.

Reamintim că în ediția precedentă a programului Start-Up Nation, o serie întreagă de beneficiari și consultanți au acuzat o procedură greoaie de aprobare a contragaranției de către FRC.

Acum, însă, FRC afirmă că „garantează un flux operațional rapid și eficient”,  prin îmbunătățiri la sistemul informatic.

Ce spune Fondul Român de Contragarantare:

FRC – Fondul Român de Contragarantare aduce informatii noi, activează un instrument util antreprenorilor și face clarificări de interes pentru beneficiarii Programului START-UP NATION 2018-2019.

Noua valoare a comisionului de garantare de 1,95%, valabil începând din data de 25.07.2019, în cazul actualei ediții Start-Up Nation (SUN) și anunțată de către partenerul FNGCIMM, poate fi redusă, suplimentar, pentru antreprenorii care solicită un credit punte la Banca Transilvania, respectiv CEC Bank, prin completarea unui singur formular (Anexa E), disponibil în aplicația pentru finanțare bancară.

Prin acest formular (Anexa E), FRC reduce valoarea comisionului de garantare de la 1,95% până la 1,53%.

Practic, comisionul poate fi între 1,63% și 1,53%, în funcție de procentul de contragarantare a garanției de 60%, respectiv 80%.

FRC garantează un flux operațional rapid și eficient ca urmare a implementării unor îmbunătățiri la infrastructura informatică ce asigură eliminarea erorilor umane asociate efectuarii manuale a operatiunilor de analiză și generează timpi reduși de procesare a cererilor.

Astfel, în acest moment, o cerere de contragarantare însoțită de documentația corectă și completă, permite un termen de răspuns în maximum 24 de ore.

Recomandăm utilizarea formularului/Anexei E tuturor antreprenorilor, consultanților acestora, și ofițerilor de credit pentru o bună gestiune a resurselor financiare puse la dispoziție prin program.

Încurajăm toate părțile intersate să ceară informații băncilor partenere și să solicite acestora sau, direct FRC, detalii și/sau clarificari.

Stere Farmache, Președintele Directoratului FRC a declarat:

„Au fost rulate calculele aferente contragarantării și rezultă că - pentru o contragarantare de 60% din valoarea garanției emise de FNGCIMM - beneficiarul va avea un cost final al garanției de 1,63% versus 2,48% în prima editie a Programului SUN 2017-2018, adică aproape un punct procentual, care înseamnă o diminuare de aprox.1500 lei a comisionului platit la acordarea creditului-punte solicitat pe un an, respectiv o reducere de aprox. 3000 lei pentru o solicitare de finanțare de 200.000 RON pe durata a 24 luni”.

Aceste condiții sunt valabile de la 25.07.2019, iar FRC urmărește prin aceasta aplicarea principiilor de finanțare accesibilă, responsabilă și sustenabilă.

Fondul Român de Contragarantare S.A. (FRC) este o instituție financiară specializată, având corespondenţă în practici recunoscute la nivel european.

Activitatea sa este orientată, în principal, spre susţinerea sectorului antreprenorial/IMM din România. FRC are ca obiect de activitate secundar acordarea de garanții în numele și contul statului, în cadrul Programului Investește în tine.

Astfel, societatea are ca parteneri atât fondurile de garantare, cât și instituţiile de credit. Garanția și contragaranția FRC este de maxim 80% din creditul, respectiv garanția acordat(ă) de instituțiile financiar-bancare partenere.

Pachetul BT Start-Up Nation complet

Antreprenorii calificați la finanțarea de maximum 200.000 de lei de la stat în programul Start-Up Nation 2018-2019 pot accesa 10 produse bancare, servicii şi facilități grupate într-un pachet special creat pentru ei de Banca Transilvania, parteneră în program, BT Start-Up Nation.

Pachetul BT Start Up Nation cuprinde următoarele:  

1) Credit-punte;

2) Cont curent la Banca Transilvania;

3) Facilitatea BT Contul primul an gratuit;

4) Înrolare în BT Club şi acces gratuit la cursuri, traininguri şi evenimente destinate comunității de business. Clubul este o inițiativă BT dedicată antreprenorilor şi are peste 25.000 de membri;

5) Facilitatea Blugento: posibilitatea realizării unui site de prezentare a afacerii sau propriul magazin online în mai puțin de 3 zile;

6) Servicii gratuite de facturare pentru o perioada de 12 luni, prin Smartbill;

7) 12 luni gratuite pentru servicii de medicina muncii pentru 4 angajați, în cadrul Rețelei private de sănătate Regina Maria;

8) 2 tipuri de pachete de anunțuri de recrutare pe platforma eJobs;

9) Pachetul “Alertă firma ta”, oferit de Termene.ro, platformă cu informații oficiale şi actualizate în timp real despre datele financiare şi juridice ale firmelor din România;

10) Cont gratuit pe Online Mastery StartUp, platforma prin care pot fi accesate cursuri de marketing online.

Parallax

Vizualizari
1130
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri